aku dan jentera 2 roda ku...

View previous topic View next topic Go down

aku dan jentera 2 roda ku...

Post by aie@ppv6 on Tue Jan 19, 2010 11:39 am

Jom kita citer sikit pasal motor yang korang pernah test ride atau pakai dan motor korang pakai sekarang. aku dulu dulu ye.. mod!! kalau salah tempat.. pindahkan ye.. tq!!

Suzuki RGV
Motor ni bukan motor aku.. tapi aku kerap lenjan masa zaman kolej dulu. Stended tapi best.. pulas throttle sampai habis dari padang besar ke kangar.. menten 140kmj. layan... pada aku enjin dia tahan.. x byk ragam. pick up melampau.. dari segi minyak pun save.. 2t pun save..

SUZUKI TXR150r (Gamma)
Motor pertama aku.. masa beli dulu stended.. cuma rasanya head ada usik sikit. Pomen siam yg bagitau aku masa aku tukar piston kat kangar. dalam keadaan stended pernah main dengan tzm stended kat highway simpang pulai. starting pegun!! tzm gerak dulu dalam 3 saat then aku kejar.. dalam keadaan stended (cuma buka kotak angin je) boleh kejar tzm dan potong. meter mencecah 180kmj (lebih sikit) rpm hampir penuh dalam 11.5 (penuh 12).. nak dekat area tol motor jem panas.. 2t kurang sapot.. tapi motor blh start balik lepas tunggu kejap. habishhh... oberhol..
sampai satu ketika motor dah hilang power.. gear tarik pendek2.. tukar sprocket berat motor terus hilang power dan mengerang panjang bila main clucth. akhirnya member cadangkan aku modified motor aku..
motor aku dihantar untuk stended modi.. motor ringan dan boleh mencecah sehingga tulisan 'i' (kat perkataan suzuki). tapi.. start lepas modi tu.. mcm2 ragam datang. coil api kong... setting paip x cun... setiap 2 minggu nak kena setting balik kalau nak motor dalam keadaan optimum. aku lak xde masa nak setting... kalau merembat sentiasa ada masa... akibatnya motor aku jem selalu.. pernah jem sampai pintos pecah... then motor dihantar ke pomen kedua. motor di setting semula. pomen pertama yang buat sebelum ni ok.. tapi formula yang dibuat membuatkan motor aku kerap knocking bila nak main malam minggu. kena set betul2 dan selalu tak tahan lama. tu yang kena setting setiap 2 minggu. pomen kedua aku buat motor tak berapa ringan.. tapi top speed jahat!!! Twisted Evil Twisted Evil tapi still kena setting sebulan sekali.. mainjet dan pilot jet setting bekk punya untuk minyak kuar mcm air kencing.. akhirnya aku trade in dengan kriss100. tak sanggup maintenance..
pada aku gamma ni motor yang tahan lasak dan boleh dibawa travel. selagi blok stended 0.0 enjin dia memang tip top. minyak pun tak la kuat sangat.. full tank boleh pegi ipoh-kl dan boleh ronda untuk 2 hari kat kl. 2t kuat sikit. ikut setting laa... kata pomen aku... penter ni kena jaga coil api bawah tank tu dangan ekzos paip. bukan boleh pakai sebarang ekzos.. setting kena cun. kalau ahm tu bunyi cukup sedap tapi susah sikit nak setting. motor aku pernah jem sebab pakai paip kmc. magniful kecik.. enjin tak ngam... tak tahan!! itu serba sikit tentang motor yang paling lama aku pakai. Dulu fanatik suzuki.. Idola aku daryl breethi (ntah mcmana eja) penunggang suzuki masa zaman mick doohan dulu. motor dia paling laju antara jentera motoGP zaman tu.. (review motoGP bersama Mick Doohan dan Mick Doohan akui kalau main drag.. memang dia kalah). cuma skill dia tak setanding Mick Doohan dan Luca Cadalora..

Modenas Kriss100
Motor ni paling jimat minyak.. rasanya dalam 7sen setiap kilometer mengikut kira2 bodo aku (isi full tank, jalan beberapa km pelbagai keadaan jalan sampai minyak merah dan isi penuh balik. Nilai RM yang 2nd full tank bahagi dengan jarak km). motor memang tak boleh blah.. tapi untuk santai2 dan pegi keja memang ok!! so far.. xde masalah. sumer dijaga rapi. tapi disebabkan jiwa aku jiwa kelajuan.. akhirnya aku sambar lak tzm.

TZM
Motor yang aku pakai sekarang. Blok dah slip 0.25. Boleh la.. mula2 amik hampeh gak.. motor sebu dan berat. setting balik ok sikit. pastu jem!! dari situ bermulanya posting aku yang pertama dalam RMC. aku hantar kat sorang pomen ni.. dia setting balik.. tukar piston dan buat paip potong.. motor aku terus sedap.. ringan dan aku betul2 enjoy penangan PV. Minyak boleh tahan gak.. agak kuat. 2t pun fuhh!!! dalam 350km - 400km satu botol. yang tak best selau period.. kekadang masa PV nak buka motor mcm sebu... bawa motor pun hati tak berapa tenang sebab risau jem. dulu pernah bawa tzm millenium kawan tahun 1999. xde lak rasa sebu masa PV nak buka.. stended gaban dan aku lenjan kat kangar jalan kuala perlis 225kmj. apapun.. aku akan teruskan bersama m aku nih.. ada rezeki nak convert cover set R1.

Serba sedikit tentang aku dan jentera 2 roda aku...

aie@ppv6

Join date : 18/01/2010
Age : 37

Back to top Go down

Re: aku dan jentera 2 roda ku...

Post by bogonz on Tue Jan 19, 2010 12:36 pm

bagus gak feedback ko ni aie.....

kawan2 lain. mskkan la experience korg ngan machine masing2. bole gak buat panduan tuk masa dpn. study

bogonz
Crew

Join date : 16/01/2010
Age : 42

Back to top Go down

Re: aku dan jentera 2 roda ku...

Post by CarroTT on Thu Jan 21, 2010 5:48 am


aku dan jentera 4 kaki ku

my biking history: 3 wheel bicycle => 2 wheel bicycle => mountain bike => 2 legs(bicycle kena curi) => giant tottis (real pain in the butt to overtake lorry) => donkey => donkey MkII (donkey with jiang hang performance exhaust + Givi box) Smile

CarroTT

Join date : 17/01/2010
Age : 31

Back to top Go down

Re: aku dan jentera 2 roda ku...

Post by riq_77 on Thu Jan 21, 2010 9:14 am

jentera dua roda selain bmx dan mountain bike....

yang berrenjen,stat ngan kriss II 110cc...memule dapat motot,kalo tak asik tompang motot member je nak g memane. dapat jawapan masuk uitm,bapak aku hadiahkan motot nih....perghhh,nikmat btoi raso time tu....ade gak ar 2thn aku pakai motot tu...pernah eksiden skali ngan motot tu,hancus depan....sondol waja dari blakang....cess. motot ni ar yang tolong aku eskot bapak aku ke spital mase die kene sakit jantung...motot ni ar yang bnyk bawak aku ngan awek jalan2....tak laju,tapi puas...

ngendeng nak amek tzm....idaman dari zaman sekolah rendah lagik....kumpul2 duit....baru ade sribu,aku benti blaja...dah takde fund. nangeh oang tua sbab aku lari universiti,takde mood nak blaja. rezki datang,tetibe surat pemberhentian aku tu ditukar pada permohonan tukar kampus....punyer oang tua nak aku blaja,...campur duit simpanan aku,dorang sapot bli rxz. ulang alik uitm lendu-kl....minyak tak parak...2t ok ar,pegi balik 3/4 botol...merembat dalam 140-150km/j....stended gabak....pada aku motot ni aku sayang sangat. ade masalah dengan pendaftaran,benti blaja...frust nonggeng oang tua aku....larikkkk

rxz ni yang bantu aku untuk bkeje...ulang alik desa ptaling-ampang...puas....sambung blaja,dengan rxz ni jugak ar aku eksiden. oang keliling kate ingat aku dah mati, z tlanggar divider,tcampak keatas,hempap aku....nasib badan beso. stat lpas eksiden ni,aku gune jaguh....takot2 lagik. sampai dah dibaiki,jual motot tu...jiwa jadi mat kereta sampai aku kije...jiran aku bawak balik motot die,try bawak motot jiran aku,cbr400...pergh,jadi budak motot ar best....try lagik r6 kawan die....arghhhh,mototttttttttttttttt

masuk upm,sambung blaja...tnc kluar arahan kereta tak boleh digunakan oleh plajar....PELUANG weh...simpanan untuk kawin mase kije dulu aku jadikan mas kawin motot..on forum,cari2..stat ni ar aku jatuh cinta ngan TASYA....si tzm 147cc aku yang bekaberset haruan. blok y1 00,keadaan yang stended mended...dekat nak 2thn gak nak bagi die serasi ngan aku...try memacam....sampai ar satu mase,piston single ring gabung 2t marine naik klawang,try trek...lastly...jahanam blok aku....sleeve...dah tak dara....oberhol,tuka rod,bearing dll....alhamdulillah,skang dah okies...tasya dah serasi ngan aku...dah 4 thn aku ngan die...insyallah aku takkan jual sampai bile2...biar akak R1 die nanti jadi milik aku pon aku akan bia die bejiran kat porch umah aku ni.....

riq_77

Join date : 18/01/2010
Age : 105

Back to top Go down

Re: aku dan jentera 2 roda ku...

Post by Kamm Matt on Thu Jan 21, 2010 6:14 pm

syahdu cite anda riq..i loike.. lol!

Kamm Matt

Join date : 21/01/2010
Age : 96

Back to top Go down

Re: aku dan jentera 2 roda ku...

Post by bogonz on Thu Jan 21, 2010 6:17 pm

sepanjang aku terlibat ngan dunia permotoran ni, hampir smua machine yg aku dah tunggang ialah yamaha. tp ada gak selit suzuki n honda...

suzuki GT100
Moto ni aku share ngan adik aku. lama dah. dlm thn '92-93 mcm tu. mak aku belikan suh share 2 org. rm400 masa tu. tp masa amik mmg hamis la. nak naik pun geli. tp berkat kesabaran aku n adik aku, slow2 kitorg buat blk moto to. buat concept ala easy rider. tp moto ni x pki lama. dlm sethn jer. pastu.....

yamaha ss110
yg ni pun otai aku belikan tuk adik aku sbnrnyer coz dpt msk um. tp still aku share2 pki ngan dia. moto ni la aku wheelie trs terbalik. trs aku fobia nak wheelie smpi skrg. moto ni pun mcm2 adik aku buat. tp tu moto dia la kan coz x lama pas ni aku dah kuar.....

yamaha rxz135
ni moto first aku sendiri. beli seken jer. tu pun otai aku byrkan downpayment. moto kaler BP (ijau kuning. tp sbnrnyer owner dia org kedah sbb tu moto kaler tu). sepanjang aku pki moto ni, aku layan straight road jer. taya pun sotong sime tyres. aku pki moto ni dlm 8bln mcm tu coz pas tu kuar......

yamaha tzm150 (24/12/1994) cheers
TZM. sapa x respek kalo time ni ko pki tzm. m aku yg first model lg. yg kaler merah putih. huhuhuhu. kuar kdi bwk blk umah trs basuh n polish tuuuu. mmg aku sayang giler moto ni. awek aku (bini aku skrg) naik bengang kalo aku dah stat adap moto. dgn moto ni gak la aku stat bljr koner. memula tu mmg cuak tp bile dah ok skt, kejar tgk... Twisted Evil Twisted Evil . dari takut2 nak cecah footrest smpi bole la cecah gear lever walaupun dah up footrest (lutut x yah ckp la). tp tu dulu la kan. skrg ni hati dah basah la. hehehehe. ngan moto ni gak la aku bljr main trek. bt 3 tu dulu la port aku setiap minggu. tp kekasih hati ku ini telah dikidnap oleh org2 yg x bertamaddun pada thn 1998. sedih aku time tu xyah ckp la. hny tuhan yg tahu Sad Sad . harap2 mati katak la sapa yg curik moto aku tu.

yamaha rxz
pas m aku ilang, aku beli z mbr aku ngan duit insuran yg dpt. yg ni pun aku guna lama gak la. dkt 2 thn. mmg aku buat spec koner tp still x sesedap m la. z ni aku jual setelah mendapat arahan CEO (bapak aku la tu) coz aku jatuh dan agak teruk gak la. so babai z..... Sad

yamaha rxz (yg ada skrg)
moto ni moto arwah adik ipar aku. time ni aku dah kawin. bini aku yg suruh amik moto ni kat kg coz jadi bahan ujikaji sepupu dia kat kg. baik aku g selamatkan. aku guna moto ni dari thn 2000 smpi la skrg ni. moto stended jer.

yamaha sports y100
moto buat anta anak g skolah. x lama pun aku guna dlm sthn mcm tu. pastu aku letgo. tp moto dah agak lawa gak la. siap disc brek dpn, klac tgn mati lg. hehehehe

yamaha tzm150.
huhuhuhuhu.....aku beli sebijik angkara geram. masa ni aku dah kenal rmc n dah dpt geng2 koner mcm dd, brother bob, lans, id, joei dan lain2 yg terlalu rmi aku nak sebut. mcm2 dugaan aku dpt sethn aku guna moto ni. tp saba jer la. mcm x besa guna m kan. ni dia dah ok blk selepas kena strok dah direhatkan selama hmpr 8bln. bakal beraksi kembali selepas habis run in nnt. muahahahahahahha.....

tu jer le pengalaman aku ngan moto ni. personally, aku msh lg suka m. bg la moto lain, aku still ngan m gak. tp mana la tau kut2 ada rezeki pas ni amik bsr lg ke. tp still aku akan smpn m dan z aku tu. cheers cheers

bogonz
Crew

Join date : 16/01/2010
Age : 42

Back to top Go down

Re: aku dan jentera 2 roda ku...

Post by aie@ppv6 on Fri Jan 22, 2010 3:30 pm

menarik citer papagonz.. ada lagi tak review dr kawan2 lain..masuk la.. boleh jadi guideline kalau ada kawan2 kat luar nak beli motor..

aie@ppv6

Join date : 18/01/2010
Age : 37

Back to top Go down

Re: aku dan jentera 2 roda ku...

Post by arejim on Fri Jan 22, 2010 6:10 pm

kenangan ku dalam dunia permotoran..

suzuki 80:
dulu ayah aku ada sbijik motor suzuki 80, waktu tu aku baru tingkatan 3,mula bejinak2 dgn start motor dan bwa motor tu depan rumah, semakin hari semakin jauh aku bwa motor tu jalan2.walaupun masa tu aku hanya tahu isi minyak dan bw jer motor tu sampai satu hari ayah aku kata"ko dah letak lum minyak tu"aku pon terpingga skejap,dalm fikiran aku minyak ape?petrol ker?rupa2 nya ayah aku suh letak minyak 2T dalam tank skit. pada masa tu lah aku kenal minyak 2t.selama nie aku tau isi minyak dan bw jer.setiap hari motor tu di cuci dan dikilatkan walapun rim hanyala besi biasa. kat taman aku ade mamat pakai suzuki gak tapi bru skit dari aku. dia bw memang laju, ape lagi aku x mau kalah lar...balik aku bukak K&N motor aku tu...x sangka motor tu pakai K&N..aku bukak la K&N dan gantikan dgn botol,,berdesup btul tapi syang enjin cepat kotor...setiap kali aku jumpa budak tu mesti aku berentap dgn dia...tapi syang..motor tu akhir pada zaman aku tingkatan 4 sebab aku di masukkan asrama.

TZM 150:

sudah lama aku tinggalkan zaman permotoran..lebih kurang 2 tahun di sebabkan keadaan x mengizinkan..selepas aku masuk blaja, teman serumah aku kata dia nak beli motor,aku pun menati motor ape yg dia nak smbar....hari yg di nanti2 member aku bw sbiji motor warna merah putih...malam tu kitorg lepak kedai mamak ramai2...lepas sorang2 member aku try motor tu...aku pon wat tau la sebab dah lama x bawa motor lgi pon dah mcm x der minat dah.....satu hari aku nak pegi kelas pagi, masa tu aku dah lmbat sgt jarak perjalan lebih kurang 1km dari rumah aku...last2 aku mintak pinjam motor member aku yg bru dia beli tu..masa aku pegi kelas tu aku bw selamba jer aku pon x tau sgt motor tu yg aku tau bw smpai ke kelas....lepas kelas aku hbs aku pon bw la balik motor, jalan yg biasa aku bw petang tu jem.. last2 aku ikut jaln jauh,jalan jauh tu lurus sgt smpai ke rumah aku...bila time aku msuk jer jaln lurus tu teringin jugak nak bawa motor laju....aku pun pulasla minyak gear pertama rpm dalam 5..masuk jer gears kedua rpm lebih dari 5,aku dapt merasakan lain dari yg lain dari pagi tadi aku bw aku truskan naikkan gears apabila motor dlm gear 5 dan RPM 7 keatas aku dapat rasakan lonjakan dari enjin motor..aku trus bwa dalam 190 kmh...motor terasa tegap semakin laju semakin mantap...masa tu la aku bru tau motor tu ader PV dan merasa penangan PV...sampai di rumah aku pun tnya mmber aku "kawan motor ko laju la motor aper ko beli tu"rupanya motor TZM 150..pada masa tu jugkla aku dah jatuh cinta dgn TZM dan PV nya....sampai berebut2la aku dgn mmber aku nak bw motor tu pg kelas dan setiap kali balik aku akan ikut jalan jauh walaupon jaln biasa x jem...dari saat tu la aku mula kumpul duit untuk beli tzm...x sampai 2 bulan motor mmber aku tu hilang...xdpt la aku merasa TZM lagi...

semasa tgh kumpul duit nak beli TZM aku ade jgk usha2 blog yg mana ader TZM sbab aku x nak pakai TZM sorang2...jumpa lah blog TZM 150.....join punya join pindah plak kat RMC.....saat dinantikan sudah tiba hari khamis aku pg beli tzm kat kedai dekat rumah aku...jummat mlam tu motor aku siap untuk di lepaskan pada aku....malm tu aku lock motor tu depan belakang suma skali la...syang punya pasal....First time jumpa Ahli RMC masa tu jumpa kat senawang..dgn abg Rev dan rakan2.....smasa tula aku kenal abg rev...stiap kali bw motor memang x tau glove dan suit atau brg2 lain....satu hari abg rev bg aku satu glove...mmg legendla glove tu...lama jgk aku pakai dan still simpan skrg nie...Trima kasih bnyk brader REV...motor yg ku beli loan setahun...nazak jugak nak bayar...pas blajar trus keje sebab nak dapatkan duit byar motor...alhamdullilah motor ku dah hbs bayar dan ade kat umah ku skrg nie....bg aku m harus di hayati dan penanggan PV dia sukar di tandinggi...dan bg aku mana masalah m sama jugak masalh2 yg ade pada motor2 lain smada besar atupon kecil...ape2 yg bergerak akan haus jugak. dan sampai sekarang aku dgn tzm ku...bnyk kenangan tzm yg aku x dapt lupakan...dari menuggang,DIY dan meleper....

hampir 2 tahun aku dalm RMC..memang best RMC bnyk kwan yg membantu...dan bnyak aku plajari dari RMC...
Gempar senjang Jalan. study

arejim

Join date : 18/01/2010
Age : 28

Back to top Go down

Re: aku dan jentera 2 roda ku...

Post by mw_bitara on Thu Jan 28, 2010 2:10 pm

Assalamualikum...WBT
aku pn nk share pngalamn aku dlm bidng pmotorn ni jgk...

1991-94 - honda c70
ms tu aku bru pindah umh,skolah jauh.abah bg gna mto cabuk dia tu.ms tu aku dh study cmne nk seting mto.klu aku cite ms tu kt kekwn,diorg smua xpcaya c70 aku bole cecah 140 seting meter ngn c90 (fame).

1995-99 - yamaha enduro DT125
abah bli mto scramble sbb umh aku ats bukit jauh ujung kg plak tu.ms tu aku study lg cmne nk seting mto 2stroke plak.lama jgk aku gna mto tu wt g skolah.drp mto tu buruk gler,smpai la mto tu da org snggup bayar rm2k.tp aku xkasi abah aku jual

2000-04 - yamaha RXZ 135
abih SPM aku dpt msk UiTM shah alam.abah blikan mto tu sbb aku ni jnis yg xska brebut naik bas.aku sempat gna mto 1thn je,pstu da org balas mto aku.aku tkot nk bgtau abah aku.jd aku bli lg sbiji gna duit PTPTN.sempat gna 1thn je jgk mto tu,pstu da org balas lg mto aku.huhuhu... Sad Sad Sad sedih tau,aku gna duit sndri bli mto tu.aku sedih gler babi ms tu,dh ilang smangat nk study.awek aku ksian,dia plak yg blikan lg sbiji mto RXZ.tp mto yg 2nd tu yg pling bes,kuala pilah - shah alam 45minit je.shah alam - kuala krai 4jm (ms tu lalu jln sg koyan).ms tu SCK sri muda jd tmpt menuntut ilmu n cr brg.

2005-06
brenti jp main mto,dh da anak bini

2007-08
jumpa geng mto cross.layan mto cross la plak.bikin Ex5 sbiji n kuarkan blk enduro aku dlu.bes gler layan coner dlm bukit.advencer gler.skill mmg nyata blainan ngn skill ats jln.

2009-kini - yamaha TZM 150
mula2 kwn aku mntk tlg repairkn TZM dia,lps dh setel dia nk jual la plak mto tu.mmg aku bengang gler sbb aku tlg repair tu pn sbb aku nk gna mto dia.bengan pny psl,aku bayar je mto dia tu.thn ni,aku bayar lg sbiji mto beso tu,bg kt adk aku plak.tp mto tu still da kt umah je la.mto smua siap seting,bole trun ble2 ms je

itulah lbih kurng pngalamn aku ngn mto.skng ni aku jg mto TZM utk area Machang n Kuala Krai.

born 2 b ride

peace...V Wink

mw_bitara

Join date : 24/01/2010
Age : 34

Back to top Go down

Re: aku dan jentera 2 roda ku...

Post by matnur_83 on Sun Apr 11, 2010 1:13 pm

korang tulis panjang2..macam buat esei dalam spm pulak..hehehehe Basketball

matnur_83

Join date : 18/03/2010
Age : 33

Back to top Go down

Re: aku dan jentera 2 roda ku...

Post by Sponsored content Today at 4:24 am


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum