DARI LENSA KAMERA - mesti mau sambung keskeskes

Page 4 of 6 Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6  Next

View previous topic View next topic Go down

Re: DARI LENSA KAMERA - mesti mau sambung keskeskes

Post by zsuperc on Thu Jan 21, 2010 11:18 am

afird..aku dah baca spec camera ko tuh..boleh pakai tu..aku siap donlod buku manual dia lagi keskeskes...gunakan kelebihan yang ada pada camera ko tuh..best wooo..siyes aku cakap nih antara spec2 yang cun ada pada camera ko tuh

Focus modes • Single AF
• Continuous AF
• Face-priority AF

AF area modes • Auto : 5 points , Center
• Manual select : 99 points

AF assist lamp Yes

Focus distance • Standard: 30cm - infinity (11.8 in - infinity)
• Macro: 4cm - infinity (1.6 in - infinity)

Metering • 224-segment matrix metering
• Matrix-pattern, Center-weighted (digital zoom)

ISO sensitivity • Auto (ISO 100-800)
• ISO 100
• ISO 200
• ISO 400
• ISO 800
• ISO 1600

Exposure compensation -2.0 to +2.0 EV in steps of 1/3 EV

Exposure bracketing No

Shutter speed 4-1/2000s

Modes

• Shooting mode: Auto, High sensitivity, Scene, Voice recording, Movie, SET UP
Scene modes Portrait, Landscape, Sports, Night Portrait, Party/Indoor, Beach/Snow, Sunset, Dusk/Dawn, Night Landscape, Close Up, Museum, Fireworks Show, Copy, Back Light, Panorama assist

White balance • 5-mode manual (Daylight,Incandescent,Fluorescent, Cloudy, Flash)
• Auto, White bal. Preset


Continuous shooting Single, Continuous (approx.0.8fps), Multi-shot 16 (approx.0.8fps (TBD), Only available at image size of 3200 x 2400)


huhuhuh..best best

zsuperc

Join date : 18/01/2010
Age : 38

http://zsuperc.tumblr.com/

Back to top Go down

Re: DARI LENSA KAMERA - mesti mau sambung keskeskes

Post by zsuperc on Thu Jan 21, 2010 11:22 am

erk..next pic pleasee

zsuperc

Join date : 18/01/2010
Age : 38

http://zsuperc.tumblr.com/

Back to top Go down

Re: DARI LENSA KAMERA - mesti mau sambung keskeskes

Post by zsuperc on Thu Jan 21, 2010 11:27 am

yobs wrote:wah.. zul mmg superb.... gambar yg ada emosi...

Afird : selain teknik... kita juga kena tahu komposisi, apa mood yg kita nak..ngan apa gambar tu nak bagitau bila org tgk (picture speak a thousand words)

erk..picture speaks a thousand words ya..nah..and dont say anything sebab exif data aku tak ingat keskeskes

again please enlarge or view full size for better viewing


zsuperc

Join date : 18/01/2010
Age : 38

http://zsuperc.tumblr.com/

Back to top Go down

Re: DARI LENSA KAMERA - mesti mau sambung keskeskes

Post by yobs on Thu Jan 21, 2010 12:00 pm

Zul - Story la ckit pasal pic nih... pakcik nih tgh watper... aku perasan ada 2 kotak bertulisan trbalik sblah dia.. Satu SUPER satu lg SUPREME

yobs

Join date : 18/01/2010
Age : 38

Back to top Go down

Re: DARI LENSA KAMERA - mesti mau sambung keskeskes

Post by zsuperc on Thu Jan 21, 2010 12:16 pm

erk..tu kotak me segera..uwmuahahahahahah...aku nampak pakcik nih masa aku balik dari kerja..singgah supermarket jap..nampak la pakcik nih keskeskes.pakcik nih jual sayur kat tepi supermarket tuh...aku nampak muka pakcuk tu macam ada potensi so aku amik je la gambar dia keskeskes..

kalau nak bagi tau story pasal pic nih aku tak reti..tapi siyes bila gambar yang kita amik betul cun kompo dia terutama skali gambar2 ekspresi muka orang, bila tengok kita akan terasa satu mood yang lain..yang kita sendiri kadang tak tau apa..

aku slalu bawa camera hampir kemana saja aku pegi..aku jarang nak cari subjek yang aku nak gambar..selalu jadi secara kebetulan..slalunya..bila aku tenampak sesuatu subjek tu secara tidak dirancan..bila aku nampak poteintial subject tu..secara otomatik aku akan nampak outcome gambar yang bakal aku amik..pastu aku terus shoot....huhuhuh..macam tu lah kesah disebalik gambar2 aku.. keskeskes..

cara seorang fotografer yang tak profesional langsung..tapi komposisi memang penting untuk create satu gambar yang menarik..aku pon sentiasa cuba untuk perbaiki teknik komposisi aku..setiap hari

zsuperc

Join date : 18/01/2010
Age : 38

http://zsuperc.tumblr.com/

Back to top Go down

Re: DARI LENSA KAMERA - mesti mau sambung keskeskes

Post by yobs on Thu Jan 21, 2010 3:23 pm


boleh out fokus sekejap


Khusyukkkk

yobs

Join date : 18/01/2010
Age : 38

Back to top Go down

Re: DARI LENSA KAMERA - mesti mau sambung keskeskes

Post by zsuperc on Thu Jan 21, 2010 3:41 pm

keskeskes



zsuperc

Join date : 18/01/2010
Age : 38

http://zsuperc.tumblr.com/

Back to top Go down

Re: DARI LENSA KAMERA - mesti mau sambung keskeskes

Post by zsuperc on Thu Jan 21, 2010 4:00 pm

tambah nasik..keskeskes


aperture: f/5.6
shutter: 1/800
ISO: 400

zsuperc

Join date : 18/01/2010
Age : 38

http://zsuperc.tumblr.com/

Back to top Go down

Re: DARI LENSA KAMERA - mesti mau sambung keskeskes

Post by afird on Thu Jan 21, 2010 5:43 pm

zul, sory lmbt online ari ni.... Smile

aperture tu ape ek?
n cam compact mcm nikon ni, ape setting yg boleh usik untuk dpt gamba tbaik?

yg aku tau exposure je... tu pon stakat tau yg +/- ,brighter/darker

afird

Join date : 18/01/2010
Age : 26

Back to top Go down

Re: DARI LENSA KAMERA - mesti mau sambung keskeskes

Post by zsuperc on Thu Jan 21, 2010 6:05 pm

aperture tu bukaan pada lens..semakin kecik bukaan semakin sikit la cahaya masuk..semakin besar bukaan, semakin banyak cahaya masuk..penah tengok gambar potret model2 pompuan tu tak? yang muka model tu sharp jek tapi background dia kabur? tu pengaruh aperture gak hehehe...

yang +/-, brighter darker tu orang panggil exposure compensation..exposure nih adalah jumlah cahaya yang dibenarkan untuk dikesan oleh sensor camera sewaktu proses pengambilan gambar..ISO pula adalah kadar sensiviti camera..semakin tinggi ISO semakin tinggi jugak keupayaan camera untuk mengesan cahaya..lebih senang crita..kalau tempat tu gelap, naikkan ISO so tempat tu akan lagi terang keskeskes

itu cuma penjelasan basic jek...sebenarnya shutter,apperture,ISO,WB dan exposure compesation saling berkait antara satu sama lain..aku tak pandai sangat nak terangkan yg kompleks2 nih..nak tau jugak..jom pegi kompleks beli belah keskeskes

zsuperc

Join date : 18/01/2010
Age : 38

http://zsuperc.tumblr.com/

Back to top Go down

Re: DARI LENSA KAMERA - mesti mau sambung keskeskes

Post by afird on Thu Jan 21, 2010 6:14 pm

owh...

so klu camera S51 coolpix contohnya, function yg ada just Exposure n ISO je kan?
xd pulak nampak Aperture n lain2 tchnical function.

*nanti satu ari senang2 jom la ssame g event mana2 like sureheboh, etc utk blaja amek gamba...
ok?
huu

afird

Join date : 18/01/2010
Age : 26

Back to top Go down

Re: DARI LENSA KAMERA - mesti mau sambung keskeskes

Post by zsuperc on Fri Jan 22, 2010 8:58 am

ko blajar guna white balance gak..tu pon penting..white balance boleh set manually..shutter speed pon bleh ejas..ko cuba ejas2 setting dan amik gambar, tengok perubahan..

lagi satu skarang ko blajar guna suma shooting mode yang ada..cari pengalaman tuk compose gambar...pasal setting takyah risau sangat.nti boleh kacau sikit kat pc

kalau nak blajar tu payah la sikit sebab aku kat sabah uwmuahahahaha...tapi yobs ada..yobs dah lama dalam dunia dslr nih

erk..gambar lain mana? post je gambar..nanti kita suma boleh kongsi2 mana nak tambah mana nak kurangkan..kot2 PP ada lagi best..

zsuperc

Join date : 18/01/2010
Age : 38

http://zsuperc.tumblr.com/

Back to top Go down

Re: DARI LENSA KAMERA - mesti mau sambung keskeskes

Post by jackall on Fri Jan 22, 2010 10:45 am

perghhhhhh..... kena berguru dgn zsuperc niee... huhu...

zsuper ---> bro... ari tu masa g behrang, bro ada tak? adakah bro yg pakai kamera dslr tu...?

jackall
Crew

Join date : 16/01/2010
Age : 39

Back to top Go down

Re: DARI LENSA KAMERA - mesti mau sambung keskeskes

Post by zsuperc on Fri Jan 22, 2010 10:50 am

takde bro huhuh..nak beguru ngan aku? huhuhu..aku pon baru jek pegang camera...nak beguru, kena tanya yobs, PP, ngan ada dua lagi pro aku lupa sapa nama tah..PP kenal tuh..kalau tengok gambar2 dorang, leleh......

zsuperc

Join date : 18/01/2010
Age : 38

http://zsuperc.tumblr.com/

Back to top Go down

Re: DARI LENSA KAMERA - mesti mau sambung keskeskes

Post by jackall on Fri Jan 22, 2010 10:55 am

sama sama belajar bang... tak rugi share ilmu

tapi.. ko yg mana satu aaa... kite pernah jumpa ker?behrang ada pergi ker?

ps: yobs..pp..jem..zsuperc... leh buat team g outing sama sama time konvoi nie..heheh.. Smile

jackall
Crew

Join date : 16/01/2010
Age : 39

Back to top Go down

Re: DARI LENSA KAMERA - mesti mau sambung keskeskes

Post by zsuperc on Fri Jan 22, 2010 11:19 am

uwmuahaha..aku penah join masa ride penang 2006 jek..tu pon tunggu member lain kat David Choo..aku kat Sabah bro..tapi tiap tahun aku pegi Penang keskeskes

zsuperc

Join date : 18/01/2010
Age : 38

http://zsuperc.tumblr.com/

Back to top Go down

Re: DARI LENSA KAMERA - mesti mau sambung keskeskes

Post by jackall on Fri Jan 22, 2010 11:27 am

alamakkkk..... ini macam aku lau nak berguru kena g sabah laa plak nie.. heheh...

jackall
Crew

Join date : 16/01/2010
Age : 39

Back to top Go down

Re: DARI LENSA KAMERA - mesti mau sambung keskeskes

Post by zsuperc on Fri Jan 22, 2010 11:28 am

erk...uwmuahahaha...gurau kasar nampak..huihuihuihuih Laughing

zsuperc

Join date : 18/01/2010
Age : 38

http://zsuperc.tumblr.com/

Back to top Go down

Re: DARI LENSA KAMERA - mesti mau sambung keskeskes

Post by zsuperc on Fri Jan 22, 2010 11:44 am

NBTD Laughing


Aperture: f/5.6
shutter speed: 1/50
ISO: 400
focal: 55mm
exp compentsation : +0.3ev

zsuperc

Join date : 18/01/2010
Age : 38

http://zsuperc.tumblr.com/

Back to top Go down

Re: DARI LENSA KAMERA - mesti mau sambung keskeskes

Post by yobs on Fri Jan 22, 2010 5:02 pm

Zul - flawless n speechless... mmg rajin ko nih.. ko pakai body apa?

yobs

Join date : 18/01/2010
Age : 38

Back to top Go down

Re: DARI LENSA KAMERA - mesti mau sambung keskeskes

Post by zsuperc on Sat Jan 23, 2010 3:36 pm

D3000..reviewed the worst dslr ever made by Nikon huhuhuhuh Crying or Very sad

zsuperc

Join date : 18/01/2010
Age : 38

http://zsuperc.tumblr.com/

Back to top Go down

Re: DARI LENSA KAMERA - mesti mau sambung keskeskes

Post by afird on Sun Jan 24, 2010 2:58 am

zsuperc wrote:D3000..reviewed the worst dslr ever made by Nikon huhuhuhuh Crying or Very sad

zul saje merendah diri..... Evil or Very Mad Evil or Very Mad Very Happy

afird

Join date : 18/01/2010
Age : 26

Back to top Go down

Re: DARI LENSA KAMERA - mesti mau sambung keskeskes

Post by zsuperc on Mon Jan 25, 2010 11:49 am

erk..tu review betul la huhuh..

erk..yobs, afird...pic mana? PP bila nak tunjuk taring kat sini nih?

zsuperc

Join date : 18/01/2010
Age : 38

http://zsuperc.tumblr.com/

Back to top Go down

Re: DARI LENSA KAMERA - mesti mau sambung keskeskes

Post by zsuperc on Mon Jan 25, 2010 1:09 pm

erk..post skali sebelum outstation

zsuperc

Join date : 18/01/2010
Age : 38

http://zsuperc.tumblr.com/

Back to top Go down

Re: DARI LENSA KAMERA - mesti mau sambung keskeskes

Post by zsuperc on Tue Jan 26, 2010 9:12 pm


zsuperc

Join date : 18/01/2010
Age : 38

http://zsuperc.tumblr.com/

Back to top Go down

Re: DARI LENSA KAMERA - mesti mau sambung keskeskes

Post by Sponsored content Today at 5:49 am


Sponsored content


Back to top Go down

Page 4 of 6 Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6  Next

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum