Jom Cari Punca

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Go down

Jom Cari Punca

Post by FlyingMan on Tue Feb 02, 2010 3:42 am

salam to all pemilik motosikal.....

disini saya ingin mengetahui apakah punca mangkuk clutch jadi sebegini (tgk Gambar)...
harap anda semua dapat memberikan pandangan atau anggapan kenapa ia boleh berlaku dan kalau boleh sila sertakan apa yang perlu dilakukan supaya perkara sebegini tidak berlaku.............










p/s....maaf yer tuan moto...gambar nie aku upload tanpa kebenaran......

FlyingMan

Join date : 18/01/2010
Age : 32

Back to top Go down

Re: Jom Cari Punca

Post by bogonz on Tue Feb 02, 2010 10:53 am

uish....ni kes parah ni. heran gak camner bole jd camni...

bogonz
Crew

Join date : 16/01/2010
Age : 42

Back to top Go down

Re: Jom Cari Punca

Post by valentino joei99 on Tue Feb 02, 2010 12:04 pm

agak parah gak kecederaannya tu.. Shocked
semua skru ikat spring tu putus ke??

valentino joei99
Crew

Join date : 18/01/2010
Age : 33

Back to top Go down

Re: Jom Cari Punca

Post by bogonz on Tue Feb 02, 2010 1:50 pm

bkn saja putus tu....siap spring pun dah jd sprong..... Shocked

bogonz
Crew

Join date : 16/01/2010
Age : 42

Back to top Go down

Re: Jom Cari Punca

Post by valentino joei99 on Tue Feb 02, 2010 1:58 pm

tu la..cmana bleh putus skru tu ek??bush mangkuk klac dah makan abis kot.. study

valentino joei99
Crew

Join date : 18/01/2010
Age : 33

Back to top Go down

Re: Jom Cari Punca

Post by matasura on Tue Feb 02, 2010 2:17 pm

spring tu leh jadi mcm tu sebab panas sgt kaa?

________________________________________________________________________________________________
Muslim Aid Asia :: Demi Sesuap Nasi ::
Muhammad - 012-3377195

matasura
Moderator

Join date : 16/01/2010
Age : 34

Back to top Go down

Re: Jom Cari Punca

Post by bogonz on Tue Feb 02, 2010 2:22 pm

x mungkin. aku ada rasa mcm bush mangkuk klac ni out kut.... study

bogonz
Crew

Join date : 16/01/2010
Age : 42

Back to top Go down

Re: Jom Cari Punca

Post by FlyingMan on Tue Feb 02, 2010 3:57 pm

valentino joei99 wrote:agak parah gak kecederaannya tu.. Shocked
semua skru ikat spring tu putus ke??
patah sekali dgn tapak pengikat screw

FlyingMan

Join date : 18/01/2010
Age : 32

Back to top Go down

Re: Jom Cari Punca

Post by FlyingMan on Tue Feb 02, 2010 3:58 pm

valentino joei99 wrote:tu la..cmana bleh putus skru tu ek??bush mangkuk klac dah makan abis kot.. study
apa yg dimaksudkan dgn bush mangkuk klac dah makan abis kot

FlyingMan

Join date : 18/01/2010
Age : 32

Back to top Go down

Re: Jom Cari Punca

Post by valentino joei99 on Tue Feb 02, 2010 4:29 pm

bush kat tengah2 mangkuk klac tu,yg tembaga tu,connect ngan shaft gearbox..mungkin dah out/makan abis/longgar,so mangkuk klac tu gegar dan mngakibatkan skru tu patah,bila satu dah patah,yg lain2 pun ikut sama.....mungkinla.... study study


cek bush tu longgar ke x,kalo longgar/dah makan,tukar baru +-rm40..


Last edited by valentino joei99 on Tue Feb 02, 2010 4:51 pm; edited 1 time in total

valentino joei99
Crew

Join date : 18/01/2010
Age : 33

Back to top Go down

Re: Jom Cari Punca

Post by bogonz on Tue Feb 02, 2010 4:38 pm

yezza.....

bogonz
Crew

Join date : 16/01/2010
Age : 42

Back to top Go down

Re: Jom Cari Punca

Post by FlyingMan on Tue Feb 02, 2010 5:17 pm

valentino joei99 wrote:bush kat tengah2 mangkuk klac tu,yg tembaga tu,connect ngan shaft gearbox..mungkin dah out/makan abis/longgar,so mangkuk klac tu gegar dan mngakibatkan skru tu patah,bila satu dah patah,yg lain2 pun ikut sama.....mungkinla.... study study


cek bush tu longgar ke x,kalo longgar/dah makan,tukar baru +-rm40..
ooooo yang tembaga tu.........ok..ok terima kasih.......... akan dimasukkan dalam list.........selain dari itu apa lagi suggestion anda

FlyingMan

Join date : 18/01/2010
Age : 32

Back to top Go down

Re: Jom Cari Punca

Post by valentino joei99 on Wed Feb 03, 2010 8:58 am

sbab ko pakai spring racing yg keras gilababan punya kot,xmampu skru tu mnampungnya... Razz
tp aku rasa sebab skru tu xikat ketat ni,mungkin pomen terlupa ke..

valentino joei99
Crew

Join date : 18/01/2010
Age : 33

Back to top Go down

Re: Jom Cari Punca

Post by FlyingMan on Wed Feb 03, 2010 10:09 am

valentino joei99 wrote:sbab ko pakai spring racing yg keras gilababan punya kot,xmampu skru tu mnampungnya... Razz
tp aku rasa sebab skru tu xikat ketat ni,mungkin pomen terlupa ke..
tak pernah pakai spring racing.......

FlyingMan

Join date : 18/01/2010
Age : 32

Back to top Go down

Re: Jom Cari Punca

Post by valentino joei99 on Thu Feb 04, 2010 8:56 am

ermm..kmungkinan xpasang skru ketat2,atau skru tu sendiri dah rosak/loose(maklumla,ntah2 umur skru tu pun dah 15 tahun!),bila jalan lama2 dier tercabut.. study

valentino joei99
Crew

Join date : 18/01/2010
Age : 33

Back to top Go down

Re: Jom Cari Punca

Post by oranghalus on Thu Feb 04, 2010 11:14 pm

1st time tgk nihh...en flying man ni pomen ke? Laughing

oranghalus

Join date : 20/01/2010
Age : 34

http://aspidesellsharobooster.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Jom Cari Punca

Post by FlyingMan on Fri Feb 05, 2010 9:22 am

oranghalus wrote:1st time tgk nihh...en flying man ni pomen ke? Laughing
saya bukan pomen la en oranghalus........ saya tu muto kawan saya masa dia repair......

FlyingMan

Join date : 18/01/2010
Age : 32

Back to top Go down

Re: Jom Cari Punca

Post by Kamm Matt on Tue Feb 09, 2010 6:40 pm

geng off topic jap..sebab tajuk dia sesuai dgn problemo aku nk tanya ni..so nk korg tgk picas ni..then bg kesimpulan nya pd aku ok?


plug atas


plug bwh


plug2 tersebut dari moto ini..


sekian..bukan moto aku..moto kwn aku.

Kamm Matt

Join date : 21/01/2010
Age : 96

Back to top Go down

Re: Jom Cari Punca

Post by riq_77 on Tue Feb 09, 2010 8:25 pm

ok...kenapa ngan plug tu...aku tengok ok jerk...macam rich sket ar...ape yang tuan hambe nak tanyer?

riq_77

Join date : 18/01/2010
Age : 105

Back to top Go down

Re: Jom Cari Punca

Post by Kamm Matt on Tue Feb 09, 2010 8:31 pm

ok ke? bukan ke plug tu putih betul..yg lagi 1 plug tu..[plug atas]

cerita dia..motor ni setelah lama di tunggang..dalam agak2 40km..

dgn speed cruise dlm 120kmj..tibe2 enjin jadi berat ya amat..malas nk bergerak..

tapi bile berenti..enjin di rev2 ok cun..tak semput..idle pun cun menten 1k rpm..

tp bile nk starting je jalan msk gear1..gile xlarat..kene half clutch..kene rem dkt 5-6k rpm..br leh bergerak..tu pn dgn paksa..

lepas tu leh lari dlm 60kmj aje..dgn gear3..msk gear 4..blow xlarat..

lama sikit menten slow..baru enjin rasa cargas sikit..tu pun xleh nk rembat sgt..ade tanda2 kemalasan lagi..

so ape agak2 punca??? plug tak cukup petrol tu..2t lebih..ke korg rasa ape prob moto kwn aku ni??

Kamm Matt

Join date : 21/01/2010
Age : 96

Back to top Go down

Re: Jom Cari Punca

Post by blacken on Tue Feb 16, 2010 3:52 pm

angin lebih kot bro..

blacken

Join date : 16/02/2010
Age : 32

Back to top Go down

Re: Jom Cari Punca

Post by valentino joei99 on Wed Feb 17, 2010 3:00 pm

enjin mngerang ke??ataupun rpm xbleh naik?? study

valentino joei99
Crew

Join date : 18/01/2010
Age : 33

Back to top Go down

Re: Jom Cari Punca

Post by Kamm Matt on Fri Feb 19, 2010 3:34 pm

valentino joei99 wrote:enjin mngerang ke??ataupun rpm xbleh naik?? study

rpm boleh naik..bila free gear atau tarik klac..tp bile lepas klac..terus down..xlarat nk bergerak..agak2 nape ye? temperature cun..

Kamm Matt

Join date : 21/01/2010
Age : 96

Back to top Go down

Re: Jom Cari Punca

Post by valentino joei99 on Fri Feb 19, 2010 3:40 pm

klac plate abis kot.. study
naik bukit ok x??

valentino joei99
Crew

Join date : 18/01/2010
Age : 33

Back to top Go down

Re: Jom Cari Punca

Post by Kamm Matt on Fri Feb 19, 2010 3:53 pm

valentino joei99 wrote:klac plate abis kot.. study
naik bukit ok x??

baru2 memulakn perjalanan ok..nk wheelie gear 3 pn takdek hal.. cheers


berlaku setelah menten 110-130kmj..setelah ride dalam lebe kurang 30km+++.. dan bila temperature dh normal sekitar 60c..


bukan klac plate..bukan enjin ngerang..tapi terasa piston kejap 1 kejap 2 bijik yg bergerak..

elok2 rpm 7k..terus drop mcm enjin mati ke 4-4.5k rpm aje..

baca cerita sebenar di atas bro..

moto rgv250 SP..

Kamm Matt

Join date : 21/01/2010
Age : 96

Back to top Go down

Re: Jom Cari Punca

Post by Sponsored content Today at 8:27 pm


Sponsored content


Back to top Go down

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum