TZM Convert to Rojak

Page 1 of 7 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Next

View previous topic View next topic Go down

TZM Convert to Rojak

Post by airec02 on Fri Feb 05, 2010 5:06 pm

Dah lama tengok org DIY.. sebenarnya aku pon wat jgk tapi lom siap lg.. xde masa nak mengarang. memandangkan topic diy ni agak sunyi...so hari ni (agak free skit..heheh) aku nak share skit ngan korang, n contribute kepada RMC dalam projek tzm aku ni..

dah lama mengidam nak fiber sebenarnya dari tahun 2006.....projek bermula pada bulan 3 tahun lepas..
idea mula skit2.. nak tukar kepala ngan ekor.. Cool

ni gambau moto asal aku..


Last edited by airec02 on Fri Feb 05, 2010 6:25 pm; edited 1 time in total

airec02

Join date : 19/01/2010
Age : 32

Back to top Go down

Re: TZM Convert to Rojak

Post by airec02 on Fri Feb 05, 2010 5:19 pm

HEAD

idea kepala dia ni mmg nak remain joint asal kepala m ni ngan fairing tepi dia. lagipon mmg nak pakai doublebuble windshield m punye. so cuma tukar headlight ngan headlight moto lain.

headlight yg diguna utk projek ni datang dari suzuki katana 125 (kapcai) keluaran negara jiran.. xde kat sini.. macam lampu gsx K5.. tapi dia lagi kecik..

kenapa aku xnak guna headlight custom adalah sbb..cermin tu kena custom sndri.. pastu xtau ketahanan dia. reflector.. bulb kuat atau xkuat nak suluh malam.. disebabkan bnyk benda nak kena consider termasuk durability dia... (tahan lama or x) so aku pilih utk memakai lampu sedia ada..

ok, projek bermula. mula2 kerat dulu kasi besar itu lubang lampu m yg asal. ganti ngan lamput tu.. faiberrr... tamat. senang je. lobang signal tu aku tutup sbb nak pakai signal kat tepi.. ala2 superspot nyer cutting.. pastu kerana minat terhadap honda yg mendalam.. aku pon nk wat konsep ala2 mcm burung..sbb moto honda ada sayap kat tepi.. so lampu tu aku set kasi turun sikit. so masa siap fiber nnt dia ada paruh..






Last edited by airec02 on Fri Feb 05, 2010 6:23 pm; edited 1 time in total

airec02

Join date : 19/01/2010
Age : 32

Back to top Go down

Re: TZM Convert to Rojak

Post by valentino joei99 on Fri Feb 05, 2010 5:27 pm

ada gambar x??truskan usaha anda bro,dah siap musti cun punya... Very Happy Smile

valentino joei99
Crew

Join date : 18/01/2010
Age : 33

Back to top Go down

Re: TZM Convert to Rojak

Post by airec02 on Fri Feb 05, 2010 7:12 pm

valentino joei99 wrote:ada gambar x??truskan usaha anda bro,dah siap musti cun punya... Very Happy Smile

ok bro.. baru upload.. hehe.. Laughing

airec02

Join date : 19/01/2010
Age : 32

Back to top Go down

Re: TZM Convert to Rojak

Post by airec02 on Fri Feb 05, 2010 9:39 pm

TAIL

ekor dia pulak. aku beli base dia kat sorang mamat kt kl. basic form honda cbr600rr tahun 05-07. tapi nak pakai undertail cbr kompem xcun. sbb ekzoz dia undertail. so aku pon cari la lampu undertail yg cun.

decided nk guna lampu R6 tahun 06. tapi pakai yg led punyer. sbb klw aku beli yg bulb (ori) mahal.. lagipon klw bulb dia terbakar, mana nak cari ganti. sbb bulb dia aku rasa2 xsama mcm biasa punye.. so aku guna yg LED punye siap ngan integrated signal. pastu aku pon menghantar kedai utk difiberkan.

ni la gambar asal masa beli. bawah mmg kosong abes.


fiber adalah utk buat undertray ngan kemaskan bahagian lampu belakang. yg ada line petak tu la part yg bole diremove utk tanggalkan ekor, sbb xbole fiber terus, nnt ekor xleh bukak. pastu kebarangkalian utk berlaku hentakan ngan tayar tu tinggi, part tu mmg agak melengkung ke dalam skit.


ni pulak gambar utk seat cowl dia. wat cam bese je. tapi removable, bole tukar pakai seat balik.



Last edited by airec02 on Sun Feb 07, 2010 11:12 pm; edited 1 time in total

airec02

Join date : 19/01/2010
Age : 32

Back to top Go down

Re: TZM Convert to Rojak

Post by RevRider on Sun Feb 07, 2010 10:28 am

adusssss...............tak sabar nak nengok hasilnya............... Mad Mad
musti mantoppp................. Smile Smile

kasik upload gambar before & after la bro.......baru stim lebih sikit.......... Very Happy Very Happy

RevRider
Moderator

Join date : 16/01/2010
Age : 46

Back to top Go down

Re: TZM Convert to Rojak

Post by freakkarr on Sun Feb 07, 2010 10:42 pm

ader gk yg pakar fiber dalam RMC yg dok jb..he3x..menarik...leh kongsi ilmu??

freakkarr

Join date : 20/01/2010
Age : 32

Back to top Go down

Re: TZM Convert to Rojak

Post by airec02 on Sun Feb 07, 2010 11:30 pm

TAIL 2

utk lebih detail... ni la gambar tail zoom kat tempat kunci dia. masa beli mmg xde. tu kena tebuk lubang kat tengah utk masukan kunci bulat tu. tu aku cuma beli yg sama mcm kunci locker asrama dulu2 punyer. stakat ni xkarat lg. cuma kunci dia je xtahan, cepat karat. ape2 pon klw takut karat, aku minyakkan skit. itu pon bole kasi smooth dia punye puuusing.. yg skru dua kt bawah tu tempat ikat rider seat kat chasis. kena weld skit buat bracket utk skru tu, klw bole weld ngan nat skali. senang skit, nat xjatuh dan senang nak pasang. tu skru sbnya nak sembunyikan.. tapi xdee idea nak letak kat mana. so malas nak tunggu lama2 aku pon wat je kat atas. pasni ideanya guna skru elenki yg cantik2 skit.

pastu seat rider tu pulak potong dari yg asal, sbb mmg dah ngam ngan chasis. so cuma kemaskan span dan wrap baru. pastu wat braket custom utk ikat pada body. skru je bawah seat tu utk pasang braket.



lock tu pulak, buat satu skru (kekal) utk jadikan tmpat kunci ngan spring berpaut. pastu guna spring (amik kat pen pon bole) sangkut pada skru kekal tadi ngan kunci asrama td.. ni utk kasi kunci tu patah balik pada lokasi asal sebab masa dia pusing tu klw xde spring tu nnt dia xlock balik lepas buka.


satu lagi skru kekal dibuat bawah seat/cowl pillion utk jadikan tmpat kunci tu berpaut.


aku pon xtau korang paham ke x. sbb mmg berserabut explanation ni.. Razz

airec02

Join date : 19/01/2010
Age : 32

Back to top Go down

Re: TZM Convert to Rojak

Post by airec02 on Sun Feb 07, 2010 11:31 pm

freakkarr wrote:ader gk yg pakar fiber dalam RMC yg dok jb..he3x..menarik...leh kongsi ilmu??

xde hal punyer...skit lagi nak siap. nnt dah siap kita lepak mana2 leh cite panjang... Cool

airec02

Join date : 19/01/2010
Age : 32

Back to top Go down

Re: TZM Convert to Rojak

Post by freakkarr on Mon Feb 08, 2010 11:57 am

airec02 wrote:
freakkarr wrote:ader gk yg pakar fiber dalam RMC yg dok jb..he3x..menarik...leh kongsi ilmu??

xde hal punyer...skit lagi nak siap. nnt dah siap kita lepak mana2 leh cite panjang... Cool

cara..aku pn ader gk projek nak men"FIBRE"kn moto aku nih..kalo dapat buat nie,confirm chun..moto pn da takder leaking..

continue projek nie bro..ramai gk nak nengok CUSTOMATION yg ko buat nie..cm ner hasilnya.. cheers

freakkarr

Join date : 20/01/2010
Age : 32

Back to top Go down

Re: TZM Convert to Rojak

Post by airec02 on Mon Feb 08, 2010 4:21 pm

SIDE

Utk bhgn tepi lak. aku mmg nak remain. sbb fairing asal m ni mmg kemas. susah nk jmpa org yg bole buat kemas utk side fairing m ni. so save bajet. xyah tukar Razz

airec02

Join date : 19/01/2010
Age : 32

Back to top Go down

Re: TZM Convert to Rojak

Post by airec02 on Mon Feb 08, 2010 5:51 pm

Pasang skit tengok camne.. Twisted Evil



airec02

Join date : 19/01/2010
Age : 32

Back to top Go down

Re: TZM Convert to Rojak

Post by airec02 on Mon Feb 08, 2010 6:03 pm

FENDER

depan tu cuma beli yg mcm bese jual, design ap125 utk pakai kat m. plug n play je.

belakang beli bracket "fender eliminator" yg bole pakai kat general punye bike. bole letak plat no, ngan signal. fender belakang yg ori dibuang sbb nak kasi nampak clean ekor yg tajam itu lalu menampakan tayar dengan jelasnye. Twisted Evil

airec02

Join date : 19/01/2010
Age : 32

Back to top Go down

Re: TZM Convert to Rojak

Post by freakkarr on Mon Feb 08, 2010 10:52 pm

nengok head tu teringat citer transfomers kapal terbang yg otai tuh..paruh tajam..tak sabar nak nengok final project..

freakkarr

Join date : 20/01/2010
Age : 32

Back to top Go down

Re: TZM Convert to Rojak

Post by airec02 on Tue Feb 09, 2010 5:55 pm

TAIL 3

tail m asal bukan nye main bole tukar je tail kecik, dlm tu ada 2 benda kena pindahkan. sbb nak masuk tail baru xmuat.

1) tabung 2t
benda ni kena pindahkan kat mana2 yg korang suke. klw mcm aku, ikut org lain je. pindahkan kat depan, seblah dalam fairing kanan. kena buat braket baru. ikat pada radiator or chasis. buat 2 braket klw xnak dia goyang2 masa jalan..



2)tabung radiator
yg lama, kompem la kena ganti. besau gile. buat masa ni aku xbuat lg. sbb jalan2 pon jarak dekat je. cadangan nye utk guna tabung 2t lagi so bole letak kat sebelah tabung 2t yg dah kat depan tu.


chasis
memandangkan tail pon dah tajam. bile nak masukkan kat chasis mesti sangkut punye. so kena buang part yg join ngan carrier belakang tu.. buang semua. kasi clear trus. tinggal 2 bar kiri dan kanan. pastu yg hujung tu kena bengkok kan skit kedalam jadi lebih tirus.

yeah. penerangan kanak2 sekolah! What a Face


Last edited by airec02 on Wed Feb 10, 2010 6:01 pm; edited 1 time in total

airec02

Join date : 19/01/2010
Age : 32

Back to top Go down

Re: TZM Convert to Rojak

Post by donut on Wed Feb 10, 2010 10:57 am

kalo ko reti diy fiberglass 2t tank baru, kasik tau cara2 Very Happy

donut

Join date : 19/01/2010
Age : 28

Back to top Go down

Re: TZM Convert to Rojak

Post by airec02 on Wed Feb 10, 2010 5:28 pm

donut wrote:kalo ko reti diy fiberglass 2t tank baru, kasik tau cara2 Very Happy

xreti la bro... fiber ni hantar kedai buatkan.. yg mana blh bt sendri je buat sndri... drunken

airec02

Join date : 19/01/2010
Age : 32

Back to top Go down

Re: TZM Convert to Rojak

Post by airec02 on Wed Feb 10, 2010 6:14 pm

dah masuk ekor lebar...tengok tayar kering la pulak...next thing plak nak masuk rim lebar punye.. cagiva mito 3spoke.

barang yg perlu ada
-rim depan blakang (mito)
-braket caliper belakang
-disc belakang (mito)
-caliper belakang (mito)
-spacer custom (ikut saiz spidle m)

gambar ni masa xde braket caliper lg..

airec02

Join date : 19/01/2010
Age : 32

Back to top Go down

Re: TZM Convert to Rojak

Post by riq_77 on Thu Feb 11, 2010 8:38 am

kalo ko nak save bajet....ade rim blakang mito je pon dah boley...gune caliper,disc m balik kalo tak silap...red penah buat kan customer die punyer dulu...kat sri gombak kalo tak silap aku

riq_77

Join date : 18/01/2010
Age : 105

Back to top Go down

Re: TZM Convert to Rojak

Post by Izat_TZM on Thu Feb 11, 2010 9:02 am

riq_77 wrote:kalo ko nak save bajet....ade rim blakang mito je pon dah boley...gune caliper,disc m balik kalo tak silap...red penah buat kan customer die punyer dulu...kat sri gombak kalo tak silap aku

swing arm pkai yg std ke?

Izat_TZM

Join date : 01/02/2010
Age : 27

Back to top Go down

Re: TZM Convert to Rojak

Post by freakkarr on Thu Feb 11, 2010 10:33 am

nampak dalam gambar tu cm MITO nyer swing arm jer..tayar pn lebar..

freakkarr

Join date : 20/01/2010
Age : 32

Back to top Go down

Re: TZM Convert to Rojak

Post by airec02 on Thu Feb 11, 2010 10:37 am

riq_77 wrote:kalo ko nak save bajet....ade rim blakang mito je pon dah boley...gune caliper,disc m balik kalo tak silap...red penah buat kan customer die punyer dulu...kat sri gombak kalo tak silap aku

memang refer pada red pon. Razz

thanks red sbb berkongsi ilmu. klw x kerana red maybe aku pon xreti2 sampai sekarang nak pasang.. kui2..

rim depan mmg plug n play je.. speedo dia mmg sama saiz ngan m.. disc pon sama jarak, saiz, lubang.. mmg ngam. cuma spacer kena custom sbb saiz spindle yg berbeza..


Last edited by airec02 on Thu Apr 01, 2010 8:57 pm; edited 1 time in total

airec02

Join date : 19/01/2010
Age : 32

Back to top Go down

Re: TZM Convert to Rojak

Post by airec02 on Thu Feb 11, 2010 10:41 am

Izat_TZM wrote:
riq_77 wrote:kalo ko nak save bajet....ade rim blakang mito je pon dah boley...gune caliper,disc m balik kalo tak silap...red penah buat kan customer die punyer dulu...kat sri gombak kalo tak silap aku

swing arm pkai yg std ke?

pakai yg std je bro... sbb nak pakai hugger m asal. swing arm mito xde hugger. lgpon, pki mito nyer arm kena weld kat chasis skit utk pasang arm tu. sbb sober dia bukan kt tengah2 arm tu. dia ke kiri skit. so malas nak modi chasis lg. lgpon, dengan hugger moto nmpak mmg style!hahaha Twisted Evil

airec02

Join date : 19/01/2010
Age : 32

Back to top Go down

Re: TZM Convert to Rojak

Post by Izat_TZM on Thu Feb 11, 2010 11:32 am

airec02 wrote:
Izat_TZM wrote:
riq_77 wrote:kalo ko nak save bajet....ade rim blakang mito je pon dah boley...gune caliper,disc m balik kalo tak silap...red penah buat kan customer die punyer dulu...kat sri gombak kalo tak silap aku

swing arm pkai yg std ke?

pakai yg std je bro... sbb nak pakai hugger m asal. swing arm mito xde hugger. lgpon, pki mito nyer arm kena weld kat chasis skit utk pasang arm tu. sbb sober dia bukan kt tengah2 arm tu. dia ke kiri skit. so malas nak modi chasis lg. lgpon, dengan hugger moto nmpak mmg style!hahaha Twisted Evil

hugger yg bghn mana eh? haha.. sori byk bertanya.. huhu...
so yg kat mtr yg stndrd la tue eh.. swing arm mcm kena kepakkan je.. Laughing

Izat_TZM

Join date : 01/02/2010
Age : 27

Back to top Go down

Re: TZM Convert to Rojak

Post by airec02 on Thu Feb 11, 2010 11:42 am

Izat_TZM wrote:
airec02 wrote:
Izat_TZM wrote:
riq_77 wrote:kalo ko nak save bajet....ade rim blakang mito je pon dah boley...gune caliper,disc m balik kalo tak silap...red penah buat kan customer die punyer dulu...kat sri gombak kalo tak silap aku

swing arm pkai yg std ke?

pakai yg std je bro... sbb nak pakai hugger m asal. swing arm mito xde hugger. lgpon, pki mito nyer arm kena weld kat chasis skit utk pasang arm tu. sbb sober dia bukan kt tengah2 arm tu. dia ke kiri skit. so malas nak modi chasis lg. lgpon, dengan hugger moto nmpak mmg style!hahaha Twisted Evil

hugger yg bghn mana eh? haha.. sori byk bertanya.. huhu...
so yg kat mtr yg stndrd la tue eh.. swing arm mcm kena kepakkan je.. Laughing

hugger maksud dia pemeluk. dlm konteks moto kita jadikan dia pemeluk tayar. benda ni yg pasang kat swing arm, klw nak pasang kena skru kat atas chain cover. function dia nak elak dari absober tu kena lecak2.. so nnt leceh nak bersihkn dlm2 tu.. Cool

swing arm xperlu kepak pon.. maintain yg asal je. sbb bhgn centre hub dia tu saiz mmg sama ngan m punye, cuma kat bibir rim dia je yg lebar.

airec02

Join date : 19/01/2010
Age : 32

Back to top Go down

Re: TZM Convert to Rojak

Post by Sponsored content Today at 4:11 pm


Sponsored content


Back to top Go down

Page 1 of 7 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Next

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum