Jilid 2 Yamaha TZM150 : Ori Parts Vs Local Parts

Page 1 of 12 1, 2, 3 ... 10, 11, 12  Next

View previous topic View next topic Go down

Jilid 2 Yamaha TZM150 : Ori Parts Vs Local Parts

Post by FlyingMan on Tue Feb 09, 2010 10:21 am

Jom sambung sini...

Nak tgk Jilid 1 punya sila klik link dibawah

http://www.ridersmalaya.com/pemilik-motosikal-f12/jilid-1-yamaha-tzm150-borak-mnje-di-umah-baru-t26.htm

FlyingMan

Join date : 18/01/2010
Age : 32

Back to top Go down

Re: Jilid 2 Yamaha TZM150 : Ori Parts Vs Local Parts

Post by FlyingMan on Tue Feb 09, 2010 10:25 am

Soalan Pertama AKu sebagai menyahut tajuk perbincangan ini ialah:

Apa Perbezaan di antara Barang Original Dengan Barang Local...
yang nyata perbezaannya ialah HARGA barang original Mahal dari barang local......

selain dari HARGA???????


Jom semua kita dapatkan pandangan dari semua sudut.....

FlyingMan

Join date : 18/01/2010
Age : 32

Back to top Go down

Re: Jilid 2 Yamaha TZM150 : Ori Parts Vs Local Parts

Post by freakkarr on Tue Feb 09, 2010 10:59 am

pendapat aku,barang ori mmg tahan..tp ader gk sesetangah barang lokel nie leh tahan..ikut gred dia..ader gk moto setting barang lokel lagi laju berbanding setting barang ori..tp bg aku,ader sesetengah barang kene pakai ori contoh BLOK,PISTON..kalo pakai barang lokel yg tak tahan panas,mkin tak tahan lama..

tp brape kerat jer yg sanggup pakai barang ori??

freakkarr

Join date : 20/01/2010
Age : 32

Back to top Go down

Re: Jilid 2 Yamaha TZM150 : Ori Parts Vs Local Parts

Post by FlyingMan on Tue Feb 09, 2010 11:12 am

freakkarr wrote:pendapat aku,barang ori mmg tahan..tp ader gk sesetangah barang lokel nie leh tahan..ikut gred dia..ader gk moto setting barang lokel lagi laju berbanding setting barang ori..tp bg aku,ader sesetengah barang kene pakai ori contoh BLOK,PISTON..kalo pakai barang lokel yg tak tahan panas,mkin tak tahan lama..


hahahahhahahaha aku suka ayat dibawah nie.........
freakkarr wrote:tp brape kerat jer yg sanggup pakai barang ori??

sokong....sokong pirat pirat pirat pirat

FlyingMan

Join date : 18/01/2010
Age : 32

Back to top Go down

Re: Jilid 2 Yamaha TZM150 : Ori Parts Vs Local Parts

Post by freakkarr on Tue Feb 09, 2010 11:20 am

tp kalo tak pandai cari barang TZM nih,silap2 terbeli barang lokel ngan harga mahal..skang kan susah nak carik brg TZM nih,so kedai tekan sket la kt pembeli..kalo jenis yg tak biasa ngan harga barang moto lg la susah..tkut kene tpu..

tp kalo barang tu dah nak sama harga ngan barang ori,baik amik yg ori nyer jer..topup jer duit sket..bagi kualiti yg terjamin..

bak kata korng.."tepuk dada tanya selera" ha3x

freakkarr

Join date : 20/01/2010
Age : 32

Back to top Go down

Re: Jilid 2 Yamaha TZM150 : Ori Parts Vs Local Parts

Post by airec02 on Tue Feb 09, 2010 1:01 pm

haha.. aku sanggup.. sbb mmg ketahanan terjamin. tapi malang nye klw ignition tu kena hentak pakai skru dreber pon xda maknanya pakai ori! Razz

airec02

Join date : 19/01/2010
Age : 32

Back to top Go down

Re: Jilid 2 Yamaha TZM150 : Ori Parts Vs Local Parts

Post by penang_pixman on Tue Feb 09, 2010 1:45 pm

kalo anda mampu, pakai jer barang ori... contohnyer batang rod, blok Y1 (asal mai from japan) dpt 2nd pun tak + rim, cover set, skrew cover set... dll.. tp skg ni nak cari brg yg ori mmg payah, kalo yg tak pandai tgk senang2 tauke kedai spare part `kencing' ... kalo tak salah aku, ada barang2 tzm ni yg dijual 3 level, mcm batang PV,
pertama: ori yamaha from japan,
kedua: ori yamaha tp from thailand,
ketiga: local (tak ada cop) mana mai aku pun tak tahu...

kalo dpt yg pertama tu mmg best tp mahal siut.. dan payah nak dpt selalunyer dok dpt yg kedua, tauke kedai kata " ini ori yamaha, tp made in thailand" ..
yg ketiga tu, bleh pakai tp tak tahan lama...kena pula yg memakai tu kaki remp-it ...

________________________________________________________________________________________________

penang_pixman/017-4212374
http://www.nusantarabikersclub.com/html/index.asp
http://penangpixman.fotopages.com

penang_pixman
Moderator

Join date : 18/01/2010
Age : 42

Back to top Go down

Re: Jilid 2 Yamaha TZM150 : Ori Parts Vs Local Parts

Post by bogonz on Tue Feb 09, 2010 1:50 pm

kalo asyik nak merempit jer, brg ori pun x thn.....

bg aku la kan, kalo mampun, mdk jer brg ori. cfm puas hati. tp tu la kan, kalo gaji aku ni sebln 5-6k, slamber jer. tp x smpi byk tu, tanggungan pun ada. so pki je la apa yg termampu. asalkan kalo rosak, aku bole tkr sendiri... cheers

bogonz
Crew

Join date : 16/01/2010
Age : 42

Back to top Go down

Re: Jilid 2 Yamaha TZM150 : Ori Parts Vs Local Parts

Post by FlyingMan on Tue Feb 09, 2010 1:52 pm

rod ori tzm dekat RM200 ........tak mampu rasanya.... so aku pakai rod ori made in japan jer...rod + pump rod dalam RM120 jer..... tahan la jugak setahun lebih( siap pergi balik penang 2 kali....pergi pantai timur dah banyak kali........meng'awanakan' diri pon dah banyak kali...... termasuk meng'test' bakar karbon atas hiway....) dan sampai sekarang still ok......

FlyingMan

Join date : 18/01/2010
Age : 32

Back to top Go down

Re: Jilid 2 Yamaha TZM150 : Ori Parts Vs Local Parts

Post by FlyingMan on Tue Feb 09, 2010 1:54 pm

bogonz wrote:kalo asyik nak merempit jer, brg ori pun x thn.....

bg aku la kan, kalo mampun, mdk jer brg ori. cfm puas hati. tp tu la kan, kalo gaji aku ni sebln 5-6k, slamber jer. tp x smpi byk tu, tanggungan pun ada. so pki je la apa yg termampu. asalkan kalo rosak, aku bole tkr sendiri... cheers
boleh belajar dgn en bogonz nie cara2 nak tukar barang nie........ can u teach me my friend

FlyingMan

Join date : 18/01/2010
Age : 32

Back to top Go down

Re: Jilid 2 Yamaha TZM150 : Ori Parts Vs Local Parts

Post by bogonz on Tue Feb 09, 2010 1:55 pm

erk....bkn ko lg pandai dr aku ker en flying man? hehehehe......

bogonz
Crew

Join date : 16/01/2010
Age : 42

Back to top Go down

Re: Jilid 2 Yamaha TZM150 : Ori Parts Vs Local Parts

Post by penang_pixman on Tue Feb 09, 2010 1:55 pm

bogonz wrote:kalo asyik nak merempit jer, brg ori pun x thn.....

bg aku la kan, kalo mampun, mdk jer brg ori. cfm puas hati. tp tu la kan, kalo gaji aku ni sebln 5-6k, slamber jer. tp x smpi byk tu, tanggungan pun ada. so pki je la apa yg termampu. asalkan kalo rosak, aku bole tkr sendiri... cheers

kalo gaji RM5k-6k pakai sbk jer la tak payab nak pening2 pasal pv hehehehe..

________________________________________________________________________________________________

penang_pixman/017-4212374
http://www.nusantarabikersclub.com/html/index.asp
http://penangpixman.fotopages.com

penang_pixman
Moderator

Join date : 18/01/2010
Age : 42

Back to top Go down

Re: Jilid 2 Yamaha TZM150 : Ori Parts Vs Local Parts

Post by FlyingMan on Tue Feb 09, 2010 1:58 pm

bogonz wrote:erk....bkn ko lg pandai dr aku ker en flying man? hehehehe......
saya mana ada pandai en bogonz....saya tak der moto,, hanya ada Antonov An-225 jer...tu pon bukan saya punya....saya hanya tolong bawak jer

FlyingMan

Join date : 18/01/2010
Age : 32

Back to top Go down

Re: Jilid 2 Yamaha TZM150 : Ori Parts Vs Local Parts

Post by FlyingMan on Tue Feb 09, 2010 1:58 pm

penang_pixman wrote:
bogonz wrote:kalo asyik nak merempit jer, brg ori pun x thn.....

bg aku la kan, kalo mampun, mdk jer brg ori. cfm puas hati. tp tu la kan, kalo gaji aku ni sebln 5-6k, slamber jer. tp x smpi byk tu, tanggungan pun ada. so pki je la apa yg termampu. asalkan kalo rosak, aku bole tkr sendiri... cheers

kalo gaji RM5k-6k pakai sbk jer la tak payab nak pening2 pasal pv hehehehe..
ermmm....sbk nie ada barang local gak ker part dia......

FlyingMan

Join date : 18/01/2010
Age : 32

Back to top Go down

Re: Jilid 2 Yamaha TZM150 : Ori Parts Vs Local Parts

Post by bogonz on Tue Feb 09, 2010 2:01 pm

penang_pixman wrote:
bogonz wrote:kalo asyik nak merempit jer, brg ori pun x thn.....

bg aku la kan, kalo mampun, mdk jer brg ori. cfm puas hati. tp tu la kan, kalo gaji aku ni sebln 5-6k, slamber jer. tp x smpi byk tu, tanggungan pun ada. so pki je la apa yg termampu. asalkan kalo rosak, aku bole tkr sendiri... cheers

kalo gaji RM5k-6k pakai sbk jer la tak payab nak pening2 pasal pv hehehehe..

aku nak pki yg ada 2 pv punyer....muahahahahahaha......

bogonz
Crew

Join date : 16/01/2010
Age : 42

Back to top Go down

Re: Jilid 2 Yamaha TZM150 : Ori Parts Vs Local Parts

Post by valentino joei99 on Tue Feb 09, 2010 2:01 pm

yeaaaahhhhhaaaaaaaaaaaaaaaa...smestinya barang ori yamaha lebih baik berbanding klon punya.. Smile

pro kalau pakai brg ori:
1)ukuran parts tu tepat(mmang ngam2 dan fit,,barula xde leakage,penting ni)
2)material untuk buat parts tu mmang dah di research oleh engineer yamaha,mmang tahan lasak dan lama(pun penting jugak)
3)kalau pakai barang ori dan dan betul cara pasang,senang nak setting moto,dapat set yg sedap2,xdela pomen pning2 kpala,pnyudahnya xdapat setting pastu moto jem
4)performance moto dapat dioptimumkan mngikut spec asal moto,kalo pakai brg klon ikut nasib dan skill la,kgkadang dapat lagi power,kgkadang jadi hampehhh..

kontra plak:
1)harga mahal(bush pun rm80,aduyaiiiii...)
2)xsmua parts boleh dapat,ada wang pun blum tentu ada barang woo..
3)xsemua kedai ada jual parts ori..

apa yg penting ialah..................tools yg cukup dan seorang pomen yg berkaliber dan bertawaduk,barang x baekk pun boleh jadi baekkk... Laughing


yg lain2 korang tolongla tambah ek.. study rabbit

valentino joei99
Crew

Join date : 18/01/2010
Age : 33

Back to top Go down

Re: Jilid 2 Yamaha TZM150 : Ori Parts Vs Local Parts

Post by penang_pixman on Tue Feb 09, 2010 2:27 pm

satu lagi apa yg penting `kerja sama' hahahaha...

________________________________________________________________________________________________

penang_pixman/017-4212374
http://www.nusantarabikersclub.com/html/index.asp
http://penangpixman.fotopages.com

penang_pixman
Moderator

Join date : 18/01/2010
Age : 42

Back to top Go down

Re: Jilid 2 Yamaha TZM150 : Ori Parts Vs Local Parts

Post by FlyingMan on Tue Feb 09, 2010 2:33 pm

sekarang nie aku tgk kat kebanyakkan( bukan semua kedai) dah pandai tampal stiker yamaha....padahal barang local.....bila dah tampal sticker tu dia kata ori.....macam hampess jer aku rasa.........

FlyingMan

Join date : 18/01/2010
Age : 32

Back to top Go down

Re: Jilid 2 Yamaha TZM150 : Ori Parts Vs Local Parts

Post by penang_pixman on Tue Feb 09, 2010 2:47 pm

FlyingMan wrote:sekarang nie aku tgk kat kebanyakkan( bukan semua kedai) dah pandai tampal stiker yamaha....padahal barang local.....bila dah tampal sticker tu dia kata ori.....macam hampess jer aku rasa.........

kalo dah syak tipu boleh buat report kat Kementerian Perdagangan Dlm Negeri...

________________________________________________________________________________________________

penang_pixman/017-4212374
http://www.nusantarabikersclub.com/html/index.asp
http://penangpixman.fotopages.com

penang_pixman
Moderator

Join date : 18/01/2010
Age : 42

Back to top Go down

Re: Jilid 2 Yamaha TZM150 : Ori Parts Vs Local Parts

Post by freakkarr on Tue Feb 09, 2010 2:54 pm

yaa..kasi report..tak pn leh cari kt web site YAMAHA kat mn ader dealler untuk barang2 yamaha..tul tak..
ader member abg aku nih,mmg moto dia sarung barang ori sumer..siap ader 2 cover set lgik....moto mmg puas hati,dijaga macam superbike..mmg susah la nak nampak moto dia kt jalan raya..cermat org nyer..
tp kalo aku nak jd cm dier tuh susah laa..mn larat nak labuh agung bebanyak..dapat barang ori ngan harga murah dari biasa mmg aku sapu dulu..wat backup..ha3x

freakkarr

Join date : 20/01/2010
Age : 32

Back to top Go down

Re: Jilid 2 Yamaha TZM150 : Ori Parts Vs Local Parts

Post by riq_77 on Tue Feb 09, 2010 5:41 pm

kayer kalu ok ar...kalo aku...adeh,tak mampu bang

riq_77

Join date : 18/01/2010
Age : 105

Back to top Go down

Re: Jilid 2 Yamaha TZM150 : Ori Parts Vs Local Parts

Post by Izat_TZM on Wed Feb 10, 2010 9:08 am

betul2... dh 5-6k sbk jer... kawasaki z750 second tahun 2008 dh 40+k monthly dlm 900++ haha.. boleh la tue.. huhu...

Izat_TZM

Join date : 01/02/2010
Age : 27

Back to top Go down

Re: Jilid 2 Yamaha TZM150 : Ori Parts Vs Local Parts

Post by freakkarr on Wed Feb 10, 2010 9:19 am

geylaa laa..ha3x..moto makin mahal,lg mahal maintenance dier..

freakkarr

Join date : 20/01/2010
Age : 32

Back to top Go down

Re: Jilid 2 Yamaha TZM150 : Ori Parts Vs Local Parts

Post by Izat_TZM on Wed Feb 10, 2010 9:23 am

haha... tau xper.. tayar battlax 016 depan blakang about 1k.. mintak hitam 4 litre dlm 100++, oil filter 70++.. upah.. depends.. hahaha...
most important, road tax 1500++.. hahaha.. hebat...

Izat_TZM

Join date : 01/02/2010
Age : 27

Back to top Go down

Re: Jilid 2 Yamaha TZM150 : Ori Parts Vs Local Parts

Post by freakkarr on Wed Feb 10, 2010 10:19 am

amik jer la yg ader bumbung..tpkaoda minat sesangat tak leh nk wat aper laa..

freakkarr

Join date : 20/01/2010
Age : 32

Back to top Go down

Re: Jilid 2 Yamaha TZM150 : Ori Parts Vs Local Parts

Post by Sponsored content Today at 4:12 pm


Sponsored content


Back to top Go down

Page 1 of 12 1, 2, 3 ... 10, 11, 12  Next

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum