PANDUAN MEMBELI YAMAHA TZM 150 TERPAKAI

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Go down

PANDUAN MEMBELI YAMAHA TZM 150 TERPAKAI

Post by valentino joei99 on Thu Feb 25, 2010 9:56 am

salam...
smentara aku tengah xbusy ni,saje aku bukak topic ni,maklumla,tzm ni kan moto yg agak tua..boleh kita berkongsi info,untuk kebaikan bersama.. Smile

sedikit info:
1)yamaha tzm 150
2)147 cc
3)start kluar tahun 1994
4)last kluar tahun 2000
5)harga baru +-rm10.5k
6)harga terpakai(yg biasa org jual),ikut tahun dan condition moto,rm2.5k-6k,bawah dari tu pun ada,atas dari tu pun ada,berdasarkan condition moto dan budi bicara owner..


antara benda2 yg perlu di check:
1)on kunci,dengar bunyik servo,bunyi tu mesti 2 kali,sebab dier buka dan tutup balik,,pastikan bunyi dier smooth dan lancar,kalo xde bunyik@bunyi pelik mungkin servo dah jahanam atau battery low..servo 2nd hand +-rm200,kalo baru +-rm400 woo..pastu usyar kat sebelah kanan blok,tengok blok jenis apa,kalo y1 mmang best la,pastu tanya owner,pernah buat slip ke x,kalau xpernah dan blok tu dalam keadaan ori mmang terbaikla,tapi susah nak dapat skarang ni,70% owner tzm yg aku jumpa blok diorang dah buat slip baru..tapi kalau slip yg dibuat balik tu dibuat ngan cantik dan bagus,xde masalah pun,boleh je pakai..
2)start enjin,senang ke susah,pastu time enjin hidup ekzos akan bunyik kuat,sebab masa tu power valve dalam kdudukan open,pastu rem2 skit pv akan tutup,bunyik pun jadi lain,dah xbising..
dengar bunyi enjin,kalo bunyi biasa je ok la tu,enjin yamaha mmang bunyik kuat skit,tapi xla mlampau,kalo ada bunyi pelik,bunyi ketukan ke org bertukang ke,jaga2,mungkin ada something wrong,piston ring xelok ke,rod longgar ke..nak turun enjin bukan murah,makan ratus2 gak..
pastu dengar kat sbelah kanan enjin,tarik klac ngan x tarik klac ada beza x bunyi,kalo ada mungkin mangkuk klac dah x cun..rivet mangkuk klac+upah+lain2 barang berkaitan,+-rm60..
3)check untuk sbarang kebocoran minyak,kat bahagian enjin dan lain2(fork,monoshock,pump 2t,power valve etc),servis fork 2 batang +-rm50-60,mono kalau leaking kena tukar,kayaba +-rm180,pump 2t boleh servis,kalau tukar baru +-rm100 kot,power valve leaking kena tukar oil seal,+-rm15..
4)rev throttel kuat2 skit,enjin smooth ke x,biasanya bawah rpm 6 bunyi ekzos masih slow/kurang kuat..biasanya p.valve start bukak kat rpm 6,bunyi ekzos akan jadi lebih nyaring,pulas lagi sampai rpm 10-11,p.valve akan bukak habis,bunyi ekzos dah jadi nyaring dan bingit,kalau moto tu pakai cdi ori standard,kat rpm 11-11.5 akan ada cut off,mletup2,jangan risau,itu ialah normal..
5)try bawak moto tu,check meter,speedo,rpm ngan temperature,pastu tekan button kat sebelah ibu jari kanan,yg macam starter tu,tengok meter minyak ok ke x..meter 2nd hand +-rm150,kalo baru +-rm400..
6)bawak slow2,rasa enjin time bawak spatutnya ringan dan lembut,masuk gear pun xsusah,kalo susah dan moto rasa berat walaupun rpm naik mungkin bahagian klac ada problem,klac plate ke,housing klac ke..klac plate ori +-rm13 sekeping..
7)test brake semua ok x,suspension ok ke x,pastu kalau dah biasa bawak tzm bolehla bawak laju skit,tapi kalu xbiasa baik jangan,sebab ada gak kes 2-3 kawan aku yg terkujat gak ngan penangan pv fully open,kalo xbiasa ngan moto tu boleh jadi agak bahaya,nak2 lagi kalo area banyak kete..
8)try bawk maintain speed 110-120,boleh ke x,bobok ke x,ataupun moto ttiba drop sendiri klajuan dier,mungkin setting carburator x ngam,p.valve problem,cdi pun boleh jadi..cdi local +-rm50-100,cdi original >rm400..
9)kalau berani(INI TIDAK DIGALAKKAN ATAS FAKTOR KESELAMATAN DAN UNDANG2,APA2 RISIKO SILA TANGGUNG SENDIRI!!),try bawak dan menten speed 140-150kmh,tzm yg dalam keadaan baik xde masalah untuk menten speed camtu spanjang hiway sampai minyak ngan 2t abis,tanpa sebarang gegaran yg ketara..
top speed tzm standard tiptop,+-180-200kmh..tapi xyahla test kot,moto orang,kang jem ke naya je....hehe...
10)rasa suspension moto tu,goyang ke kalo langgar lubang@bonggol kecik,time koner membuang ke x,kalau goyang kuat mungkin ada masalah ngan tayar,fork,monoshock,swing arm@chassis(kalau chassis bengkok,mgkin moto tu pernah xcident teruk,so,lupakan jela,cari moto lain,xsyok bawak nanti,senget je..
11)bila dah berenti,biarkan enjin hidup dalam 10-15 minit,pastu tengok meter temperature,tzm yg sihat jarum temperature akan ada kat bawah dari setengah@setengah,bergantung pada cuaca dan bagaimana moto tu dibawa/dilenjan time test ride tadi..kalau jarum tu lebih stengah dan smakin naik,ini menunjukkan ada masalah kat cooling system,mgkin radiator bocor/sumbat ke,water pump xjalan ke dan sbagainya..makan duit jugak kalo nak repair..
12)sambil2 tu check la semua lampu yg ada(lampu bawah,atas,belakang,brake,signal dan sbgainya)berfungsi atau x..pastu kalau smua ok,matikan enjin,bukak seat,kat sebelah battery ada 1 kotak hitam,cdi namanya,cek tengok ori ke x,kalau ori ada cop yamaha timbul kat atas dier..cdi local,+-rm50,cdi ori >rm400..
13)dah abis test,kalau puas hati,nego harga yg berpatutan berdasarkan condition moto tu..tapi kalau moto tiptop dan harga cantik,jangan tunggu lama2,bayar kat owner,pastu balik umah basuh moto,polish kilat2,pastu siap2 untuk g jalan2 pusing doniaa..jangan lupa check air radiator,angin tayar,isi minyak petrol ngan 2t...hehe rabbit ..

dokumentasi:
pastikan geran ialah geran ori,dan proses tukar nama boleh dilakukan..
check no chasis dan no enjin kat geran sama x dengan kat moto(no chasis tzm ada kat bahagian kon handle,bawah ignition switch,no enjin ada kat bahagian atas enjin,kat bawah/tepi carburator..

dan perkara penting yg harus diingat,tzm ni kbanyakannya dah lebih 10 tahun,so,lepas beli standby la dalam rm500 ke untuk touch up ape2 yg patut..kalau moto dah tiptop,slamat mnikmati keseronokan menunggang the pure 2 stroke spirit,yamaha tzm 150,highway star...
akhir kata,berhati2 dijalanraya.. Smile


kalau ader kgkawan lain nak tambah sangatlah dialu2kan,kalau ada yg aku salah bolehla tlg betulkan,sama2 kita belajar dan kongsi ilmu... Smile


Last edited by valentino joei99 on Fri Feb 26, 2010 9:27 am; edited 4 times in total

valentino joei99
Crew

Join date : 18/01/2010
Age : 33

Back to top Go down

Re: PANDUAN MEMBELI YAMAHA TZM 150 TERPAKAI

Post by speeder23 on Thu Feb 25, 2010 10:02 am

jgn test moto wat stunt plak....hangin kang tuan moto tu Very Happy

________________________________________________________________________________________________
9TH PLACE..BIKER IDOL 2010


speeder23
Moderator

Join date : 16/01/2010
Age : 35

http://www.facebook.com/ariff.speeder?ref=name#/ariff.speeder?re

Back to top Go down

Re: PANDUAN MEMBELI YAMAHA TZM 150 TERPAKAI

Post by abang135lc on Thu Feb 25, 2010 11:12 am

waa...info yg sgt beguna...

abang135lc

Join date : 01/02/2010
Age : 32

Back to top Go down

Re: PANDUAN MEMBELI YAMAHA TZM 150 TERPAKAI

Post by riq_77 on Thu Feb 25, 2010 12:17 pm

biler sifu dah bsuare....nice info bro....

nak tambah2 cket boley? try amek koner... rase membuang ke tak....takot bush arm or mono dah out..leh mintak kurang lagi tuh....

riq_77

Join date : 18/01/2010
Age : 105

Back to top Go down

Re: PANDUAN MEMBELI YAMAHA TZM 150 TERPAKAI

Post by valentino joei99 on Thu Feb 25, 2010 1:54 pm

mn ada sifu,sama2 kita blajar.. Smile

valentino joei99
Crew

Join date : 18/01/2010
Age : 33

Back to top Go down

Re: PANDUAN MEMBELI YAMAHA TZM 150 TERPAKAI

Post by freakkarr on Thu Feb 25, 2010 11:48 pm

bagus gak info nih,tp aku ader soalan lah...

11)bila dah berenti,biarkan enjin hidup dalam 10-15 minit,pastu tengok meter temperature,tzm yg sihat jarum temperature akan ada kat bawah dari setengah@setengah,bergantung pada cuaca dan bagaimana moto tu dibawa/dilenjan time test ride tadi..kalau jarum tu lebih stengah dan smakin naik,ini menunjukkan ada masalah kat cooling system,mgkin radiator bocor/sumbat ke,water pump xjalan ke dan sbagainya..makan duit jugak kalo nak repair..

for info moto aku tahun 97,soalan aku berdasarkan info yg diberi diatas..temperture moto aku biasa kt garisan paling bawah skali..adakah tu normal??sofar mmg temperture aku berfungsi,cs pernah temperture aku naik..

freakkarr

Join date : 20/01/2010
Age : 31

Back to top Go down

Re: PANDUAN MEMBELI YAMAHA TZM 150 TERPAKAI

Post by valentino joei99 on Fri Feb 26, 2010 9:06 am

kalau meter ko elok,xde hal la tu,mmang spatutnya jarum temp tu kat bawah dari stengah,kat area2 suku atau bawah skit..tapi bergantung pada cara pmanduan jgak,kalo main bakar2 town 5-6 round non stop,mmang jarum akan naik skit sampai stengah meter... rabbit






ape yg aku tulis kat atas tu adalah berdasarkan pngalaman dan pngetahuan sekangkang kera aku,dan jgak berdasarkan pngalaman kawan2 aku yg pakai moto yg sama..kalau ada kengkawan lain yg nak tambah info sangatlah dialu2kan,meh kita berkongsi untuk faedah bersama... Smile Smile

valentino joei99
Crew

Join date : 18/01/2010
Age : 33

Back to top Go down

Re: PANDUAN MEMBELI YAMAHA TZM 150 TERPAKAI

Post by Izat_TZM on Sun Feb 28, 2010 12:18 am

menarik.. satu ag, check chasis senget ke x.. leh tengok dari blkg motot..
xpon try time corner, ada gegar ke x.. maybe chasis or monoshock..
kalu salah tolong gtau.. huhu

Izat_TZM

Join date : 01/02/2010
Age : 27

Back to top Go down

Re: PANDUAN MEMBELI YAMAHA TZM 150 TERPAKAI

Post by abang135lc on Tue Mar 02, 2010 12:40 pm

perghh...byk benda gak nk kena check ni...

abang135lc

Join date : 01/02/2010
Age : 32

Back to top Go down

Re: PANDUAN MEMBELI YAMAHA TZM 150 TERPAKAI

Post by speeder23 on Tue Mar 02, 2010 1:27 pm

bwk je org yg berpengalaman skali time merisik moto tu nt

________________________________________________________________________________________________
9TH PLACE..BIKER IDOL 2010


speeder23
Moderator

Join date : 16/01/2010
Age : 35

http://www.facebook.com/ariff.speeder?ref=name#/ariff.speeder?re

Back to top Go down

Re: PANDUAN MEMBELI YAMAHA TZM 150 TERPAKAI

Post by airec02 on Tue Mar 02, 2010 4:15 pm

speeder23 wrote:bwk je org yg berpengalaman skali time merisik moto tu nt

stuju 10000000% cheers

airec02

Join date : 19/01/2010
Age : 31

Back to top Go down

Re: PANDUAN MEMBELI YAMAHA TZM 150 TERPAKAI

Post by Guest on Sun Mar 07, 2010 2:03 pm

kalau..beli kat kedai...mana buleh nak test......so....macam mana nak tau block dia tak sliplagi??????????????

Guest
Guest


Back to top Go down

Re: PANDUAN MEMBELI YAMAHA TZM 150 TERPAKAI

Post by airec02 on Mon Mar 08, 2010 10:14 am

kakikudimulutmu wrote:kalau..beli kat kedai...mana buleh nak test......so....macam mana nak tau block dia tak sliplagi??????????????

klw camtu mmg la xle nak tau.. Razz maksud test tu, test bawak, dengar bunyi dia (utk tau condition dlam) dengan tengok benda2 yg bole nampak je la..

airec02

Join date : 19/01/2010
Age : 31

Back to top Go down

Re: PANDUAN MEMBELI YAMAHA TZM 150 TERPAKAI

Post by valentino joei99 on Mon Mar 08, 2010 10:22 am

btol2..kena tanya kedai tu la,kalo dier jujur slamat la.. study
benda kat dalam mmang xleh nak tengok..

valentino joei99
Crew

Join date : 18/01/2010
Age : 33

Back to top Go down

Re: PANDUAN MEMBELI YAMAHA TZM 150 TERPAKAI

Post by speeder23 on Mon Mar 08, 2010 10:59 am

klu kat kedai bawk gak sesape yg tau...pastu test bawak seround dua...dgr bunyi...test pv... study

________________________________________________________________________________________________
9TH PLACE..BIKER IDOL 2010


speeder23
Moderator

Join date : 16/01/2010
Age : 35

http://www.facebook.com/ariff.speeder?ref=name#/ariff.speeder?re

Back to top Go down

Re: PANDUAN MEMBELI YAMAHA TZM 150 TERPAKAI

Post by penang_pixman on Mon Mar 08, 2010 3:38 pm

satu lagi info... ini boleh diamalkan kepada mereka2 yg punya tzm buat hal (susah nak start waktu pagi atau terlalu lama tak start atau sering kali ride, nak start semula susah sgt sampai kena minta tolong kwn tolak) - biasa la kan tzm ni motor tahun 1994 dah lebih 15 tahun...selalu akan asa problem mcm ni

- petuanya (pengalaman carrera aku) seblum nak nak off suis, tutup spekok (kiri bawa tank) biar minyak petrol didlm kaberator kering, nnt otomatik enjin akan stop sendiri (mcm timer hehehehe). Nnt bila nak start buka balik spekok tu, atau tarik skit choke... pastu start...ok selamat mencuba...

________________________________________________________________________________________________

penang_pixman/017-4212374
http://www.nusantarabikersclub.com/html/index.asp
http://penangpixman.fotopages.com

penang_pixman
Moderator

Join date : 18/01/2010
Age : 42

Back to top Go down

Re: PANDUAN MEMBELI YAMAHA TZM 150 TERPAKAI

Post by Izat_TZM on Mon Mar 22, 2010 12:23 am

penang_pixman wrote:satu lagi info... ini boleh diamalkan kepada mereka2 yg punya tzm buat hal (susah nak start waktu pagi atau terlalu lama tak start atau sering kali ride, nak start semula susah sgt sampai kena minta tolong kwn tolak) - biasa la kan tzm ni motor tahun 1994 dah lebih 15 tahun...selalu akan asa problem mcm ni

- petuanya (pengalaman carrera aku) seblum nak nak off suis, tutup spekok (kiri bawa tank) biar minyak petrol didlm kaberator kering, nnt otomatik enjin akan stop sendiri (mcm timer hehehehe). Nnt bila nak start buka balik spekok tu, atau tarik skit choke... pastu start...ok selamat mencuba...

knp eh jadi mcm tue?? bese motor aku yg dulu kalu jadi mcm tue aku trus tukar piston ring, setting card balik or tukar plug je..
sbb compression dh xberapa nk kuat.. motor dulu la.. yg skang xpenah jadi sbb jarang ride.. motor simpan kat umah je.. kat u pkai kete.. haha..

Izat_TZM

Join date : 01/02/2010
Age : 27

Back to top Go down

Re: PANDUAN MEMBELI YAMAHA TZM 150 TERPAKAI

Post by valentino joei99 on Mon Mar 22, 2010 9:16 am

mngikut pemahaman dan pngalaman aku,cara yg pp ajar tu mmang seswai kpada ssiapa yg mngalami masalah carb overflow,maklumla,tzm ni kan moto lama,carb lama,pelampung lama,so,ada moto yg kalau ditinggalkan tanpa menutup minyak(ada yg tutup pun kena jgak!),bila nak start agak payah,sebab carb overflow,so,untuk mngelak masalah tersebut,blehla guna cara pp tu,untuk pastikan carb kering..nanti bila start nak moto,bukak minyak dulu,pulas2 throttel 3-4 round,pastu start,insyaAllah mujarab... Smile



tapi kalu moto xde@kurang masalah carb overflow,contohnye moto aku,kalo benti pastu aku tutup minyak,pastu biar 2-3 minggu,nak start payah gak,mau kena tendang starter tu 7-8 kali..kalau aku xtutup minyak ok plak,skali tendang je,prenggggggggggggggg peng peng peng peng peng peng peng peng peng..... Rolling Eyes study Smile

valentino joei99
Crew

Join date : 18/01/2010
Age : 33

Back to top Go down

Re: PANDUAN MEMBELI YAMAHA TZM 150 TERPAKAI

Post by penang_pixman on Mon Mar 22, 2010 12:46 pm

hahaha... yg bagi petua kat aku pun, pomen juga... dulu aku pun tak tau... kekadang hangin gak... dok start sampai lengguh kaki tak juga enjin tu hidup... rupanya, tiap kali nak mati enjin (lagi bagus kalo yg jarang2 naik) tutup spekok dulu... biar minyak dlm carb kering...enjin mati sndiri.. nnt nak start buka dulu spekok, bagi carb ada minyak... sekali or dua kali tendang dah hidup bleh preng.. preng...prenggggggggggggg.................

________________________________________________________________________________________________

penang_pixman/017-4212374
http://www.nusantarabikersclub.com/html/index.asp
http://penangpixman.fotopages.com

penang_pixman
Moderator

Join date : 18/01/2010
Age : 42

Back to top Go down

Re: PANDUAN MEMBELI YAMAHA TZM 150 TERPAKAI

Post by matnur_83 on Sun Mar 28, 2010 9:08 am

bagus..baanyak info yang aku xtahu

matnur_83

Join date : 18/03/2010
Age : 32

Back to top Go down

Re: PANDUAN MEMBELI YAMAHA TZM 150 TERPAKAI

Post by speeder23 on Mon Mar 29, 2010 2:18 am

tgk pada setting carb gak...de stengah kene tutup spekok..klu tak abih oberflow... study

________________________________________________________________________________________________
9TH PLACE..BIKER IDOL 2010


speeder23
Moderator

Join date : 16/01/2010
Age : 35

http://www.facebook.com/ariff.speeder?ref=name#/ariff.speeder?re

Back to top Go down

Re: PANDUAN MEMBELI YAMAHA TZM 150 TERPAKAI

Post by Izat_TZM on Tue Mar 30, 2010 10:36 am

speeder23 wrote:tgk pada setting carb gak...de stengah kene tutup spekok..klu tak abih oberflow... study

kalu oberflow servis balik je carb tue kan..

Izat_TZM

Join date : 01/02/2010
Age : 27

Back to top Go down

Re: PANDUAN MEMBELI YAMAHA TZM 150 TERPAKAI

Post by speeder23 on Tue Mar 30, 2010 10:49 am

sett balik...cek pelampung gak study

________________________________________________________________________________________________
9TH PLACE..BIKER IDOL 2010


speeder23
Moderator

Join date : 16/01/2010
Age : 35

http://www.facebook.com/ariff.speeder?ref=name#/ariff.speeder?re

Back to top Go down

Re: PANDUAN MEMBELI YAMAHA TZM 150 TERPAKAI

Post by iex90 on Thu Nov 11, 2010 10:30 pm

maaf sy org bru di sini..nk tnya sy pnya tzm ni mcm smput sket bler nk grak msa nk naik pagi2...pdhal da pnaskn enjin da..lg stu dlm water tank perlu ke ltak coolent? atau ltak air je? trima ksih..

iex90

Join date : 24/10/2010
Age : 25

Back to top Go down

Re: PANDUAN MEMBELI YAMAHA TZM 150 TERPAKAI

Post by speeder23 on Fri Nov 12, 2010 11:14 am

kene sett balik carb..sett angin balik

share info sket sal coolant ni...Coolant (jika dicampur dengan sukatan yang betul) guna dia untuk:
(1) mengelakkan air dalam cooling system membeku ketika musim sejuk (winter).. hehheh...
(2) meningkatkan tahap didih air, jadi air dalam cooling system lambat mencapai tahap didih , seterusnya mengelakkan pemanasan terlampau dinegara2 yang panas
(3) Sebaik-baiknya gunakan AIR SULING, bukan air mineral atau air paip. Air RO pun boleh... Air mineral dan air paip mempunyai kandungan mineral dan bahan terlarut yang tinggi dan ianya boleh menyebabkan mendakan mineral atau bahan terlarut di dalam cooling system. Mendakan ini boleh menyebabkan cooling system tersumbat lantas mengakibatkan peredaran air yang kurang effisien.
(4) Coolant juga bertindak sebagai anti karat. Jika digunakan dengan lebih awal (ketika enjin baru lagi), ia akan memanjangkan jangkahayat water jacket dan pip2 pemyambung ke radiator (jenis besi) kerana kedua-dua komponen ini yang selalu cepat karat..

Very Happy study

________________________________________________________________________________________________
9TH PLACE..BIKER IDOL 2010


speeder23
Moderator

Join date : 16/01/2010
Age : 35

http://www.facebook.com/ariff.speeder?ref=name#/ariff.speeder?re

Back to top Go down

Re: PANDUAN MEMBELI YAMAHA TZM 150 TERPAKAI

Post by Sponsored content Today at 10:17 am


Sponsored content


Back to top Go down

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum