PANDUAN MEMBELI YAMAHA TZM 150 TERPAKAI

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Go down

Re: PANDUAN MEMBELI YAMAHA TZM 150 TERPAKAI

Post by penang_pixman on Mon Mar 08, 2010 3:38 pm

satu lagi info... ini boleh diamalkan kepada mereka2 yg punya tzm buat hal (susah nak start waktu pagi atau terlalu lama tak start atau sering kali ride, nak start semula susah sgt sampai kena minta tolong kwn tolak) - biasa la kan tzm ni motor tahun 1994 dah lebih 15 tahun...selalu akan asa problem mcm ni

- petuanya (pengalaman carrera aku) seblum nak nak off suis, tutup spekok (kiri bawa tank) biar minyak petrol didlm kaberator kering, nnt otomatik enjin akan stop sendiri (mcm timer hehehehe). Nnt bila nak start buka balik spekok tu, atau tarik skit choke... pastu start...ok selamat mencuba...

________________________________________________________________________________________________

penang_pixman/017-4212374
http://www.nusantarabikersclub.com/html/index.asp
http://penangpixman.fotopages.com

penang_pixman
Moderator

Join date : 18/01/2010
Age : 42

Back to top Go down

Re: PANDUAN MEMBELI YAMAHA TZM 150 TERPAKAI

Post by Izat_TZM on Mon Mar 22, 2010 12:23 am

penang_pixman wrote:satu lagi info... ini boleh diamalkan kepada mereka2 yg punya tzm buat hal (susah nak start waktu pagi atau terlalu lama tak start atau sering kali ride, nak start semula susah sgt sampai kena minta tolong kwn tolak) - biasa la kan tzm ni motor tahun 1994 dah lebih 15 tahun...selalu akan asa problem mcm ni

- petuanya (pengalaman carrera aku) seblum nak nak off suis, tutup spekok (kiri bawa tank) biar minyak petrol didlm kaberator kering, nnt otomatik enjin akan stop sendiri (mcm timer hehehehe). Nnt bila nak start buka balik spekok tu, atau tarik skit choke... pastu start...ok selamat mencuba...

knp eh jadi mcm tue?? bese motor aku yg dulu kalu jadi mcm tue aku trus tukar piston ring, setting card balik or tukar plug je..
sbb compression dh xberapa nk kuat.. motor dulu la.. yg skang xpenah jadi sbb jarang ride.. motor simpan kat umah je.. kat u pkai kete.. haha..

Izat_TZM

Join date : 01/02/2010
Age : 27

Back to top Go down

Re: PANDUAN MEMBELI YAMAHA TZM 150 TERPAKAI

Post by valentino joei99 on Mon Mar 22, 2010 9:16 am

mngikut pemahaman dan pngalaman aku,cara yg pp ajar tu mmang seswai kpada ssiapa yg mngalami masalah carb overflow,maklumla,tzm ni kan moto lama,carb lama,pelampung lama,so,ada moto yg kalau ditinggalkan tanpa menutup minyak(ada yg tutup pun kena jgak!),bila nak start agak payah,sebab carb overflow,so,untuk mngelak masalah tersebut,blehla guna cara pp tu,untuk pastikan carb kering..nanti bila start nak moto,bukak minyak dulu,pulas2 throttel 3-4 round,pastu start,insyaAllah mujarab... Smile



tapi kalu moto xde@kurang masalah carb overflow,contohnye moto aku,kalo benti pastu aku tutup minyak,pastu biar 2-3 minggu,nak start payah gak,mau kena tendang starter tu 7-8 kali..kalau aku xtutup minyak ok plak,skali tendang je,prenggggggggggggggg peng peng peng peng peng peng peng peng peng..... Rolling Eyes study Smile

valentino joei99
Crew

Join date : 18/01/2010
Age : 33

Back to top Go down

Re: PANDUAN MEMBELI YAMAHA TZM 150 TERPAKAI

Post by penang_pixman on Mon Mar 22, 2010 12:46 pm

hahaha... yg bagi petua kat aku pun, pomen juga... dulu aku pun tak tau... kekadang hangin gak... dok start sampai lengguh kaki tak juga enjin tu hidup... rupanya, tiap kali nak mati enjin (lagi bagus kalo yg jarang2 naik) tutup spekok dulu... biar minyak dlm carb kering...enjin mati sndiri.. nnt nak start buka dulu spekok, bagi carb ada minyak... sekali or dua kali tendang dah hidup bleh preng.. preng...prenggggggggggggg.................

________________________________________________________________________________________________

penang_pixman/017-4212374
http://www.nusantarabikersclub.com/html/index.asp
http://penangpixman.fotopages.com

penang_pixman
Moderator

Join date : 18/01/2010
Age : 42

Back to top Go down

Re: PANDUAN MEMBELI YAMAHA TZM 150 TERPAKAI

Post by matnur_83 on Sun Mar 28, 2010 9:08 am

bagus..baanyak info yang aku xtahu

matnur_83

Join date : 18/03/2010
Age : 32

Back to top Go down

Re: PANDUAN MEMBELI YAMAHA TZM 150 TERPAKAI

Post by speeder23 on Mon Mar 29, 2010 2:18 am

tgk pada setting carb gak...de stengah kene tutup spekok..klu tak abih oberflow... study

________________________________________________________________________________________________
9TH PLACE..BIKER IDOL 2010


speeder23
Moderator

Join date : 16/01/2010
Age : 34

http://www.facebook.com/ariff.speeder?ref=name#/ariff.speeder?re

Back to top Go down

Re: PANDUAN MEMBELI YAMAHA TZM 150 TERPAKAI

Post by Izat_TZM on Tue Mar 30, 2010 10:36 am

speeder23 wrote:tgk pada setting carb gak...de stengah kene tutup spekok..klu tak abih oberflow... study

kalu oberflow servis balik je carb tue kan..

Izat_TZM

Join date : 01/02/2010
Age : 27

Back to top Go down

Re: PANDUAN MEMBELI YAMAHA TZM 150 TERPAKAI

Post by speeder23 on Tue Mar 30, 2010 10:49 am

sett balik...cek pelampung gak study

________________________________________________________________________________________________
9TH PLACE..BIKER IDOL 2010


speeder23
Moderator

Join date : 16/01/2010
Age : 34

http://www.facebook.com/ariff.speeder?ref=name#/ariff.speeder?re

Back to top Go down

Re: PANDUAN MEMBELI YAMAHA TZM 150 TERPAKAI

Post by iex90 on Thu Nov 11, 2010 10:30 pm

maaf sy org bru di sini..nk tnya sy pnya tzm ni mcm smput sket bler nk grak msa nk naik pagi2...pdhal da pnaskn enjin da..lg stu dlm water tank perlu ke ltak coolent? atau ltak air je? trima ksih..

iex90

Join date : 24/10/2010
Age : 25

Back to top Go down

Re: PANDUAN MEMBELI YAMAHA TZM 150 TERPAKAI

Post by speeder23 on Fri Nov 12, 2010 11:14 am

kene sett balik carb..sett angin balik

share info sket sal coolant ni...Coolant (jika dicampur dengan sukatan yang betul) guna dia untuk:
(1) mengelakkan air dalam cooling system membeku ketika musim sejuk (winter).. hehheh...
(2) meningkatkan tahap didih air, jadi air dalam cooling system lambat mencapai tahap didih , seterusnya mengelakkan pemanasan terlampau dinegara2 yang panas
(3) Sebaik-baiknya gunakan AIR SULING, bukan air mineral atau air paip. Air RO pun boleh... Air mineral dan air paip mempunyai kandungan mineral dan bahan terlarut yang tinggi dan ianya boleh menyebabkan mendakan mineral atau bahan terlarut di dalam cooling system. Mendakan ini boleh menyebabkan cooling system tersumbat lantas mengakibatkan peredaran air yang kurang effisien.
(4) Coolant juga bertindak sebagai anti karat. Jika digunakan dengan lebih awal (ketika enjin baru lagi), ia akan memanjangkan jangkahayat water jacket dan pip2 pemyambung ke radiator (jenis besi) kerana kedua-dua komponen ini yang selalu cepat karat..

Very Happy study

________________________________________________________________________________________________
9TH PLACE..BIKER IDOL 2010


speeder23
Moderator

Join date : 16/01/2010
Age : 34

http://www.facebook.com/ariff.speeder?ref=name#/ariff.speeder?re

Back to top Go down

Re: PANDUAN MEMBELI YAMAHA TZM 150 TERPAKAI

Post by iex90 on Sun Nov 14, 2010 9:59 pm

trima ksih..^^ tp air suling ssah sket nk dpt kt sni..tu yg ssah tu..

iex90

Join date : 24/10/2010
Age : 25

Back to top Go down

Re: PANDUAN MEMBELI YAMAHA TZM 150 TERPAKAI

Post by speeder23 on Sun Nov 14, 2010 10:15 pm

Pakai air mineral

________________________________________________________________________________________________
9TH PLACE..BIKER IDOL 2010


speeder23
Moderator

Join date : 16/01/2010
Age : 34

http://www.facebook.com/ariff.speeder?ref=name#/ariff.speeder?re

Back to top Go down

Re: PANDUAN MEMBELI YAMAHA TZM 150 TERPAKAI

Post by sharkrider89 on Sat Nov 27, 2010 12:17 am

tumpang tnya,mcm mane nk tambah top speed motor tzm nie??
n lagi satu,bley ke kita modified ekzos mtor nie bg bnyi yg lagi power??hehe
sila tunjuk ajar.... Smile

sharkrider89

Join date : 27/11/2010
Age : 27

Back to top Go down

Re: PANDUAN MEMBELI YAMAHA TZM 150 TERPAKAI

Post by RevRider on Sat Nov 27, 2010 8:01 am

sharkrider89 wrote:tumpang tnya,mcm mane nk tambah top speed motor tzm nie??
n lagi satu,bley ke kita modified ekzos mtor nie bg bnyi yg lagi power??hehe
sila tunjuk ajar.... Smile

nak tambah top speed?............kena setting carb dan spoket.........setakat nak citer kat sini jer memang susah sikit la........jom ikut join ride ke Perlis nanti dan boleh jumpa (\",) Penang si Masry tu. setakat modified ekzos tu perkara biasa........kasik power lebih dan bunyi pon mantap.........hehehehehe.......ekzos ko stendet lagi ker?..............

RevRider
Moderator

Join date : 16/01/2010
Age : 45

Back to top Go down

Re: PANDUAN MEMBELI YAMAHA TZM 150 TERPAKAI

Post by Izat_TZM on Sat Nov 27, 2010 9:06 am

wahhh.... dato rev nk turun ilmu nie... haha

Izat_TZM

Join date : 01/02/2010
Age : 27

Back to top Go down

Re: PANDUAN MEMBELI YAMAHA TZM 150 TERPAKAI

Post by RevRider on Sat Nov 27, 2010 9:12 am

weiiiii............bukan aku laaaaa...........Masry yg akan diminta turun ilmu tu......kalo aku kasik ilmu makan ciken wing boleh laaaaa.......... Very Happy Very Happy

RevRider
Moderator

Join date : 16/01/2010
Age : 45

Back to top Go down

Re: PANDUAN MEMBELI YAMAHA TZM 150 TERPAKAI

Post by sharkrider89 on Sat Nov 27, 2010 3:28 pm

RevRider wrote:nak tambah top speed?............kena setting carb dan spoket.........setakat nak citer kat sini jer memang susah sikit la........jom ikut join ride ke Perlis nanti dan boleh jumpa (",) Penang si Masry tu. setakat modified ekzos tu perkara biasa........kasik power lebih dan bunyi pon mantap.........hehehehehe.......ekzos ko stendet lagi ker?..............

hahaha...ok2...ekzos standrd lg....insyaAllah klau xde ape2, join kot ride ke Perlis nnt...hehehe


Last edited by sharkrider89 on Sat Nov 27, 2010 3:29 pm; edited 1 time in total (Reason for editing : mistake)

sharkrider89

Join date : 27/11/2010
Age : 27

Back to top Go down

Re: PANDUAN MEMBELI YAMAHA TZM 150 TERPAKAI

Post by speeder23 on Fri Dec 10, 2010 11:01 am

rev ni pandai klu bab2 merekemen..xmo rekemen ejos paip ke rev Twisted Evil

________________________________________________________________________________________________
9TH PLACE..BIKER IDOL 2010


speeder23
Moderator

Join date : 16/01/2010
Age : 34

http://www.facebook.com/ariff.speeder?ref=name#/ariff.speeder?re

Back to top Go down

Re: PANDUAN MEMBELI YAMAHA TZM 150 TERPAKAI

Post by zam231 on Tue Mar 15, 2011 6:46 pm

tanya skit okkk..temperature ada kat na? saya baru jinak2 nagn legendry h-way nihh,, ok,,bestt.. tapi temperure kat na? kat handle ada meter minyak kanan..rpm tengah,,kiri speding,,tu jaa,, moto thun 1998, satu lagi moto standrd memng boleh ge 180-200 ka? napa saya buat boleh ge 140 ja masuk gear 5,slow,, ge 120 balikk. slalu rpm berapa tukkar gear.?ni baru try 2 lejang..oooo direct 150-160 smpai habis minyak n 2t tak pa ka? tak jem,,facebook valentino joiee ada? atau (\",) frenzy? tnya pndapat?..

zam231

Join date : 13/03/2011
Age : 31

Back to top Go down

Re: PANDUAN MEMBELI YAMAHA TZM 150 TERPAKAI

Post by zam231 on Tue Mar 15, 2011 6:49 pm

shark rider? ipoh mana? boleh join gruop?

zam231

Join date : 13/03/2011
Age : 31

Back to top Go down

Re: PANDUAN MEMBELI YAMAHA TZM 150 TERPAKAI

Post by Izat_TZM on Wed Mar 16, 2011 5:31 pm

mana (\",) nie.... senyap je...

Izat_TZM

Join date : 01/02/2010
Age : 27

Back to top Go down

Re: PANDUAN MEMBELI YAMAHA TZM 150 TERPAKAI

Post by valentino joei99 on Tue Apr 05, 2011 11:59 am

zam231 wrote:tanya skit okkk..temperature ada kat na? saya baru jinak2 nagn legendry h-way nihh,, ok,,bestt.. tapi temperure kat na? kat handle ada meter minyak kanan..rpm tengah,,kiri speding,,tu jaa,, moto thun 1998, satu lagi moto standrd memng boleh ge 180-200 ka? napa saya buat boleh ge 140 ja masuk gear 5,slow,, ge 120 balikk. slalu rpm berapa tukkar gear.?ni baru try 2 lejang..oooo direct 150-160 smpai habis minyak n 2t tak pa ka? tak jem,,facebook valentino joiee ada? atau (\",) frenzy? tnya pndapat?..




meter temperature/suhu ada kat dalam housing bulat paling kecik tu,yg ada tulis fuel&temp tu..
dalam tu ada 2 baris kan,satu hijau,satu putih..yg hijau tu la meter suhu,yg putih meter minyak,dier pakai jarum yg sama..kalau nak cek belen minyak dalam tank,tekan button/switch kat ibu jari kanan tu,yg macam electric starter tu,pas tekan dier akan tunjuk belen minyak..kalau x tekan,dier akan tunjuk meter suhu secara auto..tu kalau meter tu elokla,kalau rosak xleh watpe..hehe.. Laughing Smile

moto standard tiptop memang boleh dapat 180 ikut meter tzm..kalau moto ko masuk gear 5 je speed drop,kena tengok rpm,drop x?mungkin berkaitan dengan sprocket,power valve,berat rider dan lain2.. study

nak tukar gear berapa rpm ikut suka la,kalau nak slow rpm 2k pun boleh,tp kalau nak rasa penangan YPVS,kena tarik atas 7k rpm,sampai 9k ke 10k ke.. Twisted Evil

kalu moto tiptop,setting carb cun,cooling system cun,2t baekk punya,xde hal nak maintain 150-160kmh kat hiway,cuma letih meroketla melayan angin.. drunken
pendapat aku je tu,berdasarkan pengalaman dan ilmu yg aku blajar kat taska abim dulu..hehe...


Last edited by valentino joei99 on Wed Jun 08, 2011 6:38 pm; edited 1 time in total

valentino joei99
Crew

Join date : 18/01/2010
Age : 33

Back to top Go down

Re: PANDUAN MEMBELI YAMAHA TZM 150 TERPAKAI

Post by RevRider on Tue Apr 05, 2011 11:49 pm

tu diaaaa..................sifoo TZM sudah bersuara..................rindunya aku nak ride bersamamuuuu................huhuhuhuhu

RevRider
Moderator

Join date : 16/01/2010
Age : 45

Back to top Go down

Re: PANDUAN MEMBELI YAMAHA TZM 150 TERPAKAI

Post by Izat_TZM on Wed Apr 06, 2011 6:42 pm

rev rider - 1 persons likes this... ekeke...

Izat_TZM

Join date : 01/02/2010
Age : 27

Back to top Go down

Re: PANDUAN MEMBELI YAMAHA TZM 150 TERPAKAI

Post by RevRider on Wed Apr 06, 2011 11:42 pm

Izat_TZM wrote:rev rider - 1 persons likes this... ekeke...

apa ko mengigau Izat woi......................hehehehehehe

RevRider
Moderator

Join date : 16/01/2010
Age : 45

Back to top Go down

Re: PANDUAN MEMBELI YAMAHA TZM 150 TERPAKAI

Post by Sponsored content Today at 4:11 am


Sponsored content


Back to top Go down

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum