SETTING YAMAHA TZM 150

Page 2 of 4 Previous  1, 2, 3, 4  Next

View previous topic View next topic Go down

Re: SETTING YAMAHA TZM 150

Post by valentino joei99 on Tue Mar 23, 2010 9:11 am

ya btoll..mnyengat woo,bawak pun tenang je,xyah susah2 cam moto dah modi,bobokla ape la... Laughing Smile
avatar
valentino joei99
Crew

Join date : 18/01/2010
Age : 34

Back to top Go down

Re: SETTING YAMAHA TZM 150

Post by bogonz on Tue Mar 23, 2010 9:46 am

valentino joei99 wrote:
mw_bitara wrote:
bogonz wrote:mcm moto aku. full stended.....mainjet pilot carb smua ori....hehehehehehe......

seting standed cmtu brp bole dpt top speed??

moto bogonz tu laju tu,jgnla ko tanye....... Twisted Evil Twisted Evil
tzm standard tiptop,+-200kmh.. rabbit

ko caya la si joei tu. moto aku plg laju pun lc bole potong slamber. ni kejadian btl ni. x tipu. Sad Sad
avatar
bogonz
Crew

Join date : 16/01/2010
Age : 42

Back to top Go down

Re: SETTING YAMAHA TZM 150

Post by mw_bitara on Tue Mar 23, 2010 1:01 pm

valentino joei99 wrote:ya btoll..mnyengat woo,bawak pun tenang je,xyah susah2 cam moto dah modi,bobokla ape la... Laughing Smile


wah...
btol ke???
bes tu...
cmne cara korng seting PV ek??
msti da yg tau kn...
xkn la smuanya anta kdai je...
cite la skit
avatar
mw_bitara

Join date : 24/01/2010
Age : 35

Back to top Go down

Re: SETTING YAMAHA TZM 150

Post by Izat_TZM on Tue Mar 23, 2010 3:06 pm

valentino joei99 wrote:
speeder23 wrote:aku sett spoket tuk keselesaan je...slow pun xmo.. laju2 lagi lar...takut woo..
so sederhana jek..moto dah seabad ni manje..kai 16/48 pun ok dah..


takut??yg membesit smalam kat hiway elite tu bukan ko ke???huh.... Razz Twisted Evil
btol tu,moto berumur ni,kena make sure semua cun baru bleh confident nak membesit..bearing tayar xelok pun bleh kacau top speed gak! Laughing
ape yg penting,untuk mendapatkan setting spoket yg cun,tuan moto/rider kena tau ape kpeluan diri sendiri,dan jugak kena pandai 'rasa' enjin dan kedaan moto tu masa tengah bawak..aku tengah blajar lagi bab ni.. Smile study Smile

haish3... mcm sinis je.. huhu..
uishh... nk pndh KL la, leh melepak skali nie.. haha
avatar
Izat_TZM

Join date : 01/02/2010
Age : 28

Back to top Go down

Re: SETTING YAMAHA TZM 150

Post by valentino joei99 on Tue Mar 23, 2010 3:26 pm

setting pv??yg aku tau dan slalu buat:
1)bukak coverset belah kiri
2)bukak ypvs cap
3)on kunci,biar servo jalan
4)tengok marking kat pulley,kalo xngam,ejas cable,kasi ngam2 ngan lubang kat blok(ada lubang kecik kat blok,blakang housing pulley,lubang tu +-3mm diameter dier)dah ejas,check freeplay +-1mm..cek cable jgn ketat sangat,ssedap rasa je..
5)pastu off on kunci,tengok marking pulley tu ngam2 x brenti kat lubang tu..kalo ngam dah ok la tu.. rabbit

ada org yg rajin,bukak ekzos,pastu pasang pv,ejas cable ,pastu on kunci,rasa kat lubang ekzos tu,ejas sampai pv ngan lubang ekzos tu sekata..cara ni lagi afdhal.... study


nanti tunggu brader2 tambah info..
avatar
valentino joei99
Crew

Join date : 18/01/2010
Age : 34

Back to top Go down

Re: SETTING YAMAHA TZM 150

Post by valentino joei99 on Tue Mar 23, 2010 3:27 pm

Izat_TZM wrote:
valentino joei99 wrote:
speeder23 wrote:aku sett spoket tuk keselesaan je...slow pun xmo.. laju2 lagi lar...takut woo..
so sederhana jek..moto dah seabad ni manje..kai 16/48 pun ok dah..


takut??yg membesit smalam kat hiway elite tu bukan ko ke???huh.... Razz Twisted Evil
btol tu,moto berumur ni,kena make sure semua cun baru bleh confident nak membesit..bearing tayar xelok pun bleh kacau top speed gak! Laughing
ape yg penting,untuk mendapatkan setting spoket yg cun,tuan moto/rider kena tau ape kpeluan diri sendiri,dan jugak kena pandai 'rasa' enjin dan kedaan moto tu masa tengah bawak..aku tengah blajar lagi bab ni.. Smile study Smile

haish3... mcm sinis je.. huhu..
uishh... nk pndh KL la, leh melepak skali nie.. haha

ap yg sinisnye incik izat?? scratch study
dah pindah kl nanti blehla trun hh.. Smile
avatar
valentino joei99
Crew

Join date : 18/01/2010
Age : 34

Back to top Go down

Re: SETTING YAMAHA TZM 150

Post by Izat_TZM on Tue Mar 23, 2010 8:57 pm

valentino joei99 wrote:
Izat_TZM wrote:
valentino joei99 wrote:
speeder23 wrote:aku sett spoket tuk keselesaan je...slow pun xmo.. laju2 lagi lar...takut woo..
so sederhana jek..moto dah seabad ni manje..kai 16/48 pun ok dah..


takut??yg membesit smalam kat hiway elite tu bukan ko ke???huh.... Razz Twisted Evil
btol tu,moto berumur ni,kena make sure semua cun baru bleh confident nak membesit..bearing tayar xelok pun bleh kacau top speed gak! Laughing
ape yg penting,untuk mendapatkan setting spoket yg cun,tuan moto/rider kena tau ape kpeluan diri sendiri,dan jugak kena pandai 'rasa' enjin dan kedaan moto tu masa tengah bawak..aku tengah blajar lagi bab ni.. Smile study Smile

haish3... mcm sinis je.. huhu..
uishh... nk pndh KL la, leh melepak skali nie.. haha

ap yg sinisnye incik izat?? scratch study
dah pindah kl nanti blehla trun hh.. Smile

huhu... tue la pasal.. bulan 5 kot baru bermastautin sekejap kat sana.. huhu..
avatar
Izat_TZM

Join date : 01/02/2010
Age : 28

Back to top Go down

Re: SETTING YAMAHA TZM 150

Post by mw_bitara on Wed Mar 24, 2010 10:04 pm

valentino joei99 wrote:setting pv??yg aku tau dan slalu buat:
1)bukak coverset belah kiri
2)bukak ypvs cap
3)on kunci,biar servo jalan
4)tengok marking kat pulley,kalo xngam,ejas cable,kasi ngam2 ngan lubang kat blok(ada lubang kecik kat blok,blakang housing pulley,lubang tu +-3mm diameter dier)dah ejas,check freeplay +-1mm..cek cable jgn ketat sangat,ssedap rasa je..
5)pastu off on kunci,tengok marking pulley tu ngam2 x brenti kat lubang tu..kalo ngam dah ok la tu.. rabbit

ada org yg rajin,bukak ekzos,pastu pasang pv,ejas cable ,pastu on kunci,rasa kat lubang ekzos tu,ejas sampai pv ngan lubang ekzos tu sekata..cara ni lagi afdhal.... study


nanti tunggu brader2 tambah info..


hohoho...
itu mcm ka...
haiya....
Very Happy
btol la cra yg aku wt slama ni...
ingtkn cra yg aku wt tu pelik...
upa2nya org laen pn wt cmtu jgk....
hehehe....
thanx....
eh....da org yg trim btg PV tu plak ape cite ek??
da point ke wt cmtu???
explain skit.... scratch
avatar
mw_bitara

Join date : 24/01/2010
Age : 35

Back to top Go down

Re: SETTING YAMAHA TZM 150

Post by Izat_TZM on Thu Mar 25, 2010 2:11 am

ada.. aku wat kat pv aku.. enjin lagi ringan, bukak lg senang n cepat ngan keluaran asap tue lagi lawas.. huhu
avatar
Izat_TZM

Join date : 01/02/2010
Age : 28

Back to top Go down

Re: SETTING YAMAHA TZM 150

Post by valentino joei99 on Thu Mar 25, 2010 8:56 am

maklumla,blok tzm ni kan bnyak yg dah tua,pv plak bnyak yg local,sebab tu kena trim skit bagi btul2 fit..ad jgak yg trim alur2 kat pv tu,bak kata izat,nak bagi lawasssss,xdela sembelit...... Laughing
avatar
valentino joei99
Crew

Join date : 18/01/2010
Age : 34

Back to top Go down

Re: SETTING YAMAHA TZM 150

Post by mw_bitara on Thu Mar 25, 2010 12:00 pm

Izat_TZM wrote:ada.. aku wat kat pv aku.. enjin lagi ringan, bukak lg senang n cepat ngan keluaran asap tue lagi lawas.. huhu

emm...
ye ke...
ada efect ke??
cuba story skit nk trim kt area mn...
nk tes cmne dia pny power ....
Twisted Evil Twisted Evil Twisted Evil Twisted Evil Twisted Evil
avatar
mw_bitara

Join date : 24/01/2010
Age : 35

Back to top Go down

Re: SETTING YAMAHA TZM 150

Post by Izat_TZM on Sat Mar 27, 2010 3:12 am

nk menaip nie yg ssh nie.. huhu
senang pnya, yg belah lengkung utk ekzos tue wat sket kasi rata licin,
ngan longkang tue yg tempat mcm pemusing pv tue pon skali...
kalu salah mintak sifu lain tunjuk ajar kan.. huhu, saya budak baru blaja...
avatar
Izat_TZM

Join date : 01/02/2010
Age : 28

Back to top Go down

Re: SETTING YAMAHA TZM 150

Post by mw_bitara on Sun Mar 28, 2010 1:43 pm

Izat_TZM wrote:nk menaip nie yg ssh nie.. huhu
senang pnya, yg belah lengkung utk ekzos tue wat sket kasi rata licin,
ngan longkang tue yg tempat mcm pemusing pv tue pon skali...
kalu salah mintak sifu lain tunjuk ajar kan.. huhu, saya budak baru blaja...

oo...
ok...
rsanya dh paham kot...
nt aku tes...
mekacih...
sp tau np PV tbuka n tettp sndri time ngah jln...?
servo problem or CDI problem??
mgkinkah suiz rosak jg bole jd pnyebab...?
avatar
mw_bitara

Join date : 24/01/2010
Age : 35

Back to top Go down

Re: SETTING YAMAHA TZM 150

Post by Izat_TZM on Sun Mar 28, 2010 2:07 pm

servo bese nya.. try la tukar2 ngan kawan2 yg lain.. huhu
suiz rosak? mksdnya?
avatar
Izat_TZM

Join date : 01/02/2010
Age : 28

Back to top Go down

Re: SETTING YAMAHA TZM 150

Post by speeder23 on Mon Mar 29, 2010 2:15 am

klu ikot pengalaman dlu2...isu servo ni

________________________________________________________________________________________________
9TH PLACE..BIKER IDOL 2010

avatar
speeder23
Moderator

Join date : 16/01/2010
Age : 35

http://www.facebook.com/ariff.speeder?ref=name#/ariff.speeder?re

Back to top Go down

Re: SETTING YAMAHA TZM 150

Post by valentino joei99 on Mon Mar 29, 2010 11:25 am

servo pun boleh,cdi pun boleh,ignition switch pun boleh jadi,3-3 aku dah pernah kena..Sad
cek yg murah dulu,hon/meter minyak elok x??kalao time pv tertutup sendiri tu,cuba tekan hon@meter minyak,kalo xde ape2 kesan kmungkinan ignition switch problem..xpun,on kunci,cuba goyang2kan switch kunci tu,lampu neutral ngan 2t tu ada padam2 x.. study
avatar
valentino joei99
Crew

Join date : 18/01/2010
Age : 34

Back to top Go down

Re: SETTING YAMAHA TZM 150

Post by speeder23 on Tue Mar 30, 2010 10:28 am

ko bwk je moto tu g jumpe joei ni...leh gak dia tgk ape2 yg patut Very Happy

________________________________________________________________________________________________
9TH PLACE..BIKER IDOL 2010

avatar
speeder23
Moderator

Join date : 16/01/2010
Age : 35

http://www.facebook.com/ariff.speeder?ref=name#/ariff.speeder?re

Back to top Go down

Re: SETTING YAMAHA TZM 150

Post by mw_bitara on Tue Aug 03, 2010 8:07 pm

aloww.....
mekasih la pd smua yg sudi bkongsi ilmu...
tp mn dh g smua org ni...
huhuhu....
jgn tggl daku.......... Sad
avatar
mw_bitara

Join date : 24/01/2010
Age : 35

Back to top Go down

Re: SETTING YAMAHA TZM 150

Post by Izat_TZM on Wed Aug 04, 2010 12:11 am

ada je nie haaaaa..... huu
avatar
Izat_TZM

Join date : 01/02/2010
Age : 28

Back to top Go down

Re: SETTING YAMAHA TZM 150

Post by mw_bitara on Sun Aug 08, 2010 12:44 pm

oo...
ada org lg upanya....
nk tny la skit pd sesape yg tau....
klu headblok tu dh skin abih,,,
cmne nk buat ek??
xkn la dh xbole nk operate kot??
sape da pngalamn....
story la skit.......
avatar
mw_bitara

Join date : 24/01/2010
Age : 35

Back to top Go down

Re: SETTING YAMAHA TZM 150

Post by valentino joei99 on Mon Aug 09, 2010 10:58 am

kalau dah skim abis??hukum buang je la kalau xboleh pakai,kalau boleh pakai pakai jela,xleh nak buat balik bg cam ori.. study
knapa skim sampai abis??brapa mm??brader2 cakap ngan aku,head tzm potong max 0.5mm je,dah berdenyut dah tu.. drunken
avatar
valentino joei99
Crew

Join date : 18/01/2010
Age : 34

Back to top Go down

Re: SETTING YAMAHA TZM 150

Post by mw_bitara on Tue Aug 10, 2010 7:56 pm

valentino joei99 wrote:kalau dah skim abis??hukum buang je la kalau xboleh pakai,kalau boleh pakai pakai jela,xleh nak buat balik bg cam ori.. study
knapa skim sampai abis??brapa mm??brader2 cakap ngan aku,head tzm potong max 0.5mm je,dah berdenyut dah tu.. drunken

huhuhu...
nk wt cmne....
member aku bru amik satu mto buruk...
pstu anta kt aku utk d operatekn...
head calar truk...
mmg tpksa nk kna skim...
mmg ptong abih...
tpksa bsr kn kawah head...
klu x,,,
mto xbole idup...
np ek??
avatar
mw_bitara

Join date : 24/01/2010
Age : 35

Back to top Go down

Re: SETTING YAMAHA TZM 150

Post by blacken on Wed Aug 11, 2010 5:49 pm

masuk golok ambik half cut bro..hehe lol!
avatar
blacken

Join date : 16/02/2010
Age : 32

Back to top Go down

Re: SETTING YAMAHA TZM 150

Post by mw_bitara on Thu Aug 12, 2010 6:21 pm

blacken wrote:masuk golok ambik half cut bro..hehe lol!


hahaha....
ko ni mmg r.....
bikin paneh je......
slamat bpuasa.......
avatar
mw_bitara

Join date : 24/01/2010
Age : 35

Back to top Go down

Re: SETTING YAMAHA TZM 150

Post by blacken on Sun Aug 15, 2010 10:31 am

hehe..gurau2 jah..k slmt berpuasa..
avatar
blacken

Join date : 16/02/2010
Age : 32

Back to top Go down

Re: SETTING YAMAHA TZM 150

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Page 2 of 4 Previous  1, 2, 3, 4  Next

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum