KOD BEARING ENGINE TZM

Page 1 of 3 1, 2, 3  Next

View previous topic View next topic Go down

KOD BEARING ENGINE TZM

Post by FlyingMan on Thu Mar 25, 2010 4:42 am

Salam RMC and All Riders.....

saya ingin berkongsikan number bearing yang terdapat dalam SEKETOL ENGINE TZM150....

dalam seketol engine TZM terdapat 11 biji Bearing....

1... bearing piston (Standart dan aku tak tahu size biasa datang sekali dgn rod)
2... bearing rod (tak tahu size gak beli rod dia ada sekali)
3... bearing crunkshaft kiri ( Size 6305 )
4... bearing crunkshaft kanan ( Size 6305 )
5... bearing balancing kiri ( Size 6203 )
6... bearing balancing kanan ( Size 6203 )
7... bearing gearbox kiri bahagian batang clutch ( tak tahu size tp bentuk cam bearing piston )
8... bearing gearbox kiri bahagian spoket depan ( Size 6304 )
9... bearing gearbox kanan bahagian mangkuk clutch ( Size 6204 )
10.. bearing gearbox kanan bahagian kickstarter ( Size 6202 )
11.. bearing batang clutch ( tak Tahu size tp bentuk cam bearing piston gak )

nota.

~ untuk bearing no 1 dan 2 biasanya anda beli rod baru dia akan datang sekali.....
~ untuk bearing no 7 dan 11 kebiasaanya org tidak usik..
~ kebiasaanya orang akan tukar bearing no 3, 4, 8 dan 9 sahaja.... ( Ramai yang tukar bearing 3 dan 4 sahaja ).....


Sekian terima kasih.........

FlyingMan

Join date : 18/01/2010
Age : 32

Back to top Go down

Re: KOD BEARING ENGINE TZM

Post by valentino joei99 on Thu Mar 25, 2010 8:50 am

err...moto ko pakai bearing ape muk??hehe.... Twisted Evil

valentino joei99
Crew

Join date : 18/01/2010
Age : 33

Back to top Go down

Re: KOD BEARING ENGINE TZM

Post by speeder23 on Thu Mar 25, 2010 9:08 am

heheh....cam tau2 je aku cari kod bearing ni.... Very Happy

pasal jenis2 bearing plak?

________________________________________________________________________________________________
9TH PLACE..BIKER IDOL 2010


speeder23
Moderator

Join date : 16/01/2010
Age : 35

http://www.facebook.com/ariff.speeder?ref=name#/ariff.speeder?re

Back to top Go down

Re: KOD BEARING ENGINE TZM

Post by FlyingMan on Thu Mar 25, 2010 7:15 pm

valentino joei99 wrote:err...moto ko pakai bearing ape muk??hehe.... Twisted Evil

moto aku pakai bearing murah jer.......tak mampu beli yang mahal......


aku sekarang pakai bearing fag kod dia..........


FAG6305P.63



p/s...nie jer yang mampu aku beli.......

FlyingMan

Join date : 18/01/2010
Age : 32

Back to top Go down

Re: KOD BEARING ENGINE TZM

Post by FlyingMan on Thu Mar 25, 2010 7:20 pm

aku pernah pakai banyak jenis jenama bearing....

aku pernah guna NTN, KOYO (biasa), KOYO (C3), FAG (C3) dan FAG (P.63)

dalam banyak2 yang aku pernah guna aku rasa 2 jer yang paling aku suka dan puas hati........yang lain pon suka jugak...... yang aku suka ialah KOYO (C3) dan FAG (P.63) jer..... bearing jenama lain aku tak pernah mencuba pakai......so tak boleh nak komen...

FlyingMan

Join date : 18/01/2010
Age : 32

Back to top Go down

Re: KOD BEARING ENGINE TZM

Post by speeder23 on Fri Mar 26, 2010 10:23 am

mmg btol2 berguna kod2 bering ni...smlm dah shopping Razz

________________________________________________________________________________________________
9TH PLACE..BIKER IDOL 2010


speeder23
Moderator

Join date : 16/01/2010
Age : 35

http://www.facebook.com/ariff.speeder?ref=name#/ariff.speeder?re

Back to top Go down

Re: KOD BEARING ENGINE TZM

Post by bogonz on Fri Mar 26, 2010 3:39 pm

FAG6305P.63 yer muk.......gileerrraaaaa

bogonz
Crew

Join date : 16/01/2010
Age : 42

Back to top Go down

Re: KOD BEARING ENGINE TZM

Post by FlyingMan on Fri Mar 26, 2010 5:10 pm

bogonz wrote:FAG6305P.63 yer muk.......gileerrraaaaa
murah jer kan bogonz.....berpa sebijik sekarang kat sentul

FlyingMan

Join date : 18/01/2010
Age : 32

Back to top Go down

Re: KOD BEARING ENGINE TZM

Post by bogonz on Fri Mar 26, 2010 8:17 pm

muraaaahhhhhh...murah la sgt......

bogonz
Crew

Join date : 16/01/2010
Age : 42

Back to top Go down

Re: KOD BEARING ENGINE TZM

Post by din_jinjang on Wed Mar 31, 2010 4:58 am

aku rse cm pnah bce je ayat2 kt atas..keskeskes Razz

din_jinjang

Join date : 19/01/2010
Age : 27

Back to top Go down

Re: KOD BEARING ENGINE TZM

Post by speeder23 on Wed Mar 31, 2010 10:14 am

camne plak ngan brand NTN?

________________________________________________________________________________________________
9TH PLACE..BIKER IDOL 2010


speeder23
Moderator

Join date : 16/01/2010
Age : 35

http://www.facebook.com/ariff.speeder?ref=name#/ariff.speeder?re

Back to top Go down

Re: KOD BEARING ENGINE TZM

Post by Izat_TZM on Wed Mar 31, 2010 3:08 pm

NTN bese pkai utrk bearing pin piston je,.. huhuu.

Izat_TZM

Join date : 01/02/2010
Age : 27

Back to top Go down

Re: KOD BEARING ENGINE TZM

Post by azroY on Wed Mar 31, 2010 3:09 pm

tq bro muk bgtaw sal bearing ari2...

azroY

Join date : 18/01/2010
Age : 27

Back to top Go down

Re: KOD BEARING ENGINE TZM

Post by Mysteryz on Tue Apr 13, 2010 12:21 am





Full Set Bearing FAG,Ada Berani Twisted Evil

Mysteryz

Join date : 18/01/2010
Age : 33

Back to top Go down

Re: KOD BEARING ENGINE TZM

Post by Izat_TZM on Tue Apr 13, 2010 7:54 am

pkai kat motor ko ke nie??
kurang bran la... ssh setting kalu full bearing kan.. huhu

Izat_TZM

Join date : 01/02/2010
Age : 27

Back to top Go down

Re: KOD BEARING ENGINE TZM

Post by speeder23 on Tue Apr 13, 2010 10:51 am

cam kate FlyingMan...tukar bering2 yg penting jek...xyah fullset pun xpe...try kejar dlu tgkkk......

Razz

________________________________________________________________________________________________
9TH PLACE..BIKER IDOL 2010


speeder23
Moderator

Join date : 16/01/2010
Age : 35

http://www.facebook.com/ariff.speeder?ref=name#/ariff.speeder?re

Back to top Go down

Re: KOD BEARING ENGINE TZM

Post by Mysteryz on Tue Apr 13, 2010 10:59 am

ces.. speeder,tunggu dulu :p

Mysteryz

Join date : 18/01/2010
Age : 33

Back to top Go down

Re: KOD BEARING ENGINE TZM

Post by Izat_TZM on Tue Apr 13, 2010 3:22 pm

wahh... speeder, ada org terbakor tue.. haha

Izat_TZM

Join date : 01/02/2010
Age : 27

Back to top Go down

Re: KOD BEARING ENGINE TZM

Post by valentino joei99 on Tue Apr 13, 2010 4:17 pm

Izat_TZM wrote:pkai kat motor ko ke nie??
kurang bran la... ssh setting kalu full bearing kan.. huhu

moto aku pakai full bearing ok jer......................................................





















tp bearing biase2 jela,mmangla kena pakai full,kalo xcukup bearing cmane nak jalan....hehe..jgn marah arr.... Laughing Laughing Laughing

kalo full hi speed bearing,machine ringan sangat,wat main drag best la.. study study

valentino joei99
Crew

Join date : 18/01/2010
Age : 33

Back to top Go down

Re: KOD BEARING ENGINE TZM

Post by speeder23 on Tue Apr 13, 2010 10:29 pm

ada org petang td dah kasi masuk full bering Twisted Evil

________________________________________________________________________________________________
9TH PLACE..BIKER IDOL 2010


speeder23
Moderator

Join date : 16/01/2010
Age : 35

http://www.facebook.com/ariff.speeder?ref=name#/ariff.speeder?re

Back to top Go down

Re: KOD BEARING ENGINE TZM

Post by RevRider on Tue Apr 13, 2010 11:52 pm

speeder23 wrote:ada org petang td dah kasi masuk full bering Twisted Evil

saper tu ek?................. scratch scratch scratch

moto aku memang dah lama pakai full bearing................takkan la aku nak biarkan housing bearing kat engin tu kosong jer............... Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy

RevRider
Moderator

Join date : 16/01/2010
Age : 46

Back to top Go down

Re: KOD BEARING ENGINE TZM

Post by Mysteryz on Wed Apr 14, 2010 12:21 am

Ada orang tuh dah beli coverset baru kemdian tembak kaler merah putih dan ada tulisan S*****R Razz

Mysteryz

Join date : 18/01/2010
Age : 33

Back to top Go down

Re: KOD BEARING ENGINE TZM

Post by RevRider on Wed Apr 14, 2010 12:33 am

Mysteryz wrote:Ada orang tuh dah beli coverset baru kemdian tembak kaler merah putih dan ada tulisan S*****R Razz

macam ku kenallll jer orang tu la.................... Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy

RevRider
Moderator

Join date : 16/01/2010
Age : 46

Back to top Go down

Re: KOD BEARING ENGINE TZM

Post by Izat_TZM on Wed Apr 14, 2010 2:39 am

valentino joei99 wrote:
Izat_TZM wrote:pkai kat motor ko ke nie??
kurang bran la... ssh setting kalu full bearing kan.. huhu

moto aku pakai full bearing ok jer......................................................





















tp bearing biase2 jela,mmangla kena pakai full,kalo xcukup bearing cmane nak jalan....hehe..jgn marah arr.... Laughing Laughing Laughing

kalo full hi speed bearing,machine ringan sangat,wat main drag best la.. study study

betul jugak kan... xde bearing mcm ane nk jalan.. haha...
hari tue ada mmbr pkai full set bearing FAG pening pala dia nk setting.. ada je yg xngam... Mad Mad

Izat_TZM

Join date : 01/02/2010
Age : 27

Back to top Go down

Re: KOD BEARING ENGINE TZM

Post by valentino joei99 on Wed Apr 14, 2010 9:45 am

Mysteryz wrote:Ada orang tuh dah beli coverset baru kemdian tembak kaler merah putih dan ada tulisan S*****R Razz

woww,coverset baru??merah putih??ada tulisan SPENDER??sape ek??? study study Laughing



bleh je kalau nak pakai full hi speed bearing,tp kena match kan la ngan blok,api,carb dan sbagainya,sebab yg penting,compression,kalau compression kuat kat dalam blok,barula dapat dimanfaatkan kelajuan bearing tu.. study
untuk moto stended,sdikit sebanyak full hi speed bearing dapat mmbantu gak performance moto,sebab enjin jadi ringan,load kurang,optimumkan power sblum ditransfer ke sprocket.. study
tp kalau bearing sport rim dah nak jem,atau set spoket xngam,xguna jgak enjin full bearing,time free rev bunyik berdesing2,time jalan hampeh... study study



err,kalo salah tlg blanja nasi lemak ayam,lapa ni,xbleh berfikir ngan jelas... Laughing Laughing rabbit

valentino joei99
Crew

Join date : 18/01/2010
Age : 33

Back to top Go down

Re: KOD BEARING ENGINE TZM

Post by Sponsored content Today at 2:07 am


Sponsored content


Back to top Go down

Page 1 of 3 1, 2, 3  Next

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum