Jilid 3 Yamaha TZM150 : parts...parts...parts..

Page 11 of 13 Previous  1, 2, 3 ... 10, 11, 12, 13  Next

View previous topic View next topic Go down

Re: Jilid 3 Yamaha TZM150 : parts...parts...parts..

Post by idz89 on Thu Jun 03, 2010 1:13 pm

12/7 kot..
tp ak blk awl pojet kete xsiap g.. gane ore ganu nie.. candat sutong xprnh..hehehe..

pki gam pn blh ke? tkt sumbat lak nnt..
ok nnt ak try cek blk,, thnks

jap2.. cmner nk bkk radiator eh?? xprnh plk wat keje2 nie..hhehehe Razz Laughing
mntk tlg skit sbnyk..pape pntg larang ke...huhu

idz89

Join date : 18/01/2010
Age : 27

Back to top Go down

Re: Jilid 3 Yamaha TZM150 : parts...parts...parts..

Post by valentino joei99 on Thu Jun 03, 2010 3:43 pm

idz89 wrote:12/7 kot..
tp ak blk awl pojet kete xsiap g.. gane ore ganu nie.. candat sutong xprnh..hehehe..

pki gam pn blh ke? tkt sumbat lak nnt..
ok nnt ak try cek blk,, thnks

jap2.. cmner nk bkk radiator eh?? xprnh plk wat keje2 nie..hhehehe Razz Laughing
mntk tlg skit sbnyk..pape pntg larang ke...huhu

err,soalan pancing ke apa ni idz??hehe.. drunken
mmula cari tempat yg sesuai,bukak fairing,pastu bagi moto sejuk skit,pastu tadah botol@bekas(untuk tadah coolant,kalau xnak tadah xpayahla),pastu bukak skru bawah,drain skru,yg kat water pam tu,air akan kluar,pastu bukak penutup/cap radiator,air akan kluar mmancut,pastu tunggula kjap sampai air habis kluar..
pastu bukak/longgarkan skru kat hos2,pastu bukak skru pemegang kat belah atas radiator,pastu tarik radiator kluar,dah settle proses membukak..
nak pasang balik,ikut step2 yg sama tp secara terbalik,cuma drain skru tu xpayah pasang dulu,amik getah paip,bukak air,alirkan masuk ikut mulut radiator,biarkan air kluar kat bawah,ala2 flush la konon,pastu tutup paip,biarkan air tu kluar abis..
pastu ikat skru tu balik,sblum tu balut skit ngan tape paip warna putih tu,(time ikat jgn kuat sgt,nanti loose),tuang coolant,biasanya 50%coolant+50%air,xpun beli je yg brand yamaha tu,dah siap campur,coolant dier warna merah,rm18..hidupkan enjin,tengok air tu bergerak2 x,pastu tuang lagi coolant scukup rasa,dah siap..


camtula aku slalu buat,org lain mgkin lain.. study Smile study

valentino joei99
Crew

Join date : 18/01/2010
Age : 33

Back to top Go down

Re: Jilid 3 Yamaha TZM150 : parts...parts...parts..

Post by idz89 on Fri Jun 04, 2010 10:38 am

xdak pancing aih..haha
ak cabut radiator hntor pi kdi..
thnks bro prob da settle.. ade la slubang tiup agin dlm kolam die brbuih2... Very Happy

idz89

Join date : 18/01/2010
Age : 27

Back to top Go down

Re: Jilid 3 Yamaha TZM150 : parts...parts...parts..

Post by bogonz on Fri Jun 04, 2010 10:54 am

berckp psl bab radiator ni, aku nak tny pendapat ramai.

korg kalo isi air tuk radiator korg, adakah ko guna coolant+air or juz air semata?? apa pro n con tuk dua2 tu. aku mmg guna air jer utk smua kenderaan aku. takat ni mmg xder masalah la. coz pernah pomen aku kata (pomen keta aku le), coolant ni bole menyumbang pada karat dalam radiator pada jangka masa panjang. dia sendiri pun guna air kat evo3 dia. no prob langsung. kl-penang 2.5jam meter temp duk tahap minimum.....

bogonz
Crew

Join date : 16/01/2010
Age : 42

Back to top Go down

Re: Jilid 3 Yamaha TZM150 : parts...parts...parts..

Post by valentino joei99 on Fri Jun 04, 2010 11:25 am

xtaula papa,tp kalau ikut teori,coolant tu la yg menghalang karat dari terbentuk,sebab air+oksigen=karat,so sebab tu kena bubuh coolant.. study

sy biasanya pakai coolant 50@60%,selebihnya air.. rabbit




lari berapa laju tu kl-penang 2.5 jam???? Twisted Evil Twisted Evil

valentino joei99
Crew

Join date : 18/01/2010
Age : 33

Back to top Go down

Re: Jilid 3 Yamaha TZM150 : parts...parts...parts..

Post by bogonz on Fri Jun 04, 2010 11:37 am

brapa laju tu jgn tny. dah cfm2 melebihi had laju kebangsaan. masa tu baru pas runin enjin. piston oversize, turbo baru, mcm2 lagi la aku pun x igt. tu blm lg body vr4 dia. perghhh. 200 rilek jer...

bab coolant tu plak. kenapa bila aku drain moto yg pki coolant, pastu smpn dlm satu bekas (botol kosong), bile lama2, akan ada mendapan karat kat dlm botol tu? ni moto yg guna coolant. moto aku pun masa mula2 dulu ada terjadi mcm ni. sbb tu aku x guna coolant smpi skrg.

ke psl coolant cap ayam yg jadi mcm tu? aku nak try guna coolant kreta plak aa pas ni. nak try toyota long life coolant. x pun paraflu.

bogonz
Crew

Join date : 16/01/2010
Age : 42

Back to top Go down

Re: Jilid 3 Yamaha TZM150 : parts...parts...parts..

Post by valentino joei99 on Fri Jun 04, 2010 12:29 pm

btol2,mmang ada sikit mendapan kalau drain coolant,kalau xpakai coolant ada x mendapan tu??ada gak dengar cte coolant toyota tu mmang bagus,tp blum try,papa tryla,pastu bg review,hehe.. study





skarang ni pakai coolant yamaha,dier dah siap premix,1 liter pastu topup air skit je nak bagi pnuh radiator.. rabbit

valentino joei99
Crew

Join date : 18/01/2010
Age : 33

Back to top Go down

Re: Jilid 3 Yamaha TZM150 : parts...parts...parts..

Post by bogonz on Fri Jun 04, 2010 12:32 pm

rasanya mcm xder coz aku baru jer flush rad aku. air yg kuat bersih jer. next servis aku akan try coolant toyota tu

bogonz
Crew

Join date : 16/01/2010
Age : 42

Back to top Go down

Re: Jilid 3 Yamaha TZM150 : parts...parts...parts..

Post by zHaF on Fri Jun 04, 2010 12:52 pm

kalau guna air mineral ganti air paip ok tak??

________________________________________________________________________________________________

Don't Read This Unless You are Dumb.

zHaF
Moderator

Join date : 16/01/2010
Age : 32

Back to top Go down

Re: Jilid 3 Yamaha TZM150 : parts...parts...parts..

Post by Izat_TZM on Fri Jun 04, 2010 1:37 pm

ok2... aku guna air mineral je.. haha

Izat_TZM

Join date : 01/02/2010
Age : 27

Back to top Go down

Re: Jilid 3 Yamaha TZM150 : parts...parts...parts..

Post by arejim on Sun Jun 06, 2010 5:26 pm

salam bro.......coolen toyota tu bgus bg saya....dah penah guna dan terbaik...sebab coolen tu x mendap....kalo coolent biasa nye akan mendap bila kita x start motor....harga coolen tu RM 25 sbotol kalo x silap....cecair warna merah....collen tu pekat...letak skit jer dah cukup....sekian.... Very Happy

arejim

Join date : 18/01/2010
Age : 28

Back to top Go down

Re: Jilid 3 Yamaha TZM150 : parts...parts...parts..

Post by abe_LuiNg on Mon Jun 07, 2010 2:43 am

geng..cube cek sini jap..mtk pendapat..huhu Razz

http://www.ridersmalaya.com/workshop-rmc-f15/tzm-ku-suke-mati2-tgh-jalan-t446.htm#15649

abe_LuiNg

Join date : 17/01/2010
Age : 30

Back to top Go down

Re: Jilid 3 Yamaha TZM150 : parts...parts...parts..

Post by bogonz on Mon Jun 07, 2010 12:50 pm

arejim wrote:salam bro.......coolen toyota tu bgus bg saya....dah penah guna dan terbaik...sebab coolen tu x mendap....kalo coolent biasa nye akan mendap bila kita x start motor....harga coolen tu RM 25 sbotol kalo x silap....cecair warna merah....collen tu pekat...letak skit jer dah cukup....sekian.... Very Happy

sikit tu byk mana jim? apa efek baik/buruk kalo tuang satu botol trs kat dlm rad kita tu?

bogonz
Crew

Join date : 16/01/2010
Age : 42

Back to top Go down

Re: Jilid 3 Yamaha TZM150 : parts...parts...parts..

Post by zHaF on Mon Jun 07, 2010 1:26 pm

brape market used brake pump n caliper tzm skang ni?

________________________________________________________________________________________________

Don't Read This Unless You are Dumb.

zHaF
Moderator

Join date : 16/01/2010
Age : 32

Back to top Go down

Re: Jilid 3 Yamaha TZM150 : parts...parts...parts..

Post by bogonz on Mon Jun 07, 2010 1:29 pm

seken ke? kalo seken, dua2 tu dlm 3rat max kut..

bogonz
Crew

Join date : 16/01/2010
Age : 42

Back to top Go down

Re: Jilid 3 Yamaha TZM150 : parts...parts...parts..

Post by zHaF on Mon Jun 07, 2010 1:50 pm

bogonz wrote:seken ke? kalo seken, dua2 tu dlm 3rat max kut..

ok. noted

________________________________________________________________________________________________

Don't Read This Unless You are Dumb.

zHaF
Moderator

Join date : 16/01/2010
Age : 32

Back to top Go down

Re: Jilid 3 Yamaha TZM150 : parts...parts...parts..

Post by bogonz on Tue Jun 08, 2010 6:22 pm

noted too....

nak bukak moto aku la dlm minggu ni. nak kasi sebis. hehehehe

bogonz
Crew

Join date : 16/01/2010
Age : 42

Back to top Go down

Re: Jilid 3 Yamaha TZM150 : parts...parts...parts..

Post by Izat_TZM on Tue Jun 08, 2010 11:28 pm

hurmm... kat ne nk cat motor eh area2 KL nie... yg hrga berpatutan dan kualiti menarik.. hehe..

Izat_TZM

Join date : 01/02/2010
Age : 27

Back to top Go down

Re: Jilid 3 Yamaha TZM150 : parts...parts...parts..

Post by ganahsokmo on Wed Jun 09, 2010 12:11 am

Izat_TZM wrote:hurmm... kat ne nk cat motor eh area2 KL nie... yg hrga berpatutan dan kualiti menarik.. hehe..
leh tanye ngan dorang yg penah buat cat kat kl..

ganahsokmo

Join date : 16/01/2010
Age : 35

Back to top Go down

Re: Jilid 3 Yamaha TZM150 : parts...parts...parts..

Post by abe_LuiNg on Wed Jun 09, 2010 3:33 am

jat,xnak bt airbrush?
kat jb la tp..heheh

abe_LuiNg

Join date : 17/01/2010
Age : 30

Back to top Go down

Re: Jilid 3 Yamaha TZM150 : parts...parts...parts..

Post by speeder23 on Wed Jun 09, 2010 11:05 am

nak wat kaler/shceme pe??? meh la share2 kat sni Very Happy

________________________________________________________________________________________________
9TH PLACE..BIKER IDOL 2010


speeder23
Moderator

Join date : 16/01/2010
Age : 35

http://www.facebook.com/ariff.speeder?ref=name#/ariff.speeder?re

Back to top Go down

Re: Jilid 3 Yamaha TZM150 : parts...parts...parts..

Post by freakkarr on Wed Jun 09, 2010 11:15 am

abe_LuiNg wrote:jat,xnak bt airbrush?
kat jb la tp..heheh

kt jb tu kt area mn bro??ha3x

freakkarr

Join date : 20/01/2010
Age : 32

Back to top Go down

Re: Jilid 3 Yamaha TZM150 : parts...parts...parts..

Post by abe_LuiNg on Wed Jun 09, 2010 7:31 pm

kat jb area jalan susur..
ctu bnyk port bt airbrush..mmg cun..
ni antaranya..




abe_LuiNg

Join date : 17/01/2010
Age : 30

Back to top Go down

Re: Jilid 3 Yamaha TZM150 : parts...parts...parts..

Post by Izat_TZM on Wed Jun 09, 2010 10:05 pm

abe_LuiNg wrote:jat,xnak bt airbrush?
kat jb la tp..heheh

xla... jauhnya nk g jb... kuantan pon ada.. huhu...

speeder23 wrote:nak wat kaler/shceme pe??? meh la share2 kat sni Very Happy

scheme yg mmg kat motor skang nie je.. biasa je.. nk cat balik sbb bercalar balar.. jatuh kat hulu yam 2 minggu lepas.. haha

Izat_TZM

Join date : 01/02/2010
Age : 27

Back to top Go down

Re: Jilid 3 Yamaha TZM150 : parts...parts...parts..

Post by speeder23 on Thu Jun 10, 2010 12:01 am

moto2 tu wat airbrush rege bape luing?

________________________________________________________________________________________________
9TH PLACE..BIKER IDOL 2010


speeder23
Moderator

Join date : 16/01/2010
Age : 35

http://www.facebook.com/ariff.speeder?ref=name#/ariff.speeder?re

Back to top Go down

Re: Jilid 3 Yamaha TZM150 : parts...parts...parts..

Post by Sponsored content Today at 7:35 pm


Sponsored content


Back to top Go down

Page 11 of 13 Previous  1, 2, 3 ... 10, 11, 12, 13  Next

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum