tlg kejap abg2...

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Go down

tlg kejap abg2...

Post by hell7704 on Thu May 20, 2010 7:08 pm

camnih...haduhh..cmna nk mula nih haa...
errr...
emmmmm....
ok2...
ermmm....moto aku nih..dia suka bunyik mcm lmbu kna sembelih laa..apa pasai ek???
pham kan cmna??brooookkkkkkkkkkkkk,,,,brroooqqqqqqqqq,,,,,
haduuuhh...time pg2 lagi laa...tp xper laa kan..ingat injin sejuk...biar panas,baru jln...
time nk jln..lepas ja klac,,brroookkkk!!,,,broooqqqqq,,,,,kna rem2 gak laa....kdg2 smpai hi ram baru leh lepas klac..
lg 1 time bawak...andai kata aku pulas trotle secara ngejot..hah! jadi ar bnda nih....kna tutup trotle kemdian pulas blik,,bru ok...

g 1..asap masyaallah..bnyak gila.....tp pomen kata stendet tzm...tol ker???

g1..bunyi enjin lebeh kuat dari ezos...
gegar suma enjin2..termasok tank....rasa2 bunyi tu..dtg dkt2 blah headblok laa....apa masalah semua nih erk???


pilot----32.7@37.5(xpasti rr,,tp besaq lgik pada 32.5 laa...)
mainjet-----1.95(stendet nih)

ermm..jadik abg2 tlgg sye jap...sye baru ja pkai tzm nih..baru dlm shari setengah jer...
k2...
salammm... Cool Cool Cool

hell7704

Join date : 06/05/2010
Age : 31

Back to top Go down

Re: tlg kejap abg2...

Post by valentino joei99 on Thu May 20, 2010 7:33 pm

rasanye mcam simptom minyak lebih,kena servis n set balik carb..compression ok?ke moto ko dah modi??blok ada korek??ekzos?moto dah modi pun camtu gak perangai dier,low rev mmang xbest,tapi bila hi rev............ bounce drunken
xpun YPVS ko ada problem,kena check la,pv patah ke,servo giler ke,cdi ke..

bab asap tu,moto pakai pam 2t x?tengok setting kat pam tu,mungkin bukak besar sangat,try kecikkan skit,tapi jangan kurang dari standard,kalau standard dier duduk kat marking 0 kalau xsilap..pastu tukar hos 2t dari pam nak gi enjin tu,pakai yg clear punya,senang nak tengok 2t jalan ke x.. study

yg gegar tu,kena check balik semua skru enjin,bracket kat head ada pakai x?skru ketat??kalau braket tu xde atau longgar,mmang akan ada gegar..

selamat mengD.I.Y..rabbit




aku pun bukannya pandai sgt,just nak kongsi ilmu je.. Smile

valentino joei99
Crew

Join date : 18/01/2010
Age : 33

Back to top Go down

Re: tlg kejap abg2...

Post by pantom9091 on Thu May 20, 2010 9:41 pm

mmbe sy mcm prnah kne cm2..pkai kips
kne men rem..klu x mati..bunyi pon sjibik lembu kne smblih..
cek2 blik air ad dlm cab..
ps2 coil n cdi dh kong..

xtau lah klu mtor2 bso trlajak nie..
sory klu pe y sy ckap slah Embarassed Embarassed Embarassed

pantom9091

Join date : 16/02/2010
Age : 26

Back to top Go down

Re: tlg kejap abg2...

Post by Izat_TZM on Fri May 21, 2010 12:06 am

valentino joei99 wrote:rasanye mcam simptom minyak lebih,kena servis n set balik carb..compression ok?ke moto ko dah modi??blok ada korek??ekzos?moto dah modi pun camtu gak perangai dier,low rev mmang xbest,tapi bila hi rev............ bounce drunken
xpun YPVS ko ada problem,kena check la,pv patah ke,servo giler ke,cdi ke..

bab asap tu,moto pakai pam 2t x?tengok setting kat pam tu,mungkin bukak besar sangat,try kecikkan skit,tapi jangan kurang dari standard,kalau standard dier duduk kat marking 0 kalau xsilap..pastu tukar hos 2t dari pam nak gi enjin tu,pakai yg clear punya,senang nak tengok 2t jalan ke x.. study

yg gegar tu,kena check balik semua skru enjin,bracket kat head ada pakai x?skru ketat??kalau braket tu xde atau longgar,mmang akan ada gegar..

selamat mengD.I.Y..rabbit




aku pun bukannya pandai sgt,just nak kongsi ilmu je.. Smile

mcm bese je joei ngan modi2 nie.. haha
rasanya mcm btl je ckp joei... ko try la bukak coverset tue, chck 1 1... xpon nk lagi ok ko wat je top oberhol... tukar piston ring dll... alang2 leh check rod ok lagi ke x.. takut bunyi rod je... aku pon agak2 je.. ilmu sket je joei bnyk... haha..

Izat_TZM

Join date : 01/02/2010
Age : 27

Back to top Go down

Re: tlg kejap abg2...

Post by hell7704 on Fri May 21, 2010 1:32 am

valentino joei99 wrote:rasanye mcam simptom minyak lebih,kena servis n set balik carb..compression ok?ke moto ko dah modi??blok ada korek??ekzos?moto dah modi pun camtu gak perangai dier,low rev mmang xbest,tapi bila hi rev............ bounce drunken
xpun YPVS ko ada problem,kena check la,pv patah ke,servo giler ke,cdi ke..

bab asap tu,moto pakai pam 2t x?tengok setting kat pam tu,mungkin bukak besar sangat,try kecikkan skit,tapi jangan kurang dari standard,kalau standard dier duduk kat marking 0 kalau xsilap..pastu tukar hos 2t dari pam nak gi enjin tu,pakai yg clear punya,senang nak tengok 2t jalan ke x.. study

yg gegar tu,kena check balik semua skru enjin,bracket kat head ada pakai x?skru ketat??kalau braket tu xde atau longgar,mmang akan ada gegar..

selamat mengD.I.Y..rabbit




aku pun bukannya pandai sgt,just nak kongsi ilmu je.. Smile

first...moto aku stendet laa...na ada modi....hahah
servis carb??da xlarat aku nk sebis carb nih...kdg2 xleh stat..buka carb..pergghh..ada air daa,,,mna dia masok..aku pon tatw..

2nd...haa..sal pv nih...bile dia dok lam blok..dia memg longar ker??ada free cket kan??mknanya xlaa padat terus dok lam tu...kan??servo??ok jer....jln elok jer aku tgk..cuma lembap ckit..tp bler stat elok plak...
CDI???? affraid ...haha nih paling takut nih...takot gak kot2 natang nih yg problem...

3rd...psl 2t pump...bab2 len lam tzm nih..aku leh tibai bukak....tp bab pump nih...surrender laa..dulu time blaja pomen,,time 2tpiump nih,,cikgu mati..adooiii,,,hahah:lol!:
buat masa skrng..memg tnjuk '0' xclap aku..dier xleh ke '0 terus ker???
tp tnya pomen dia ckp,,tu da abeh kecik dah bkak tu..so nih??kna bukak besar ckit ker??suku??setengah??full???
hos??yaa hoss...da tuka pkai clear...dulu time aku bkak sebis pump 2t nih...2t memg naik lambat ke ikot hos nih??dia naik scara ckit2 ek??

g satu..moto nih..leh kata wat weekend jer...kdg2 jln,,kdg2 x...bila tingai lam lama ckit jer..msti plug kong..naik petrol...
nih memg gila laa..lam sbulan 4biji plug nih..gila ka pa..
korang rasa mainjet & pilot tu da ok ker?? tp kalo xleh stat..memg punca plug laa...bila tgk jer..plug mcm ada mnyak jer...tp xpasti sama da 2t atau petrol..



izat..moto nih..baru jaa ditop obeholkan oleh aku....hahah...sebab bunyik ring kuat..last2 bunyik lagik kuat...
aku rasa kes ring pasang xbetol laa....
hmmm...tlg jap..apa aku nk wat kt mto nih...aduuhhh:x

hell7704

Join date : 06/05/2010
Age : 31

Back to top Go down

Re: tlg kejap abg2...

Post by valentino joei99 on Fri May 21, 2010 10:02 am

oo..bukak carb ada air??moto parking bwah bumbung ke?mgkin air masuk dalam tank,try bukak tank n servis..kalau air masuk,pun bleh jadi camtu gak,tp biasanya dier bobok2 pastu mati,xleh nak pulas throttel,pulas lebih je enjin mati.. rabbit
pam 2t kalau x expert jgnla bukak,bg pomen berpengalaman la yg buat,setting kat 0 tu mmang standard,jgn kecikkan lagi kecuali atas nasihat doktor..mgkin pam ko dah problem,maklumla,moto dah tua kan.. Laughing ..2t mmang naik stakuk demi stakuk,bila hi rev dier akan naik laju skit..
kalo blok dah makan,pv mmang longgar skit,kalo blok ok pun dier mmang ada clearance skit,tapi bila dah pasang bush dier akan fit,kalo longgar jgak maknanyer blok tu dah lobos/menopous... bounce
kalo rasa was2,jgn tunggu lama2,check balik,buatla top overhaul lagi skali sblum penyakit berjangkit semakin mengganas.. drunken


org2 lama blum reply ni,busy kot,nanti kita tunggu apa pendapat diorang plak.. Smile

valentino joei99
Crew

Join date : 18/01/2010
Age : 33

Back to top Go down

Re: tlg kejap abg2...

Post by hell7704 on Fri May 21, 2010 10:37 am

nk kan wat top obehol skali g laa nih????
pv tu,,kalo da psg bush..ok laa....longgar time xpsg bush tu ja...
moto memg park bwh bumbong....tp kalo lama xstat..dlm 2mggu gitu..memg skali ngan tank2 ada air...dgn karat dia..perghh,,pakej lenkap untuk menjahanam kan moto tu....
pump 2t aku bkak sebab 2t meleleh..padahal oil seal yg nk tuka tu bkn dok lam pum 2t...tp blah dlm kulit henjin..wakakka..tp xpa pengalaman suma tu...
suda segan nk anta pomen...skali anta wat xlaa elok pon...mkn duit lak tu...haduhh..
aritu air masok henjin..kes waterpump..pomen wat amek 1++ gutu laa..
xsmpai 3hari..minyak tuka kaler lak..
last2 bwt sendirik laa....
elokk jer.....
nih pump 2t nih kedai rega baper nih??

hell7704

Join date : 06/05/2010
Age : 31

Back to top Go down

Re: tlg kejap abg2...

Post by Izat_TZM on Fri May 21, 2010 11:51 am

pump 2t kalu boleh cari yg ori je.. jgn cari yg kat kedai hrga 70++ tue.. aku pkai dulu.. mmg jimat mcm pkai yg ori, tp xthn lama... 2 minggu je dh bocor.. puas aku tampal la, gam gasket la, 2 tan dll sume xjd.. last2 pkai balik yg ori..
tangki tue servis la balik.. ko bukak tangki, keluarkan sume minyak2 dia.. then try la keringkan dulu, baru masukkan balik.. tgk kat minyak tue kot2 ada air..

kalu plug kong, time nk park cuba ko off spekok minyak tue, jgn on kan dia.. kalu kong jugak bila ko bukak plug penuh ngan minyak, ko lap2 dulu plug tue pastue layur ngan api bg dia kering sket api lighter je tau.. haha... pastue try pasang balik, kalu xok tuko je la.. haha..

ring bunyi tue ko check la... piston ring kalu x silap aku ada tulis nmbr kat ring tue 1 ngan 2... takut ko salah letak... yg nie aku x pasti sgt.. tgu (",) bersuara.. hehe.. saya kanak2 baru blaja bwk motor ada clutch... bounce

Izat_TZM

Join date : 01/02/2010
Age : 27

Back to top Go down

Re: tlg kejap abg2...

Post by hell7704 on Fri May 21, 2010 1:55 pm

Izat_TZM wrote:pump 2t kalu boleh cari yg ori je.. jgn cari yg kat kedai hrga 70++ tue.. aku pkai dulu.. mmg jimat mcm pkai yg ori, tp xthn lama... 2 minggu je dh bocor.. puas aku tampal la, gam gasket la, 2 tan dll sume xjd.. last2 pkai balik yg ori..
tangki tue servis la balik.. ko bukak tangki, keluarkan sume minyak2 dia.. then try la keringkan dulu, baru masukkan balik.. tgk kat minyak tue kot2 ada air..

kalu plug kong, time nk park cuba ko off spekok minyak tue, jgn on kan dia.. kalu kong jugak bila ko bukak plug penuh ngan minyak, ko lap2 dulu plug tue pastue layur ngan api bg dia kering sket api lighter je tau.. haha... pastue try pasang balik, kalu xok tuko je la.. haha..

ring bunyi tue ko check la... piston ring kalu x silap aku ada tulis nmbr kat ring tue 1 ngan 2... takut ko salah letak... yg nie aku x pasti sgt.. tgu (",) bersuara.. hehe.. saya kanak2 baru blaja bwk motor ada clutch... bounce

da sebis tank tu..memg skali air masuk ja..memg kna sebis....keringkan bla2...pastu masuk minyak blk....da ok..
kalo xok memg kna tuka plug..masalah nya...tiap2 kali jadik..kna tuka..weh..parahhh derr...hahahaha
spekok memg sentiasa off..time nk gna ja baru bkak...
ring??blah bawah ada dawai kan??dawai kecik sebelum kita psg ring tu kt piston...
aku rasa da betoi dh laa....nih kau aku top obehol lik...nk kena tuka ring gak ker??? pale

hell7704

Join date : 06/05/2010
Age : 31

Back to top Go down

Re: tlg kejap abg2...

Post by valentino joei99 on Fri May 21, 2010 2:00 pm

bukak dulu,kalo ok pakai je balik..pastu tambah fuel filter kat hos dari tank ke carb.. study

valentino joei99
Crew

Join date : 18/01/2010
Age : 33

Back to top Go down

Re: tlg kejap abg2...

Post by hell7704 on Fri May 21, 2010 2:17 pm

da tmbh da joei...
bukak dulu nok cek gapo nih???

hell7704

Join date : 06/05/2010
Age : 31

Back to top Go down

Re: tlg kejap abg2...

Post by bogonz on Fri May 21, 2010 5:30 pm

aku rasa, maksud joei, bkk blok, cek blk piston n ring. btl ke x kedudukan.

bab bobok tu, coil dah cek ke? atas bawah? nak senang try tukar plug coil dulu coz ni plg senang nak buat. cuba bukak kepala plug tu. direct cucuk cable ke plug.

tp kalo ada air dlm tank, mmg akan jd mcm ni la. cuba tkr tank lain yg agak2 cun. faktor air ada memainkan peranan dlm hal bobok2 ni. aku tau coz aku hmpr jatuh coz time coner bkk myk, enjin kosong coz myk x msk. ckplah sekali.

aku bkn pandai sgt pun tp cuba la cek benda2 tu dulu.

bogonz
Crew

Join date : 16/01/2010
Age : 42

Back to top Go down

Re: tlg kejap abg2...

Post by din_jinjang on Fri May 21, 2010 5:40 pm

tu dia org lama da msk..haha..
cek piston ring dlu oke ke x psng bunyik kuat2 tuh...
lau tang tank msk air tu cbe amek dawai kecik cucuk kt ade lubng kecik sblah lubng mnyak tuh..function die lau xsilap nk buang air dr msk tank..mybe sumbat ke..try n error je la..xrugi pong..
tang pam 2t lau ori tzm mmg koyak poket la brg susah nk crik..pkai je 125 nye pam 2t bole je..

din_jinjang

Join date : 19/01/2010
Age : 27

Back to top Go down

Re: tlg kejap abg2...

Post by bogonz on Fri May 21, 2010 5:44 pm

yup, btl tu. 125z punya pam 2t bole msk ngam kat m. x silap harga pun dlm serat lbh camtu.

bogonz
Crew

Join date : 16/01/2010
Age : 42

Back to top Go down

Re: tlg kejap abg2...

Post by Izat_TZM on Fri May 21, 2010 6:13 pm

hell7704 wrote:
Izat_TZM wrote:pump 2t kalu boleh cari yg ori je.. jgn cari yg kat kedai hrga 70++ tue.. aku pkai dulu.. mmg jimat mcm pkai yg ori, tp xthn lama... 2 minggu je dh bocor.. puas aku tampal la, gam gasket la, 2 tan dll sume xjd.. last2 pkai balik yg ori..
tangki tue servis la balik.. ko bukak tangki, keluarkan sume minyak2 dia.. then try la keringkan dulu, baru masukkan balik.. tgk kat minyak tue kot2 ada air..

kalu plug kong, time nk park cuba ko off spekok minyak tue, jgn on kan dia.. kalu kong jugak bila ko bukak plug penuh ngan minyak, ko lap2 dulu plug tue pastue layur ngan api bg dia kering sket api lighter je tau.. haha... pastue try pasang balik, kalu xok tuko je la.. haha..

ring bunyi tue ko check la... piston ring kalu x silap aku ada tulis nmbr kat ring tue 1 ngan 2... takut ko salah letak... yg nie aku x pasti sgt.. tgu (",) bersuara.. hehe.. saya kanak2 baru blaja bwk motor ada clutch... bounce

da sebis tank tu..memg skali air masuk ja..memg kna sebis....keringkan bla2...pastu masuk minyak blk....da ok..
kalo xok memg kna tuka plug..masalah nya...tiap2 kali jadik..kna tuka..weh..parahhh derr...hahahaha
spekok memg sentiasa off..time nk gna ja baru bkak...
ring??blah bawah ada dawai kan??dawai kecik sebelum kita psg ring tu kt piston...
aku rasa da betoi dh laa....nih kau aku top obehol lik...nk kena tuka ring gak ker??? pale
yg bwh mmg
a ah yg dawai tue ddk bwh... tp kat ring tue sndiri ada marking dia tls no 1 ngan no 2... yg 1 atas rasanya... takut tertuko je.. haha... bearing pin tukar x hari tue?? tkut piston dh longgar.. huhu


din_jinjang wrote:tu dia org lama da msk..haha..
cek piston ring dlu oke ke x psng bunyik kuat2 tuh...
lau tang tank msk air tu cbe amek dawai kecik cucuk kt ade lubng kecik sblah lubng mnyak tuh..function die lau xsilap nk buang air dr msk tank..mybe sumbat ke..try n error je la..xrugi pong..
tang pam 2t lau ori tzm mmg koyak poket la brg susah nk crik..pkai je 125 nye pam 2t bole je..

yeke... baru tau.. haha.. hebat btl sifu2 kat sini.... huhu

Izat_TZM

Join date : 01/02/2010
Age : 27

Back to top Go down

Re: tlg kejap abg2...

Post by din_jinjang on Fri May 21, 2010 6:22 pm

Izat_TZM wrote:
din_jinjang wrote:tu dia org lama da msk..haha..
cek piston ring dlu oke ke x psng bunyik kuat2 tuh...
lau tang tank msk air tu cbe amek dawai kecik cucuk kt ade lubng kecik sblah lubng mnyak tuh..function die lau xsilap nk buang air dr msk tank..mybe sumbat ke..try n error je la..xrugi pong..
tang pam 2t lau ori tzm mmg koyak poket la brg susah nk crik..pkai je 125 nye pam 2t bole je..

yeke... baru tau.. haha.. hebat btl sifu2 kat sini.... huhu

errkk,sy bkn (",) mahupn sipuu..tp sy xtipuu rabbit
skadar brkongsi pndpt n pndngan Surprised

din_jinjang

Join date : 19/01/2010
Age : 27

Back to top Go down

Re: tlg kejap abg2...

Post by Izat_TZM on Fri May 21, 2010 6:25 pm

hehee.... xpe.. kira dlm kategori la tue.. huhu... bntk dia sebijik sama ke?

Izat_TZM

Join date : 01/02/2010
Age : 27

Back to top Go down

Re: tlg kejap abg2...

Post by hell7704 on Fri May 21, 2010 7:17 pm

din_jinjang wrote:tu dia org lama da msk..haha..
cek piston ring dlu oke ke x psng bunyik kuat2 tuh...
lau tang tank msk air tu cbe amek dawai kecik cucuk kt ade lubng kecik sblah lubng mnyak tuh..function die lau xsilap nk buang air dr msk tank..mybe sumbat ke..try n error je la..xrugi pong..
tang pam 2t lau ori tzm mmg koyak poket la brg susah nk crik..pkai je 125 nye pam 2t bole je..

kt na lubang nihh???

izat----bearing da tuka,,skali ngan piston2 tuka,,,oo...nih saspek kes kot2 tertuka ring atas kebawah bawah keatas atas kebawah atas keatas bawah..erkk!!!
kena bukak plak nih...aduuhhh....
study

hell7704

Join date : 06/05/2010
Age : 31

Back to top Go down

Re: tlg kejap abg2...

Post by Izat_TZM on Fri May 21, 2010 8:18 pm

ko bukak tmpt nk isi minyak... sblh tmpt isi minyak ada 1 lubang kecik.. tmpt utk air keluar.. huhu.....

kalu bunyi dh teruk bukak je la.. tp pasti ke piston ring? PV pon kalu longgar bunyi jugak tau... haha...

Izat_TZM

Join date : 01/02/2010
Age : 27

Back to top Go down

Re: tlg kejap abg2...

Post by hell7704 on Fri May 21, 2010 8:25 pm

owh..lobang tu....ingat kt karb ker...

tu ah..nk kna bukak gak nih....pv nih...slalu haus ker???
sebab aku slalu sebis pv nih..lam sbln skali...cam tu laa...
ok ker??

hell7704

Join date : 06/05/2010
Age : 31

Back to top Go down

Re: tlg kejap abg2...

Post by Izat_TZM on Fri May 21, 2010 10:15 pm

rasanya ok la kot... rjinnya ko nie. aku pon kekadang je bukak pv tue.. haha.... pv rasanya xslalu haus kot.. sbb akunya ok je.. huhu... tp lobng skru slalu loos klu stting dia xngam.. huhu

Izat_TZM

Join date : 01/02/2010
Age : 27

Back to top Go down

Re: tlg kejap abg2...

Post by hell7704 on Fri May 21, 2010 10:17 pm

cmni nk kna bkak wat top oberhol lak la kan....
tp..ni ker kes bobok tu?? study

hell7704

Join date : 06/05/2010
Age : 31

Back to top Go down

Re: tlg kejap abg2...

Post by Izat_TZM on Fri May 21, 2010 10:33 pm

kes bobok banyak sbb bro.. kena check 1 1 la... sbb carb pon blh, main jet, pilot, jarung carb tue pon lej jd sbb... jarum yg tmpt nk timing pon leh jd sbb... motor aku dl bobok sbb tmpt timing tue je.. polish balik ngan kertas pasir dh ok.. reed valve ko baru ke?? dh check dh?? blok ok x??

Izat_TZM

Join date : 01/02/2010
Age : 27

Back to top Go down

Re: tlg kejap abg2...

Post by valentino joei99 on Sat May 22, 2010 11:02 am

kat ring ada marking ke no1 & no 2??aku xpernah prasan plak! scratch study

yg org2 lama bgtau aku,ring atas lebar dari bawah,jgn terbalik.. rabbit

valentino joei99
Crew

Join date : 18/01/2010
Age : 33

Back to top Go down

Re: tlg kejap abg2...

Post by hell7704 on Sat May 22, 2010 12:16 pm

tu ar..aku pon xpasan joey,,,,
izat,,reedvalve??da lama xtuka..tp xder crack..org kata kalo crack baru dia rosak kn???

hell7704

Join date : 06/05/2010
Age : 31

Back to top Go down

Re: tlg kejap abg2...

Post by Sponsored content Today at 7:35 pm


Sponsored content


Back to top Go down

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum