anda dan Helmet anda.

View previous topic View next topic Go down

anda dan Helmet anda.

Post by airec02 on Fri Jul 16, 2010 4:40 pm

sila kongsi2 pengalaman ada bersama helmet anda. brand apa.. model apa.. serta kelebihan2 setelah anda memakainya.. beli kat mana n harga brapa pon bole syer gak klw nak.. Laughing fullface ke open face ke xkesah. janji hemlet!

dgn ini. dapat lah membantu orang2 yg nak beli helmet dan mendapatkan pendapat or review dari (\",) yg dah menggunakanya.

airec02

Join date : 19/01/2010
Age : 32

Back to top Go down

Re: anda dan Helmet anda.

Post by valentino joei99 on Sat Jul 17, 2010 10:46 am

err..mcam ada skit lebih kurang sama ngan thread yg awek sakti bukak kat sembang kedai kopi.. study


xpela,meh nak kongsi skit,untuk faedah bersama..antara helmet yg pernah aku pakai:

1)ms88=dulu rm20++,siap bogo rm30 je,skarang rm30++ kot
+:ringan,senang nak pakai,bergaya la konon
-:korang tau2 sendirila,tahap protection mmang kurang,angin pun kuat,aku pakai kejap je,ikut trend la konon,pastu xconfident dah xpakai lg..xleh tinggal kat moto,lesappp..helmet masih ada ngan aku..

2)arc discovery=dulu rm140,skarang 160 kot
+:lasak,cantik(mata aku la),fit kat kpala,bg awek pakai mmang cun
-:berat,kalo jalan jauh lenguh gak leher..xleh tinggal kat moto,lesapp..yg ni pun ada lagi,aku pakai daily..

3)bell rt super=xtau harga,pakcik bagi(pastu aku wariskan kat spupu aku,sebok sgt nak pakai),nilai semasa +-rm1000++
+:sedap gak pakai,padding ikut shape kpala aku,stylo,bbudak usyar je,hehe
-:parts susah dapat,kalo ada pun mahal

4)magnum 3=pun xtau harga,pakcik bagi(pun sama,ada kat spupu gak),nilai semasa +-rm2000-3000++
+:yg ni lagila,kalau kat trafik light mmang kena usyar(ssapa yg tau la,kalau yg xtau mmang xamik port!)
-:skarang ni xleh pakai kalo jalan sensorang,takut kena samun.. geek

5)nolan n62=rm650
+:ringan,mmang xrasa kat kpala,harga pun xmahal,made in italy woo..
-:shell dier besar,nampak cam alien,pastu pakai microlock(benda ni bleh jadi kbaikan,tp aku xminat,aku lg confident yg pakai ikat cam biasa,valentino rossi pun ikat je kan...)..yg ni dah jual..

6)arai rapide noriyuki haga=harga baru +-rm2000 kot
+padding selesa,pakai lama pun tadahal,sedap je kpala,pastu yg best sebab jenama dier arai...hehe...
-:visor susah nak bukak,kalau xkena cara mmang bleh patah lock dier,mula2 berpeluh gak nak bukak,tp kalau dah tau cara mmang senang(cam nolan tu kacang goreng je nak tukar visor,5 minit dah siap)..ada lg kat aku,sapa offer tinggi dier dapat,size s,tip top,free visor ori tinted gelap( visor je dah +-rm300 woo)...hehe...Laughing Razz

tu jela yg aku nak kongsi,yg lain2 cam sgv ke steng ke mmang pernah pakai tp xyahla review kot..hehe.. tongue


Last edited by valentino joei99 on Wed Jul 21, 2010 10:07 am; edited 1 time in total

valentino joei99
Crew

Join date : 18/01/2010
Age : 33

Back to top Go down

Re: anda dan Helmet anda.

Post by crysalyis YB on Mon Jul 19, 2010 1:04 pm

sganla nk story....
kite pki hlmet murah jek

crysalyis YB

Join date : 30/01/2010
Age : 30

Back to top Go down

Re: anda dan Helmet anda.

Post by valentino joei99 on Tue Jul 20, 2010 11:25 am

story je,helmet murah pun penting apa,janji ada cop sirim/dot/snell,bleh gak protect aset berharga kita,kpala,otak n muka yg comel...awww... rabbit Razz

valentino joei99
Crew

Join date : 18/01/2010
Age : 33

Back to top Go down

Re: anda dan Helmet anda.

Post by freakkarr on Tue Jul 20, 2010 12:45 pm

helmet biasa2 jer..janji ader sirim,seddap disarung,tak membebankan poket nk tukar visor..ha3x

freakkarr

Join date : 20/01/2010
Age : 32

Back to top Go down

Re: anda dan Helmet anda.

Post by airec02 on Tue Jul 20, 2010 12:56 pm

freakkarr wrote:helmet biasa2 jer..janji ader sirim,seddap disarung,tak membebankan poket nk tukar visor..ha3x

ala.. tau la helmet lawa.. cite la skit.. review.. so nnt olang lain bole lefer lu munya pandanga.. aku pon minat helmet camtu.. aritu dah cari kat kdai.. dia kata xde stock baru sampai..

airec02

Join date : 19/01/2010
Age : 32

Back to top Go down

Re: anda dan Helmet anda.

Post by crysalyis YB on Tue Jul 20, 2010 1:25 pm

xyh la nk citer pnjang kn...
ckup skadar aku listkn aje mana yg aku ade...
korg pn taw kualitinye cmne...

1. MS88.....(berabuk bwh katil, button visor da karat)
2. Nova Dot Msia....(RM120 je, 2x tukar visor sbb eksiden...1st RM50, 2nd RM 35)....da jauh helmet ni berjalan
3. KHi...(bli 2nd nk wt jln dkat2, last2 xpki....RM40 je)
4. Zeus.....(bli 2nd RM80, tukar visor rm75..ala2 Arai sket)

tu jela....korg igt aku ni cop duit??? hahaha

crysalyis YB

Join date : 30/01/2010
Age : 30

Back to top Go down

Re: anda dan Helmet anda.

Post by freakkarr on Tue Jul 20, 2010 2:05 pm

adeh takder lak pic gambo helmet tuh..

helmet chop "shoie" di luar "sure" didalam..ha3x
patern macam khi tp telinga aerodinamik sket..(ader style la)ha3x
liar ader stiker j-force..helmet biasa2 jer,helmet murah,padding dalam biasa2 jer..jenis tak leh tukar2 padding dier..stakat pakai2 biasa tu oke laa..padding dalam kurang selesa..aku beli dalam rm80+visor rainbow rm 20..leh laaa..

freakkarr

Join date : 20/01/2010
Age : 32

Back to top Go down

Re: anda dan Helmet anda.

Post by speeder23 on Tue Jul 20, 2010 2:24 pm

helmet2 yg aku penah pakai dan miliki..

LTD SPORT- time zaman kai kris II 110..

Magnum5 button cap AAA - time kai Arwah Tijekem Milenium

STM (cam cite ong bak pecah 2 kene lutut) - time kai Tijekem / lama gak yg ni..dekat lebih 5taun gak

KHI / KHI RR - kai time bawak LC

SOL lip lap - yg skang ader....berguna gak lip lap ni...wat jadi marker ride siang lagi2 malam

---yg akan dtg ni x tau lagi...cadang2 nak riki arai atau shoei
Very Happy

________________________________________________________________________________________________
9TH PLACE..BIKER IDOL 2010


speeder23
Moderator

Join date : 16/01/2010
Age : 35

http://www.facebook.com/ariff.speeder?ref=name#/ariff.speeder?re

Back to top Go down

Re: anda dan Helmet anda.

Post by bogonz on Wed Jul 21, 2010 1:11 am

aku???

1. Magnum Fiberglass : helmet first aku. ada smpi skrg ni. makeup ala2 ori LTD. pernah org offer cash rm500 on the spot tp aku tolak. hahahaahaha
2. Fullface Michel : beli masa tgh gile nak merasa fullface. lama gak la pki. letak stiker mata n senyum kat blkg sebagai penanda aku dah potong korg. hahahaha......moto ilang, helmet pun jual.
3. AGV made in mesia : warna putih visor iridium. tinggal kat moto masa buka puasa satu ketika dulu. pas buka, tinggal ring D tu je. hampeh punyer perompak.
4. KHI : beli coz rasa mcm menarik je patern dia.
5. Fullface SHOEI : model apa x ingat coz beli pun seken. tkr span dlm coz nak bagi ketat skt. mmg sedap la bagi aku. tinggal nak tkr visor plak. maybe nak dark@smoke.

pas ni nak carik fullface Arai rr5 atau shoei x11. tu pun kalo ada jumpa duit terpijak. rem3 ke j force ke sori x minat. x sanggup aku nak kuar duit ribu riban tuk helmet open face.

bogonz
Crew

Join date : 16/01/2010
Age : 42

Back to top Go down

Re: anda dan Helmet anda.

Post by valentino joei99 on Wed Jul 21, 2010 10:00 am

bogonz wrote:aku???

1. Magnum Fiberglass : helmet first aku. ada smpi skrg ni. makeup ala2 ori LTD. pernah org offer cash rm500 on the spot tp aku tolak. hahahaahaha
2. Fullface Michel : beli masa tgh gile nak merasa fullface. lama gak la pki. letak stiker mata n senyum kat blkg sebagai penanda aku dah potong korg. hahahaha......moto ilang, helmet pun jual.
3. AGV made in mesia : warna putih visor iridium. tinggal kat moto masa buka puasa satu ketika dulu. pas buka, tinggal ring D tu je. hampeh punyer perompak.
4. KHI : beli coz rasa mcm menarik je patern dia.
5. Fullface SHOEI : model apa x ingat coz beli pun seken. tkr span dlm coz nak bagi ketat skt. mmg sedap la bagi aku. tinggal nak tkr visor plak. maybe nak dark@smoke.

pas ni nak carik fullface Arai rr5 atau shoei x11. tu pun kalo ada jumpa duit terpijak. rem3 ke j force ke sori x minat. x sanggup aku nak kuar duit ribu riban tuk helmet open face.


papa,x12 dah kluar,xminat ke??cam tony elias pakai tu...kita tunggu model baru arai plak,mana tau nanti kuar rr6 ke..

shoei x12 tony elias replica:

valentino joei99
Crew

Join date : 18/01/2010
Age : 33

Back to top Go down

Re: anda dan Helmet anda.

Post by valentino joei99 on Wed Jul 21, 2010 10:05 am

arai rr5 rx7 nicky hayden replica:

valentino joei99
Crew

Join date : 18/01/2010
Age : 33

Back to top Go down

Re: anda dan Helmet anda.

Post by crysalyis YB on Wed Jul 21, 2010 11:44 am

bpe hrga x12 tu? lawa gak

crysalyis YB

Join date : 30/01/2010
Age : 30

Back to top Go down

Re: anda dan Helmet anda.

Post by valentino joei99 on Wed Jul 21, 2010 1:49 pm

+-rm2400..ape lagi,sebatla sjibik.. Twisted Evil

valentino joei99
Crew

Join date : 18/01/2010
Age : 33

Back to top Go down

Re: anda dan Helmet anda.

Post by speeder23 on Wed Jul 21, 2010 3:50 pm

klu amik 2 leh dapat murah x?

________________________________________________________________________________________________
9TH PLACE..BIKER IDOL 2010


speeder23
Moderator

Join date : 16/01/2010
Age : 35

http://www.facebook.com/ariff.speeder?ref=name#/ariff.speeder?re

Back to top Go down

Re: anda dan Helmet anda.

Post by valentino joei99 on Wed Jul 21, 2010 6:18 pm

barang baru lg,kalau diskaun pun xdapat bnyak..mgkin potong komisen runner je... study

valentino joei99
Crew

Join date : 18/01/2010
Age : 33

Back to top Go down

ni je yang pakai

Post by TENZ on Wed Jul 21, 2010 6:22 pm

helmet aku banyak ni je...

- openface cap ALPINESTAR - pakai zaman hujung 90an dulu...helmet biasa je tapi sedap gak pasal span dia design lain..

- openface cap LTD - helmet ni best pasal labuh..beli RM80 je dulu kat JB...

- openface ARAI CLASSIC - beli rm650...dah 4 bijik aku beli dan jual..helmet ni senteng sket pastu ringan dari BELL..pakai memang bergaya tapi ada goyang...visor pon payah sket nak carik yang cap PAULSON USA...kalo pakai visor BOB HEATH takleh masuk

- penface ARAI CHALLENGER S70 - helmet ni lebih kurang je dengan ARAI CLASSIC tapi beza pada stripe...ringan dan senteng...

- fullface NOLAN N32 - kaler putih pastu siap ada stiker Bristish Standard lagik..beli ngan owner yang bawak balik dari UK...skang dah jual...

- fullface AGV STINGER - pakai lagik sampai skang..helmet ni ringan..dah buat padding memang fir pakai...tapi masalah la plak nak carik visor...

- openface ARC DISCOVERY - helmet ni berat sket pasal buat pakai fibre...cutting best...visor dia plak memang potong angin..skan dalam proses pembaikan...

- openface ARC ASTRO - helmet ni beli rm80...pakai buat lenjan hari-hari je...ok gak ada cap..takla silau mata...







TENZ

Join date : 21/07/2010
Age : 36

Back to top Go down

Re: anda dan Helmet anda.

Post by airec02 on Wed Jul 21, 2010 6:26 pm

cayalah.. siap ada gambar lg.. cheers

airec02

Join date : 19/01/2010
Age : 32

Back to top Go down

Re: anda dan Helmet anda.

Post by crysalyis YB on Thu Jul 22, 2010 1:44 pm

ni mmg (\",) helmet ni

crysalyis YB

Join date : 30/01/2010
Age : 30

Back to top Go down

Re: anda dan Helmet anda.

Post by TENZ on Thu Jul 22, 2010 3:38 pm

ada lagik bebarapa helmet macam nova dot, bell spender, magnum 5 button, shoei freddie spencer, arai kevin schwantz tapi gambar dah hilang plak...helmet pon dah jual...

TENZ

Join date : 21/07/2010
Age : 36

Back to top Go down

Re: anda dan Helmet anda.

Post by valentino joei99 on Thu Jul 22, 2010 3:44 pm

cayalah brader,siap gambar tuu.. cheers cheers

valentino joei99
Crew

Join date : 18/01/2010
Age : 33

Back to top Go down

Re: anda dan Helmet anda.

Post by Sponsored content Today at 8:28 pm


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum