mari2 share cerita pasal servo tzm

View previous topic View next topic Go down

mari2 share cerita pasal servo tzm

Post by akulabanna syed on Wed Sep 08, 2010 12:16 pm

cemana nk wat a, bile servo dh kong?
sapa pernah try gerakkan valve tuh scara manual?
aku nyer servo, ada beberapa komponen kat litar tuh terbakar..
servo, kalo anta kedai letronik, leh repair ak aaa?
dah la mahal bende alah nih..isk..isk

akulabanna syed

Join date : 07/09/2010
Age : 30

Back to top Go down

Re: mari2 share cerita pasal servo tzm

Post by valentino joei99 on Wed Sep 08, 2010 12:53 pm

servo..ermmm..
kalau ko punya dah terbakar,tryla cari component yg terbakar tu,pastu tukar sendiri..tp cpu dier,yg kaler hitam,4 segi tu,xde jual,sebab special order by yamaha..cuma mungkin boleh ko amik no kat cip tu,pastu cari cip yg sama jenis atau sama function(tp susah dapat la)..

valentino joei99
Crew

Join date : 18/01/2010
Age : 33

Back to top Go down

Re: mari2 share cerita pasal servo tzm

Post by akulabanna syed on Wed Sep 08, 2010 12:59 pm

aku rase dia nyer cip tuh, ok kot..
tp ada satu komponen kaler itam, transistor ke hape namenyer..
memang completely hangus..
pastu 2-3 perintang y dh kaler hitam2 kuku..
maknenyer, bley tukar la komponen nih?
no komponen, y atas litar tuh ke?
ke tulih kat mane no die?

akulabanna syed

Join date : 07/09/2010
Age : 30

Back to top Go down

Re: mari2 share cerita pasal servo tzm

Post by speeder23 on Wed Sep 08, 2010 1:01 pm

xkire...nk share gak....hahahahaha


kerje servo...terima arahan dari cdi tuk kontrol pembukaan pv pada rpm2 tertentu.....


servo kong??tukar baru la...seken nasib2 je pasal part dah 10taun lebih...klu baru leh la dapat 400 -500+++

so...tanda2 servo kong..pv terbukak dan tertutup di luar kawalan iaitu tanpa mengira kat rpm bape...klu stended servo akan bukak pv tu kat 6.5-7...tgk pd setting pulley tu...klu tahap kronik jgn wat gile...nak potong lori panjang pv dah bukak abis ..sampai tgh lori pv tutup...x ke terkujat menggelabah...huhu

pv manual penah org buat...ikot creativity memasing...de yg wat kai level gear tuk basikal pasang kat handle kiri ... so pembukaan pv dah xkene mengena ngan servo...tapi ikot rase sekuka ati...
Very Happy

kelemahan servo bile dah time luput(lama sgt..nak kene tukar dah) atau setting pv x betol atau pun...cdi dah x bape betol leh menyebabkan cip/part elektronik ni terbakar...klu gigi gear servo haus leh tukar je...
bab cip dia ni klu dapat cari num siri yg seswai ngan cip servo tu ok dah...leh la DIY sendri...


slamat mencuba Very Happy study

________________________________________________________________________________________________
9TH PLACE..BIKER IDOL 2010


speeder23
Moderator

Join date : 16/01/2010
Age : 35

http://www.facebook.com/ariff.speeder?ref=name#/ariff.speeder?re

Back to top Go down

Re: mari2 share cerita pasal servo tzm

Post by akulabanna syed on Wed Sep 08, 2010 1:11 pm

ngeee buleh plak ko wat cuntuh time nk potong lori..seram plak aku nk imagine lelebeh affraid
oo buley diy ah nih~
tp aku perlu bantuan...
cpu y 4segi yuh ok lagik..
aku nk tau no siri tuk cip y kaler itam ..
sbb y tuh memang dh hangus..
ada sesapa y rajin nk bukak servo dia????
~ohhh servis 2 kan la servo anda, sesambil share nk siri cip tuh Twisted Evil

akulabanna syed

Join date : 07/09/2010
Age : 30

Back to top Go down

Re: mari2 share cerita pasal servo tzm

Post by akulabanna syed on Wed Sep 08, 2010 1:13 pm

nanti aku carik camera,
leh upload pic litar tuh..
kalo nk angkat baru,perghhhh 4-5rat tuhhh

akulabanna syed

Join date : 07/09/2010
Age : 30

Back to top Go down

Re: mari2 share cerita pasal servo tzm

Post by valentino joei99 on Wed Sep 08, 2010 3:22 pm

elok ko snap gambar servo ko,pastu tepek kat sini,mana tau kot2 kitorang bleh tlg..








p/s:speeder,contoh ko tu mmang ngeri,dahla akulabanna ni servo dier tgh rosak...kejam2.... What a Face drunken Razz

valentino joei99
Crew

Join date : 18/01/2010
Age : 33

Back to top Go down

Re: mari2 share cerita pasal servo tzm

Post by rex_5353 on Thu Sep 09, 2010 12:56 am

nie nak mnyimpng sket..
nak tnye psl gigi servo nie..
ape symptom kalo gigi servo dah haus??? confused
brpe kos kalo nak gnti gigi srvo??? Question

rex_5353

Join date : 15/08/2010
Age : 25

Back to top Go down

Re: mari2 share cerita pasal servo tzm

Post by RevRider on Thu Sep 09, 2010 1:00 am

symptom tu aku dah lupa tapi kos repairnya kalo tak silap aku, dalam 30-40 hengget jer................ Very Happy Very Happy kalo kat sentul mungkin lagi murah.............aku repair kat PD

RevRider
Moderator

Join date : 16/01/2010
Age : 46

Back to top Go down

Re: mari2 share cerita pasal servo tzm

Post by valentino joei99 on Thu Sep 09, 2010 9:48 am

rex_5353 wrote:nie nak mnyimpng sket..
nak tnye psl gigi servo nie..
ape symptom kalo gigi servo dah haus??? confused
brpe kos kalo nak gnti gigi srvo??? Question

meh nak mnyampuk skit,kalau gigi dah prob,masa on kunci biasanya bunyik x smooth,bunyik mcam ktak-ktak-ktak(lbih kurang camtu la!),time bawak pun bleh rasa,pv bukak&tutup xlancar,mcam ada lag atau sentap2..kos tu dah btul la mcam revrider cakap tu,+-rm30-50..

valentino joei99
Crew

Join date : 18/01/2010
Age : 33

Back to top Go down

Re: mari2 share cerita pasal servo tzm

Post by akulabanna syed on Mon Sep 20, 2010 10:55 am

aik..
dh upload pic pakai host image..
tp ,nape xkuar..
ntah kemana la dia upload
pic servo aku...
ellop..ellop..mayday!mayday!bola 1 bola 2,bola 1 bola 2,over!
cmana nk upload pic masuk lam forum nih?

akulabanna syed

Join date : 07/09/2010
Age : 30

Back to top Go down

Re: mari2 share cerita pasal servo tzm

Post by akulabanna syed on Mon Sep 20, 2010 11:01 am




try n error mode~
tuh la keadaan litar servo aku..
ada sesapa y sudi mmbantu??
xpun, ada sesapa nk letgo servo dia y dh rosak?
leh aku amik komponen2 y dperlukan tuh..

akulabanna syed

Join date : 07/09/2010
Age : 30

Back to top Go down

Re: mari2 share cerita pasal servo tzm

Post by valentino joei99 on Mon Sep 20, 2010 11:55 am

mngikut mata aku yg rabun itik ni,transistor x,capacitor y ngan resistor no1 tu bleh cari,cuma diode no 2&3 tu susah dapat,tp mnatang tu jarang rosak..so,cadangan aku,ko try tukar X ngan Y dulu,komponen lain tu ko cek pakai meter,ok ke x..
no siri dier hilang ke??ada tu,ko try cuci ngan thinner@petrol,sebab biasanya transistor ori punya no siri susah nak hilang,tulisan dier dalam... study

valentino joei99
Crew

Join date : 18/01/2010
Age : 33

Back to top Go down

Re: mari2 share cerita pasal servo tzm

Post by akulabanna syed on Mon Sep 20, 2010 12:07 pm

oh baek cekgu!!
nnti aku try cuci2 sket pakai petrol..
tgk cmana progress~

akulabanna syed

Join date : 07/09/2010
Age : 30

Back to top Go down

Re: mari2 share cerita pasal servo tzm

Post by Sponsored content Today at 8:12 pm


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum