X dapat bawa slow

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Go down

X dapat bawa slow

Post by zulrsk on Mon Jan 10, 2011 11:36 pm

nape tzm aku klau bawa slow mcm nak mati jer.. kena pulas minyak kuat2 baru dapat jalan.. klu x mati.. ada sesiapa dapat bantu.. plzz..

zulrsk

Join date : 10/01/2011
Age : 30

Back to top Go down

Re: X dapat bawa slow

Post by RevRider on Mon Jan 10, 2011 11:39 pm

setting carb tak ngam tu.............mungkin setting moto bro untuk main hi-rpm..............ekzos stendet ker atau full system open pipe?...........

RevRider
Moderator

Join date : 16/01/2010
Age : 46

Back to top Go down

Re: X dapat bawa slow

Post by speeder23 on Tue Jan 11, 2011 8:07 am

timing rendah.. study

________________________________________________________________________________________________
9TH PLACE..BIKER IDOL 2010


speeder23
Moderator

Join date : 16/01/2010
Age : 35

http://www.facebook.com/ariff.speeder?ref=name#/ariff.speeder?re

Back to top Go down

Re: X dapat bawa slow

Post by zulrsk on Tue Jan 11, 2011 11:24 am

ekzos standard.. klu setting carb tu mahal x? klau minyak dalam tangki kurang moto ssh nak start.. carb prblm ke?

zulrsk

Join date : 10/01/2011
Age : 30

Back to top Go down

Re: X dapat bawa slow

Post by speeder23 on Tue Jan 11, 2011 11:35 am

zulrsk wrote:ekzos standard.. klu setting carb tu mahal x? klau minyak dalam tangki kurang moto ssh nak start.. carb prblm ke?

ejos stendet ok la tuk daily use...tuk rider yg ok2 dan x ekstrem sgt..

sett carb klu tukar menjet pilot + sevis carb/sett..dlm 20-30 x lari rasenye tgk kedai..

klu bleh jgn amalkan sgt tangki kurang minyak ni...moto lama serdak2 karat kotoran tank mendap kat dasar tank trun ikot spekok masuk dlm hos ke carb takot leh sumbat klu paras minyak rendah sgt ni...leh jadi sumbat dan susah nak start study

________________________________________________________________________________________________
9TH PLACE..BIKER IDOL 2010


speeder23
Moderator

Join date : 16/01/2010
Age : 35

http://www.facebook.com/ariff.speeder?ref=name#/ariff.speeder?re

Back to top Go down

Re: X dapat bawa slow

Post by valentino joei99 on Tue Jan 11, 2011 2:02 pm

sokongsokongsokong... Smile
cek carburator dulu,kalau hantar servis kat kedai siap setting xsampai rm50,biasanya rm25-30 je..
moto baru beli ke apa?ntah2 dah modi,memangla xsedap bawak slow2,tp kalau bawak laju/hi rev,nyamannnnn.... drunken Twisted Evil

valentino joei99
Crew

Join date : 18/01/2010
Age : 33

Back to top Go down

Re: X dapat bawa slow

Post by zulrsk on Tue Jan 11, 2011 7:15 pm

ok..nanti try.. mekasih suma..
moto ni bru je bli.. aku org kedua.. aku mmg x tau lansg ttg tzm ni.. bru2 je nk guna moto.. lps ni aku dh x pelu berhadapan dgn jem yg membosankn..hehe Smile

zulrsk

Join date : 10/01/2011
Age : 30

Back to top Go down

Re: X dapat bawa slow

Post by RevRider on Tue Jan 11, 2011 9:29 pm

hahahahaha..........selamat berPV bro Zul.............. Very Happy

RevRider
Moderator

Join date : 16/01/2010
Age : 46

Back to top Go down

Re: X dapat bawa slow

Post by zulrsk on Wed Jan 12, 2011 3:56 pm

slmt2..he Smile

zulrsk

Join date : 10/01/2011
Age : 30

Back to top Go down

Re: X dapat bawa slow

Post by zulrsk on Thu Jan 13, 2011 12:43 am

td dh srh pomen adjst carb.. bla bkk carb dia ckp ada air dlm tu.. bila dia cuci dia adjst..tp msh semput klu slow..lps dia adjst balik dia ckp tzm mmg mcm itu.. x dpt bawa slow.. btul ke? mana tau dia x pndai adjst tzm.. atau pun dia x tau mna yg prblm.. mgkn dia nk cpt sbb nk ttp kedai.. masalahnya bila aku bawa klu bawa slow je mmg semput.. klu naik bukit tu mmg payah.. ada prblm lain ke? carb tu bru lg.. hrp sgt2 bro2 kt cni dpt bantu.. Sad

zulrsk

Join date : 10/01/2011
Age : 30

Back to top Go down

Re: X dapat bawa slow

Post by valentino joei99 on Thu Jan 13, 2011 8:41 am

ada air??biasanya air tu dtg dari tank minyak..kena servis tank,kluarkan semua minyak,jemur sampai kering,cek karat skali,time pasang balik sebaiknya pasang fuel filter,supaya karat/kotoran dalam tank xmasuk dalam carb,filter tu rm2 je,siap pasang dengan hos xsampai rm5..pastu check pnutup tank tu,mungkin getah dier dah keras,dah x dapat tutup dengan kemas..slalu park moto dalam ujan ke?

power valve ok? study

valentino joei99
Crew

Join date : 18/01/2010
Age : 33

Back to top Go down

Re: X dapat bawa slow

Post by zulrsk on Thu Jan 13, 2011 9:51 am

ok2..nanti aku cuba buat.. klu park kt rmh xde la dalam ujan.. klu park tmpt kerja dalam ujan la.. power valve x tauk la ok ke x.. mcm mna nak tauk rosak?

zulrsk

Join date : 10/01/2011
Age : 30

Back to top Go down

Re: X dapat bawa slow

Post by valentino joei99 on Thu Jan 13, 2011 6:09 pm

zulrsk wrote:ok2..nanti aku cuba buat.. klu park kt rmh xde la dalam ujan.. klu park tmpt kerja dalam ujan la.. power valve x tauk la ok ke x.. mcm mna nak tauk rosak?

payah gak nak tau kalau org yg xbiasa bawak/pakai tzm.. study
tp aku cuba xplain sikitla cmana nak check YPVS ni:


ni ko boleh buat sendiri,senang je,tp kena kotor tangan skitla.. Wink
cari tempat yg x bising sangat,masa on kunci,lampu neutral ngan 2t(lampu warna merah) kat meter ada menyala x?kalau mnyala dengan terang,maknanya battery ok..dalam masa yg sama,dekatkan telinga kat handle@tank,ada dengar bunyik servo x?bunyik moto elektronik,2 kali,tutup dan bukak..sepatutnya berjalan dengan lancar,xde sangkut..

kalau xde bunyik,kmungkinan besar servo(yg warna hitam bawah tank attach kat body,yg ada 2 kable tu) dah kong,so kena cari servo lain dan test untuk pengesahan,kalau confirm servo rosak,siapkan duit jela,servo baru +-rm400,2nd hand +-rm150-200..nak tengok servo kena bukak tank minyak..
kalau ada bunyik,tapi kasar@tersangkut-sangkut,mungkin gear kat dalam servo tu rosak,kena bukak servis atau tukar gear set,harga gear tu +-rm30..sambil tu cek kable skali,ok ke x,putus ke apa ke,ataupun setting terlalu longgar@ketat..

tu jela yg senang nak check,baru separuh tu bab YPVS,belum sampai power valve pun..bahagian bawah agak susah gak kalau 1st timer,mlainkan dah pernah tengok org lain buat.. study study
yg penting skarang ni,ko cuba dengar bunyi servo tu dulu.. rabbit


tulisan di atas adalah berdasarkan pngalaman sekangkang kera aku,kalau salah mintak tlg sesapa betulkan...mmuahhhh.. Smile


Last edited by valentino joei99 on Fri Jan 14, 2011 8:49 am; edited 1 time in total

valentino joei99
Crew

Join date : 18/01/2010
Age : 33

Back to top Go down

Re: X dapat bawa slow

Post by RevRider on Thu Jan 13, 2011 10:00 pm

ko memang marvellous la sifu joei.............hehehehe

RevRider
Moderator

Join date : 16/01/2010
Age : 46

Back to top Go down

Re: X dapat bawa slow

Post by valentino joei99 on Fri Jan 14, 2011 9:25 am

mn ada sifu dato',saje nak share2 je.. Smile

valentino joei99
Crew

Join date : 18/01/2010
Age : 33

Back to top Go down

Re: X dapat bawa slow

Post by zulrsk on Fri Jan 14, 2011 10:15 am

wahh.. byk nye ilmu yg sku dpt kt cni.. tima kasih sifu2.. blk kja nanti aku cuba tgk..

zulrsk

Join date : 10/01/2011
Age : 30

Back to top Go down

Re: X dapat bawa slow

Post by sharkrider89 on Fri Jan 14, 2011 5:36 pm

sifu joei memang terbaek la...hehehe sy dlu penah kena kes mcm nie....
then gi servis karb and setting balik....lepas tue ok dh,xde problem....hehehe
blaja dari sifu joei la.... Very Happy Very Happy Very Happy

sharkrider89

Join date : 27/11/2010
Age : 27

Back to top Go down

Re: X dapat bawa slow

Post by RevRider on Fri Jan 14, 2011 11:59 pm

valentino joei99 wrote:mn ada sifu dato',saje nak share2 je.. Smile

ok la tue..........sharing is caring...................hehehehehehe

RevRider
Moderator

Join date : 16/01/2010
Age : 46

Back to top Go down

Re: X dapat bawa slow

Post by speeder23 on Sat Jan 15, 2011 9:22 pm

RevRider wrote:
valentino joei99 wrote:mn ada sifu dato',saje nak share2 je.. Smile

ok la tue..........sharing is caring...................hehehehehehe
:like: :like: :like: :like: :like:

________________________________________________________________________________________________
9TH PLACE..BIKER IDOL 2010


speeder23
Moderator

Join date : 16/01/2010
Age : 35

http://www.facebook.com/ariff.speeder?ref=name#/ariff.speeder?re

Back to top Go down

Re: X dapat bawa slow

Post by zulrsk on Sun Jan 16, 2011 7:41 pm

valentino joei99 wrote:
zulrsk wrote:ok2..nanti aku cuba buat.. klu park kt rmh xde la dalam ujan.. klu park tmpt kerja dalam ujan la.. power valve x tauk la ok ke x.. mcm mna nak tauk rosak?

payah gak nak tau kalau org yg xbiasa bawak/pakai tzm.. study
tp aku cuba xplain sikitla cmana nak check YPVS ni:


ni ko boleh buat sendiri,senang je,tp kena kotor tangan skitla.. Wink
cari tempat yg x bising sangat,masa on kunci,lampu neutral ngan 2t(lampu warna merah) kat meter ada menyala x?kalau mnyala dengan terang,maknanya battery ok..dalam masa yg sama,dekatkan telinga kat handle@tank,ada dengar bunyik servo x?bunyik moto elektronik,2 kali,tutup dan bukak..sepatutnya berjalan dengan lancar,xde sangkut..

kalau xde bunyik,kmungkinan besar servo(yg warna hitam bawah tank attach kat body,yg ada 2 kable tu) dah kong,so kena cari servo lain dan test untuk pengesahan,kalau confirm servo rosak,siapkan duit jela,servo baru +-rm400,2nd hand +-rm150-200..nak tengok servo kena bukak tank minyak..
kalau ada bunyik,tapi kasar@tersangkut-sangkut,mungkin gear kat dalam servo tu rosak,kena bukak servis atau tukar gear set,harga gear tu +-rm30..sambil tu cek kable skali,ok ke x,putus ke apa ke,ataupun setting terlalu longgar@ketat..

tu jela yg senang nak check,baru separuh tu bab YPVS,belum sampai power valve pun..bahagian bawah agak susah gak kalau 1st timer,mlainkan dah pernah tengok org lain buat.. study study
yg penting skarang ni,ko cuba dengar bunyi servo tu dulu.. rabbit


tulisan di atas adalah berdasarkan pngalaman sekangkang kera aku,kalau salah mintak tlg sesapa betulkan...mmuahhhh.. Smile




dh cek servo tu.. bunyi mcm ok je.. xde sangkut2.. klu jalan 40 mmg xdpt guna gear 3.. mmg mcm tu ke?
lg satu klu tekan brake dpn handle bergegar..mgkn dis brake dia bengkok kot?? dpt repair ke? klu kt sana brapa harga? srwk ni mgkn mhl..

zulrsk

Join date : 10/01/2011
Age : 30

Back to top Go down

Re: X dapat bawa slow

Post by valentino joei99 on Mon Jan 17, 2011 8:58 am

40kmh??ke 40mph???kalau 40 kmh elok pakai gear 2 kot..tp boleh je nak pakai gear 3 pun,cuma mungkin akan ada vibrate/jerking la,gearing xkena ngan speed.. study study
bab brake tu ada kemungkinan disk dah bengkok,kena skim balik,xtaula berapa kos,sebab aku xpernah buat..tunggu member2 yg lain bagitau... Smile

valentino joei99
Crew

Join date : 18/01/2010
Age : 33

Back to top Go down

Re: X dapat bawa slow

Post by RevRider on Tue Jan 18, 2011 10:06 am

pasal handel gegar tu, mungkin gak cone bearing dah tak cun......kalo disk brek tu ada bengkok, elok tukar je la........kalo skim pon tak tahan lama................. Very Happy

RevRider
Moderator

Join date : 16/01/2010
Age : 46

Back to top Go down

Re: X dapat bawa slow

Post by speeder23 on Tue Jan 18, 2011 10:36 am

g wat balancing tayar skali alang2 :like:

________________________________________________________________________________________________
9TH PLACE..BIKER IDOL 2010


speeder23
Moderator

Join date : 16/01/2010
Age : 35

http://www.facebook.com/ariff.speeder?ref=name#/ariff.speeder?re

Back to top Go down

Re: X dapat bawa slow

Post by zulrsk on Tue Jan 18, 2011 2:03 pm

ok bro.. skrgni moto aku dh ok..tq byk2.. mslh dia mmg carb.. jarum carb x cun..dlm carb pun ada air.. skrg ni cuma nk repair hndle dn dis brake.. aritu pomen tu ckp kt kch xda jual dis tzm.. xtau btl ke x.. nk try cr bengkl lain lg.. klu btul2 xde pyh ni..huhu

zulrsk

Join date : 10/01/2011
Age : 30

Back to top Go down

Re: X dapat bawa slow

Post by valentino joei99 on Wed Jan 19, 2011 3:55 pm

bagusla kalau enjin dah ok,boleh upgrade bab handling pulak.. Smile
kalau bengkok,try repair la dulu disk brake tu..original,baru,made in japan,rm600 woo... What a Face drunken

valentino joei99
Crew

Join date : 18/01/2010
Age : 33

Back to top Go down

Re: X dapat bawa slow

Post by Sponsored content Today at 7:36 pm


Sponsored content


Back to top Go down

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum