TAYAR OH TAYAR

Page 1 of 4 1, 2, 3, 4  Next

View previous topic View next topic Go down

TAYAR OH TAYAR

Post by valentino joei99 on Thu Feb 18, 2010 12:01 pm

salam..
saje aku bukak topic ni,sebab tayar kan salah satu komponen yg amat penting,gunalah tayar yg terbaik,sebab moto kita hanya bergantung pada sentuhan tayar dijalan,kalo xsentuh tergoleklah jawabnyer.. Shocked bounce ..
bolehla kita sembang2 dan berkongsi2 maklumat berkenaan tayar kat sini,untuk faedah bersama..tentang harga,size dan lain2,xkirala tayar cap itik ke pirelli diablo rosso corsa ke.. Smile

haritu aku tengok ada member kita pakai tayar duro racing taiwan(bunga cam cacing tu,bukan yg bunga macam battlax),size 110/70/17,rm120 siap pasang,sarung kat blakang cbr150,mmang mnarik dan nampak garanggg..
pngalaman aku pakai tayar jenis yg sama,tapi size 80/90,grip yg boleh dikatakan bagus,meyakinkan untuk layan koner secara berhemah,hujan pun ok,kadar tahap kehausan pun boleh tahan,aku masih pakai sampai skarang tayar tu(pakai kat kapcai,mula2 pasang kat belakang,skarang masuk depan),hampir 2 tahun,tp bunga nampak mcam baru lagi,bengkak pun xde.. Smile
nanti aku ingat nak amik yg size 110 tu,saya musti pilleyyy.... rabbit

yg tengah2 tu:

valentino joei99
Crew

Join date : 18/01/2010
Age : 33

Back to top Go down

Re: TAYAR OH TAYAR

Post by valentino joei99 on Thu Feb 18, 2010 12:08 pm

sedikit info yg aku tau:

dunlop tt900,made in indon,90/80/17:rm95 siap pasang,nks sentul
duro racing taiwan,110/70/17:rm120 siap pasang,nks sentul
duro racing taiwan,80/90/17:rm80 siap pasang,nks sentul
bridgestone battlax bt039ss,90/80/17:rm240 siap pasang,nks sentul
bridgestone battlax bt090,100/70/17:rm395 siapa pasang,nks sentul
bridgestone battlax bt090,110/70/17:rm335 siap pasang,nks sentul
michelin power race,120/70/17:rm400 siap pasang,kedai gemok sentul
maxxis presa sport,120/70/17:rm380 siap pasang,kedai gemok sentul

rabbit

valentino joei99
Crew

Join date : 18/01/2010
Age : 33

Back to top Go down

Re: TAYAR OH TAYAR

Post by zul_caffan on Thu Feb 18, 2010 1:05 pm

bridgestone battlax bt090,110/70/17.... sapa tau mana nak cari 2nd??
satu lagi tayar battlax ni selain bt090.. jenis apa lgi yg sesuai utk ride jejauh sambil meleper mcm ride2 yg lepas... harap2 buleh bantu saya Twisted Evil

zul_caffan

Join date : 18/01/2010
Age : 34

Back to top Go down

Re: TAYAR OH TAYAR

Post by valentino joei99 on Thu Feb 18, 2010 1:53 pm

kena tanya racer2@mat2 trek day la kalo nak tayar 2nd hand..kalo nak buat mleper ngan jalan jauh,battlax bt016 pun ok,tapi size 110/70 xtaula ada ke x,biasa 120/70.. study

valentino joei99
Crew

Join date : 18/01/2010
Age : 33

Back to top Go down

Re: TAYAR OH TAYAR

Post by Chi Kent on Thu Feb 18, 2010 4:23 pm

btl...bt016 abg lan dh pakai masa track day,ride kl-jb-kl tp bunga tayar tgh still ok...kadar kehausan lmbt..tp size 110/70/17 xde...paling kecik 120/70/17

Chi Kent
Crew

Join date : 19/01/2010
Age : 30

Back to top Go down

Re: TAYAR OH TAYAR

Post by zul_caffan on Thu Feb 18, 2010 4:25 pm

saiz tu ok gak tu... sebab aku nak bg nampak gemok.. Twisted Evil
brapa harga 2nd selalu nye yek?

zul_caffan

Join date : 18/01/2010
Age : 34

Back to top Go down

Re: TAYAR OH TAYAR

Post by valentino joei99 on Thu Feb 18, 2010 4:58 pm

2nd tengok bunga la,berapa percent,biasanye harga rm80-rm200.. study
tapi otai2 cakap ngan aku,tayar kalo gemok sangat pun xbest untuk layan mleper,terlalu bulat,xde tebing nak gantung... study study

tapi ko pakai rim 2.50 kan pan??ok la tu 120/70.. rabbit

valentino joei99
Crew

Join date : 18/01/2010
Age : 33

Back to top Go down

Re: TAYAR OH TAYAR

Post by zul_caffan on Thu Feb 18, 2010 5:14 pm

yup sport rim aku 2.50... bukan apa just nak cari je tu... kalu dah ade terus swap je ganti yg botak .. aahahahahhahahahahahhaha

zul_caffan

Join date : 18/01/2010
Age : 34

Back to top Go down

Re: TAYAR OH TAYAR

Post by Chi Kent on Thu Feb 18, 2010 6:56 pm

tayar second bt016 aku dpt kt NKS Sentul RM150...tayar masa aku pakai trek day hr tue

Chi Kent
Crew

Join date : 19/01/2010
Age : 30

Back to top Go down

Re: TAYAR OH TAYAR

Post by zul_caffan on Thu Feb 18, 2010 7:09 pm

baru ke 2nd tayar tu... kalau 2nd brape percent lagi ko dpt masa tu

zul_caffan

Join date : 18/01/2010
Age : 34

Back to top Go down

Re: TAYAR OH TAYAR

Post by Chi Kent on Thu Feb 18, 2010 7:15 pm

tyr second....aku xpenah tgk lg tayar baru tebal mcm mn...blh tanya wasie...die ade skali dgn aku masa beli tue....aku rasa dlm 50% la..

Chi Kent
Crew

Join date : 19/01/2010
Age : 30

Back to top Go down

Re: TAYAR OH TAYAR

Post by valentino joei99 on Fri Feb 19, 2010 9:59 am

tayar bridgestone dry weather motogp:


valentino joei99
Crew

Join date : 18/01/2010
Age : 33

Back to top Go down

Re: TAYAR OH TAYAR

Post by valentino joei99 on Fri Feb 19, 2010 10:02 am

bridgestone battlax bt016:


valentino joei99
Crew

Join date : 18/01/2010
Age : 33

Back to top Go down

Re: TAYAR OH TAYAR

Post by din_jinjang on Fri Feb 19, 2010 12:18 pm

joei,bridgstone dry weather tu ngn slick sama ke???? study

din_jinjang

Join date : 19/01/2010
Age : 27

Back to top Go down

Re: TAYAR OH TAYAR

Post by valentino joei99 on Fri Feb 19, 2010 12:56 pm

sama la,kan slick tu,xde bunga..sbnarnya bukan xde bunga,semua tu bunga,xde garis2/tread..hehe.. Razz
grip xhengat woo tayar slick,aku pernah pakai,dunlop kr,time kering mmang mantappp,xpayah susah2 nak baringkan moto,dier turun sendiri,tinggal nak layan n control je..tapi time hujan/jalan basah jangan buat pasal,langsung xbuang air,sikit2 slide,sikit2 slide.. Shocked rabbit

valentino joei99
Crew

Join date : 18/01/2010
Age : 33

Back to top Go down

Re: TAYAR OH TAYAR

Post by valentino joei99 on Fri Feb 19, 2010 1:00 pm

Chi Kent wrote:tyr second....aku xpenah tgk lg tayar baru tebal mcm mn...blh tanya wasie...die ade skali dgn aku masa beli tue....aku rasa dlm 50% la..

kalo tayar jenis sport/performance,kalo baru pun mmang bunga dier xbanyak mana,nipis2 je.. study
kalau tayar sport touring@touring mmang bunga tebal.. rabbit

valentino joei99
Crew

Join date : 18/01/2010
Age : 33

Back to top Go down

Re: TAYAR OH TAYAR

Post by din_jinjang on Fri Feb 19, 2010 2:35 pm

skadar betanya...
kalu rege batt pon leh cecah rm4-5rat...slick kalu bape rege???

p/s=tny je...xtpk lg nk pkai pom...yuran pengajian pn mrangkak nk baya Razz Razz

din_jinjang

Join date : 19/01/2010
Age : 27

Back to top Go down

Re: TAYAR OH TAYAR

Post by valentino joei99 on Fri Feb 19, 2010 3:11 pm

slick??ntah,aku xpernah tengok plak ada jual kat kedai.. study
mungkin ada org lain pernah jumpa.. rabbit

valentino joei99
Crew

Join date : 18/01/2010
Age : 33

Back to top Go down

Re: TAYAR OH TAYAR

Post by din_jinjang on Sat Feb 20, 2010 1:08 am

owh..yeke..okeh maseh Very Happy

din_jinjang

Join date : 19/01/2010
Age : 27

Back to top Go down

Re: TAYAR OH TAYAR

Post by crysalyis YB on Thu Mar 11, 2010 11:24 am

aku pnh jmpe tyr slick kt Simma Seremban, FDR...saiz 100++ lbh kurg, hrga dlm rm200....size 17....

crysalyis YB

Join date : 30/01/2010
Age : 30

Back to top Go down

Re: TAYAR OH TAYAR

Post by NYAMUK on Wed Mar 17, 2010 12:03 pm

aku pakai bt016 bpn blkg. bunga sikit gila. ada alur2 jer sikit. kering mmg sedap. klu time ujan, brek kuat sikit dia nak menggedik jer..

NYAMUK

Join date : 23/02/2010
Age : 37

Back to top Go down

Re: TAYAR OH TAYAR

Post by idz89 on Thu Mar 18, 2010 2:59 am

tyr maxxis best woo.... blkg 130/70...
mmg cun tgk dr blkg moto.....

ak xphm psl tyr michelin nie..
knpa owner yg pki tyr tue dpn dye ikut rotation tp blkg dye ikut bunga...

ak tye depa kabo klo blkg ikut rotation tue yg kekadang membuang skit tue time laju..


mntak respon skit bro..

idz89

Join date : 18/01/2010
Age : 27

Back to top Go down

Re: TAYAR OH TAYAR

Post by Chi Kent on Thu Mar 18, 2010 7:33 am

valentino joei99 wrote:slick??ntah,aku xpernah tengok plak ada jual kat kedai.. study
mungkin ada org lain pernah jumpa.. rabbit


klu xde jual kt kedai...kt mana plak ade jual?
kena order ker?

Chi Kent
Crew

Join date : 19/01/2010
Age : 30

Back to top Go down

Re: TAYAR OH TAYAR

Post by valentino joei99 on Thu Mar 18, 2010 8:49 am

kena order la kot,tapi xtau order kat mana..tapi ramai yg dapat tayar slick time motogp kat sepang,kalo ada rezeki mmang diorang tinggal tayar kat pit,xpun kowtim ngan team member.. rabbit

valentino joei99
Crew

Join date : 18/01/2010
Age : 33

Back to top Go down

Re: TAYAR OH TAYAR

Post by valentino joei99 on Thu Mar 18, 2010 8:53 am

NYAMUK wrote:aku pakai bt016 bpn blkg. bunga sikit gila. ada alur2 jer sikit. kering mmg sedap. klu time ujan, brek kuat sikit dia nak menggedik jer..

ramai gak pakai 016 ni,bro nyamuk bleh komen skit pasal ketahanan bunga dier??dual compound kan tayar ni?? study

valentino joei99
Crew

Join date : 18/01/2010
Age : 33

Back to top Go down

Re: TAYAR OH TAYAR

Post by Sponsored content Today at 7:34 pm


Sponsored content


Back to top Go down

Page 1 of 4 1, 2, 3, 4  Next

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum