TZM Convert to Rojak

Page 2 of 7 Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Next

View previous topic View next topic Go down

Re: TZM Convert to Rojak

Post by airec02 on Thu Feb 11, 2010 11:59 am

SWING ARM

bab ni pulak..bole pakai yg std or mito punye. terpulang. tapi utk aku punye aku pakai yg m asal je. lebih mudah dan cun pada aku la. sbb hugger tu penting utk kasi cun. tapi ada org prefer banana arm so terpulang pada kriteria masing2.

utk pakai std ni.. tayar blkg paling max bole masuk 150/60. klw 150/70 pon dah nak jejak kat arm tu. pastu hugger ni ngam2 je ngan tayar 150/60. kena adjust2 skit kat braket2 yg ori kat arm tu. utk kangkang kan skit hugger tu. sbb hugger tu flexsible, bole dilentur ikut braket je.

caliper plak aku pakai brembo mito punye. sbb senang keje (tapi cost caliper lebih) beli siap ngan braket mito dia. sbb dia bole jadi spacer skali utk penuhkan ruang arm tu di sebelah kanan.

spindle guna yg asal juge. sbb mito punye diameter dia agak besar skit, lg pon mmg susah nak ngam, sbb teknik nak adjust spindle tu berbeza. (adjust utk ketatkan rantai).

sproket kena pakai yg mito punye. ada 2 saiz klw xsilap. pastu utk penuhkan ruang kiri tu pulak kena buat custom spacer yg bole function utk buat penuhkan ruang skali arung bertindak sebakai pemenuh dalam lobang rim tu (sbb spindle asal mito ni lebar).

peh.. aku pon susah nak xplain pakai ayat ni... Mad

airec02

Join date : 19/01/2010
Age : 32

Back to top Go down

Re: TZM Convert to Rojak

Post by riq_77 on Thu Feb 11, 2010 12:50 pm

bape banyak daa modal ko kuar?

riq_77

Join date : 18/01/2010
Age : 105

Back to top Go down

Re: TZM Convert to Rojak

Post by airec02 on Thu Feb 11, 2010 3:19 pm

riq_77 wrote:bape banyak daa modal ko kuar?

adeh..bab modal ni mmg parah la.. tp xpe. aku wat projek ni skit2. dah dekat setahun da.. kurang lebih mcm ni la rege dia. aku pon dah ingt2 lupe.

HEAD =rm560
-headlight rm400 (kena beli ngan fairing depan moto suzuki tu skali. tu pasal la mahal)
-fiber rm160
jumlah

TAIL= rm750
-base tail rm200
-fiber n undertray rm 150
-potong chasis rm100
-custom seat rm100 (siap tapak seat belakang nngan kusyen skali. siap wrap 2 seat baru)
-lampu blkg rm200
-pilion fiber rm150

mudguard depan - rs125 =rm120

jumlah bodywork je dah.. rm1430
lom campur kos minyak ke sana dan kesini lg.. huu.. bnyk tu.. scratch

airec02

Join date : 19/01/2010
Age : 32

Back to top Go down

Re: TZM Convert to Rojak

Post by matasura on Thu Feb 11, 2010 4:52 pm

cantik modifikasi nih yaa....



yg paruh depan nih, klau langgar lubang tak kena ke kat mudguard depan tuu?

________________________________________________________________________________________________
Muslim Aid Asia :: Demi Sesuap Nasi ::
Muhammad - 012-3377195

matasura
Moderator

Join date : 16/01/2010
Age : 34

Back to top Go down

Re: TZM Convert to Rojak

Post by freakkarr on Thu Feb 11, 2010 5:14 pm

hilang paruhnya nantii..

freakkarr

Join date : 20/01/2010
Age : 32

Back to top Go down

Re: TZM Convert to Rojak

Post by airec02 on Thu Feb 11, 2010 5:25 pm

matasura wrote:cantik modifikasi nih yaa....

yg paruh depan nih, klau langgar lubang tak kena ke kat mudguard depan tuu?

klw dulu mmg paruh burung ni mmg patuk mudguard..hehe..tapi dah adjust balik. fork naikan skit je, dlm 1inch. pastu tambah minyak skit. jgn kasi lembut sgt. tapi klw lembut pon dah xkena dah..miyak tu masuk kasi rizab je..takut2 ape2 jd.. mana la tau kan.. Razz

airec02

Join date : 19/01/2010
Age : 32

Back to top Go down

Re: TZM Convert to Rojak

Post by airec02 on Thu Feb 11, 2010 5:42 pm

ni gambar masa pakai mudguard fiber replika rs125. tapi lepas masuk rim depan, kena tukar yg ori punye.. sbb tayar dah lebar.. mudguard ni cuma blh masuk tayar dpn 100 je..


airec02

Join date : 19/01/2010
Age : 32

Back to top Go down

Re: TZM Convert to Rojak

Post by Izat_TZM on Sat Feb 13, 2010 7:23 am

airec02 wrote:SWING ARM

bab ni pulak..bole pakai yg std or mito punye. terpulang. tapi utk aku punye aku pakai yg m asal je. lebih mudah dan cun pada aku la. sbb hugger tu penting utk kasi cun. tapi ada org prefer banana arm so terpulang pada kriteria masing2.

utk pakai std ni.. tayar blkg paling max bole masuk 150/60. klw 150/70 pon dah nak jejak kat arm tu. pastu hugger ni ngam2 je ngan tayar 150/60. kena adjust2 skit kat braket2 yg ori kat arm tu. utk kangkang kan skit hugger tu. sbb hugger tu flexsible, bole dilentur ikut braket je.

caliper plak aku pakai brembo mito punye. sbb senang keje (tapi cost caliper lebih) beli siap ngan braket mito dia. sbb dia bole jadi spacer skali utk penuhkan ruang arm tu di sebelah kanan.

spindle guna yg asal juge. sbb mito punye diameter dia agak besar skit, lg pon mmg susah nak ngam, sbb teknik nak adjust spindle tu berbeza. (adjust utk ketatkan rantai).

sproket kena pakai yg mito punye. ada 2 saiz klw xsilap. pastu utk penuhkan ruang kiri tu pulak kena buat custom spacer yg bole function utk buat penuhkan ruang skali arung bertindak sebakai pemenuh dalam lobang rim tu (sbb spindle asal mito ni lebar).

peh.. aku pon susah nak xplain pakai ayat ni... Mad

sproket tue pakai yg aprillia pon boleh rasanya.. kwn aku pkai yg ap pnya je..

Izat_TZM

Join date : 01/02/2010
Age : 27

Back to top Go down

Re: TZM Convert to Rojak

Post by airec02 on Mon Feb 15, 2010 1:55 pm

oooo..ye ke bro.. ok2.. len kali bole cari yg ap nyer.. senang skit nak cari. Very Happy

airec02

Join date : 19/01/2010
Age : 32

Back to top Go down

Re: TZM Convert to Rojak

Post by Izat_TZM on Mon Feb 15, 2010 5:03 pm

airec02 wrote:oooo..ye ke bro.. ok2.. len kali bole cari yg ap nyer.. senang skit nak cari. Very Happy

haha.. tau xper, senang dan murah sket..

Izat_TZM

Join date : 01/02/2010
Age : 27

Back to top Go down

Re: TZM Convert to Rojak

Post by airec02 on Tue Feb 16, 2010 2:23 pm





gambar yg xbrapa nak latest. masuk dunlop @10. 150/60. depan 120/70.
rim depan blkg dah tukau mito.

airec02

Join date : 19/01/2010
Age : 32

Back to top Go down

Re: TZM Convert to Rojak

Post by airec02 on Tue Feb 16, 2010 2:36 pm

EKJOSSSS
ekzoz pon dah tukar tabong cf. xbnyk beza sgt dari segi perfomance. cuma bunyi dia lebih kedap dari g biasa tu time slow. time laju dah same je aku rasa bunyi dia. ekzoz ni utk ap sbnrnya. ada 3 skru. mmg bole trus pasang je. sbb m asal ada 6 lubang. tapi tabung dia diameter kecik skit. so kena potong skit kat hujung joint tapak tu sbb diameter asal tabung m lebar. lepas potong klw nak cantik mmg kena cat balik.


airec02

Join date : 19/01/2010
Age : 32

Back to top Go down

Re: TZM Convert to Rojak

Post by freakkarr on Tue Feb 16, 2010 11:53 pm

mak haih!!xtreme makeover..mantap gk..da braper la agaknya ko wat pelaburan nih..bebaloi nih..

freakkarr

Join date : 20/01/2010
Age : 32

Back to top Go down

Re: TZM Convert to Rojak

Post by airec02 on Thu Feb 18, 2010 4:11 pm

freakkarr wrote:mak haih!!xtreme makeover..mantap gk..da braper la agaknya ko wat pelaburan nih..bebaloi nih..

huh...bnyk gak pelaburan. tapi tu la.. sikit2 lama2 jadi cantekkk.. haha.. bro, moto dah nak siap ni. lps siap jom lepak round2 cari dak2 m kt jb ni.

airec02

Join date : 19/01/2010
Age : 32

Back to top Go down

Re: TZM Convert to Rojak

Post by freakkarr on Fri Feb 19, 2010 5:15 pm

takder hal,kalo kene ngan masa..bl tuh leh meronda??leh set ngan dak2 lain,ader la sorang dua..moto bl leh beroperasi??malam minggu??

freakkarr

Join date : 20/01/2010
Age : 32

Back to top Go down

Re: TZM Convert to Rojak

Post by freakkarr on Fri Feb 19, 2010 5:17 pm

pape ccontact aku, aie =012-7684838

freakkarr

Join date : 20/01/2010
Age : 32

Back to top Go down

Re: TZM Convert to Rojak

Post by airec02 on Fri Feb 19, 2010 5:41 pm

freakkarr wrote:takder hal,kalo kene ngan masa..bl tuh leh meronda??leh set ngan dak2 lain,ader la sorang dua..moto bl leh beroperasi??malam minggu??

ok bro. moto dah bnyk progress. tp xsempat nak update.

airec02

Join date : 19/01/2010
Age : 32

Back to top Go down

Re: TZM Convert to Rojak

Post by airec02 on Fri Feb 19, 2010 6:07 pm

cadangan nye nak buat kaler scheme camni la..

moto gp konica minolta '06. makoto tamada.


airec02

Join date : 19/01/2010
Age : 32

Back to top Go down

Re: TZM Convert to Rojak

Post by freakkarr on Fri Feb 19, 2010 10:20 pm

menarik gk,jarang org wat design waner nih..tak nak wat design santander..merah itam kelabu..

freakkarr

Join date : 20/01/2010
Age : 32

Back to top Go down

Re: TZM Convert to Rojak

Post by din_jinjang on Sat Feb 20, 2010 1:17 am

smart..bump tuk design konica tu..kipidap bro Very Happy

din_jinjang

Join date : 19/01/2010
Age : 27

Back to top Go down

Re: TZM Convert to Rojak

Post by freakkarr on Sun Feb 21, 2010 1:33 am

tpt ko spray moto tu member ko ker?kt area mn?aku cm nak sembur moto aku la,cuma lom ader tpt yg sesuai lg..agak2 sebiji moto TZm braper la agaknya cost nyer??

freakkarr

Join date : 20/01/2010
Age : 32

Back to top Go down

Re: TZM Convert to Rojak

Post by airec02 on Sun Feb 21, 2010 6:47 am

freakkarr wrote:tpt ko spray moto tu member ko ker?kt area mn?aku cm nak sembur moto aku la,cuma lom ader tpt yg sesuai lg..agak2 sebiji moto TZm braper la agaknya cost nyer??

ada 2 tmpt. skang aku buat yg ada air brush. aku x suggest. yg air brush tu mahal. klw nak yg lining biase je lg murah. kedai kat pasir gudang. kedai melayu. spray guna gun. liquor guna 2k. coverset siap cat chasis footrest, fork, arm rm400-450.

airec02

Join date : 19/01/2010
Age : 32

Back to top Go down

Re: TZM Convert to Rojak

Post by airec02 on Sun Feb 21, 2010 7:42 am

freakkarr wrote:menarik gk,jarang org wat design waner nih..tak nak wat design santander..merah itam kelabu..

haha..ada gak design. ni antara design pertama yg aku nak apply. tp xjadi. sbb moto lama kaler merah putih gak.











ni sume design2 yamaha.. aku try je semua.. Cool

airec02

Join date : 19/01/2010
Age : 32

Back to top Go down

Re: TZM Convert to Rojak

Post by airec02 on Sun Feb 21, 2010 7:45 am

yg ni plak aku try manufacture lain..





dan konica minolta tu..

design2 ni sume aku buat utk moto aku. klw nak guna sbg ref pon aku xkesah. barang baik kita same2 kongsi. Razz

airec02

Join date : 19/01/2010
Age : 32

Back to top Go down

Re: TZM Convert to Rojak

Post by airec02 on Sun Feb 21, 2010 7:48 am

yg ni pulak logo tzm. aku design based on font R1, R125 dan M1. klw korang nak guna bole save je gambar ni utk hantar kt kedai sticker.


airec02

Join date : 19/01/2010
Age : 32

Back to top Go down

Re: TZM Convert to Rojak

Post by Sponsored content Today at 7:32 pm


Sponsored content


Back to top Go down

Page 2 of 7 Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Next

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum