TZM meragam,aper nak buat eh??

View previous topic View next topic Go down

TZM meragam,aper nak buat eh??

Post by freakkarr on Tue Jun 29, 2010 11:23 am

salam bro2 dan (\",) kt RMC,
nak tanya pendapat la..baru2 nie moto aku ader masalah sket lah..bermula pada pulley PV aku pecah..sofar skang nie aku da tukar PV 1 set dari telinga kiri hingga ke telinga kanan..pada asalnya aku fikirkan tu jer masalahnyer..tp lain lak jadi,moto aku bobok semacam..bila aku pulas trottle bl rpm nek 3k,dier da start membobok macam minyak tak sampai then engine padam..aku da try ram 2,3 kali tp benda sama belaku,dan kadang2 exaust bunyi letup2..apekah gerangan hal sedang berlaku??aku da buntu da nih..ader tak sesape pernah alami masalah mcm aku nie??kalo ader leh la kongsi masalah..huhu Sad

freakkarr

Join date : 20/01/2010
Age : 32

Back to top Go down

Re: TZM meragam,aper nak buat eh??

Post by speeder23 on Tue Jun 29, 2010 11:42 am

try tgk reed valve...tgk kondisi skang camne?

pecah ke?bergigi2 ke? Very Happy study

________________________________________________________________________________________________
9TH PLACE..BIKER IDOL 2010


speeder23
Moderator

Join date : 16/01/2010
Age : 35

http://www.facebook.com/ariff.speeder?ref=name#/ariff.speeder?re

Back to top Go down

Re: TZM meragam,aper nak buat eh??

Post by freakkarr on Tue Jun 29, 2010 12:26 pm

oke nti check reed valve tu..

freakkarr

Join date : 20/01/2010
Age : 32

Back to top Go down

Re: TZM meragam,aper nak buat eh??

Post by valentino joei99 on Tue Jun 29, 2010 12:39 pm

carb masuk air kot..moto park kena ujan ke??cubela cek.. study









tp kalau masuk air xde letup2,tp cbe jela cek,senang dan murah.. study

valentino joei99
Crew

Join date : 18/01/2010
Age : 33

Back to top Go down

Re: TZM meragam,aper nak buat eh??

Post by bogonz on Tue Jun 29, 2010 12:42 pm

cuba tkr plug dulu

bogonz
Crew

Join date : 16/01/2010
Age : 42

Back to top Go down

Re: TZM meragam,aper nak buat eh??

Post by freakkarr on Tue Jun 29, 2010 2:33 pm

carb ngan plug da check..takder masalah..carb pn takder msuk air..cuma reed valve jer tak check

freakkarr

Join date : 20/01/2010
Age : 32

Back to top Go down

Re: TZM meragam,aper nak buat eh??

Post by Izat_TZM on Tue Jun 29, 2010 8:23 pm

sila lah check.. tp mcm ane ada kaitan ngan pv loose lak? kebtln kot...

Izat_TZM

Join date : 01/02/2010
Age : 27

Back to top Go down

Re: TZM meragam,aper nak buat eh??

Post by freakkarr on Tue Jun 29, 2010 10:02 pm

sblum nie takder masalah,cuma cap ypvs dalam da loose so bush terkeluar,maybe pv sangkut so pulley dier pecah..

freakkarr

Join date : 20/01/2010
Age : 32

Back to top Go down

Re: TZM meragam,aper nak buat eh??

Post by valentino joei99 on Wed Jun 30, 2010 9:46 am

err,stau aku,kalo pv problem dier xde efek enjin padam..kena cek bab api ngan minyak..wiring pun mgkin.. study study

valentino joei99
Crew

Join date : 18/01/2010
Age : 33

Back to top Go down

Re: TZM meragam,aper nak buat eh??

Post by freakkarr on Wed Jun 30, 2010 12:03 pm

engine leh start,cuma bila pulas trottle pada rpm 3 dier membobok,macam bunyi mesin rumput,kalo paksa pulas trottle,engine mati trus..

freakkarr

Join date : 20/01/2010
Age : 32

Back to top Go down

Re: TZM meragam,aper nak buat eh??

Post by bogonz on Wed Jun 30, 2010 1:31 pm

kalo mcm tu maybe masalah api x cukup. cuba cek blk coil atas n bwh...

bogonz
Crew

Join date : 16/01/2010
Age : 42

Back to top Go down

Re: TZM meragam,aper nak buat eh??

Post by Izat_TZM on Thu Jul 01, 2010 12:07 am

motor xleh jalan trus ke?

Izat_TZM

Join date : 01/02/2010
Age : 27

Back to top Go down

Re: TZM meragam,aper nak buat eh??

Post by RevRider on Thu Jul 01, 2010 12:34 am

macam petrol tak lawas pon ada gak nih................ scratch scratch mungkin pelampong kat carb tu setting tak betul kot..........adoyaiiiii... Neutral

RevRider
Moderator

Join date : 16/01/2010
Age : 46

Back to top Go down

Re: TZM meragam,aper nak buat eh??

Post by freakkarr on Thu Jul 01, 2010 11:30 am

tak pasti la aper masalah nyer..skang da antar g bengkel..sume buat tak menjadi..hoho..mula2 boleh jalan,pastu dier membobok,leh jalan slow jer cz kalo rpm lepas 3k dier membobok kalo pulas lebih engine terpadam..
skang nie tgu jer pomen kata aper..da givup da godeh sendiri..ha3x

freakkarr

Join date : 20/01/2010
Age : 32

Back to top Go down

Re: TZM meragam,aper nak buat eh??

Post by freakkarr on Tue Jul 06, 2010 9:22 am

setelah dihantar untuk postmoterm,akhirnya dapat dikenal pasti masalahnya..

1-lubang angin kt kotak angin
katanya angin kurang lawas kt situ so perlu tukar..katanya laa..

2-carburator
katanya setting carb tak betul,tu yg jadi bila moto tak leh nak ramp melebihi
rpm 3k..

begitu la alkisahnya..kepada rakan2 yang banyak membantu,terimakasih diucapkan..

freakkarr

Join date : 20/01/2010
Age : 32

Back to top Go down

Re: TZM meragam,aper nak buat eh??

Post by valentino joei99 on Tue Jul 06, 2010 9:42 am

tahniah,slamat membesit sampai rpm 12k..hehe.. Twisted Evil drunken

valentino joei99
Crew

Join date : 18/01/2010
Age : 33

Back to top Go down

Re: TZM meragam,aper nak buat eh??

Post by freakkarr on Tue Jul 06, 2010 10:32 am

ha3x..moto tengah direhatkan..setting carb lom sempurna..

freakkarr

Join date : 20/01/2010
Age : 32

Back to top Go down

Re: TZM meragam,aper nak buat eh??

Post by blacken on Sat Jul 10, 2010 12:04 am

lepas ni mesti x terkejar..hehhee

blacken

Join date : 16/02/2010
Age : 32

Back to top Go down

Re: TZM meragam,aper nak buat eh??

Post by freakkarr on Mon Jul 12, 2010 9:38 am

ha3x da serik fast ride kot..ha3x..dak tak tekejo daa..asyik tertinggal..

freakkarr

Join date : 20/01/2010
Age : 32

Back to top Go down

Re: TZM meragam,aper nak buat eh??

Post by rex_5353 on Thu Sep 09, 2010 1:43 pm

nak tnye skt???
ape function 'reed valve' confused confused

hmba nie bdk bru bljr rabbit

rex_5353

Join date : 15/08/2010
Age : 25

Back to top Go down

Re: TZM meragam,aper nak buat eh??

Post by speeder23 on Fri Sep 17, 2010 3:20 pm

meh sni sama2 blaja study

http://pipio81.blogspot.com/2010/03/cara-kerja-reed-valve.html

________________________________________________________________________________________________
9TH PLACE..BIKER IDOL 2010


speeder23
Moderator

Join date : 16/01/2010
Age : 35

http://www.facebook.com/ariff.speeder?ref=name#/ariff.speeder?re

Back to top Go down

Re: TZM meragam,aper nak buat eh??

Post by zon_king on Tue Sep 28, 2010 5:55 pm

tq 4 the share...
very useful.... Very Happy

zon_king

Join date : 19/02/2010
Age : 28

Back to top Go down

Re: TZM meragam,aper nak buat eh??

Post by uman on Thu Oct 28, 2010 3:41 pm

lubang kotak angin kalo tukaq berapa?

uman

Join date : 28/10/2010
Age : 32

Back to top Go down

Re: TZM meragam,aper nak buat eh??

Post by speeder23 on Thu Oct 28, 2010 3:58 pm

lubang kotak angin yg mane ni??cam hidung dua tu ke atau yg sambung ke karb tu?

________________________________________________________________________________________________
9TH PLACE..BIKER IDOL 2010


speeder23
Moderator

Join date : 16/01/2010
Age : 35

http://www.facebook.com/ariff.speeder?ref=name#/ariff.speeder?re

Back to top Go down

Re: TZM meragam,aper nak buat eh??

Post by speeder23 on Fri Oct 29, 2010 1:25 pm

kat sni de jual

http://www.mudah.my/TZM+Airfilter+Box-6657063.htm


________________________________________________________________________________________________
9TH PLACE..BIKER IDOL 2010


speeder23
Moderator

Join date : 16/01/2010
Age : 35

http://www.facebook.com/ariff.speeder?ref=name#/ariff.speeder?re

Back to top Go down

Re: TZM meragam,aper nak buat eh??

Post by Sponsored content Today at 2:10 am


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum