SETTING YAMAHA TZM 150

Page 1 of 4 1, 2, 3, 4  Next

View previous topic View next topic Go down

SETTING YAMAHA TZM 150

Post by mw_bitara on Sat Mar 13, 2010 8:32 pm

A'kum......
aku kt sni sbg org bru yg bkenaln ngn m ni sgt lah tringin nk tau seting m ni....
phm2 je la mto dh lama,,,,bnyk tgn yg usik,,,,mcm2 seting yg diorg wt.....
so....kt sni aku tringin sgt nk tau seting yg ngam utk m aku ni trutama seting carb n spoket...
pd sesapa yg tau,,,tlg lah kami dlm dunia bru ni
jsa mu akn d knang...
sharing is caring....
sma2lah kte menghangatkn suasana
cheers cheers cheers cheers cheers cheers cheers cheers

mw_bitara

Join date : 24/01/2010
Age : 34

Back to top Go down

Re: SETTING YAMAHA TZM 150

Post by ayien on Sun Mar 14, 2010 9:02 pm

seting M...nak seting celah mane..????side miror nye ka...??? trotle nye ka..?? atau seatnya...hehehe...sory gangu...xpe...xlame g datng la (",) bgi ilmu...hehehe

ayien

Join date : 25/01/2010
Age : 26

Back to top Go down

Re: SETTING YAMAHA TZM 150

Post by valentino joei99 on Mon Mar 15, 2010 9:27 am

setting carb ni bergantung,bergantung pada pomen,rider dan moto..lain moto lain setting,kena tengok moto tu pakai barang apa dan condition barang2 tersebut(dan juga bergantung pada permintaan rider)..kalo semua standard,bolehla pakai setting standard,main jet 190,pilot 32.5,atau main jet 210,pilot 37.5.. Smile study

berkenaan setting sprocket plak,pun bergantung atas beberapa faktor utama,eg:
1)permintaan/keperluan rider(nak pakai untuk hiway ke bukit ke atau 3-400 meter je ke..)
2)berat badan rider
3)dan lain2..
sprocket standard,belakang 49,depan 17..

err..aku bukan org lama tau,just nak bagi pendapat je,aku pun xpandai bab2 setting ni,mlenjan dan menjahanam tau la aku...hehe.. rabbit

valentino joei99
Crew

Join date : 18/01/2010
Age : 33

Back to top Go down

Re: SETTING YAMAHA TZM 150

Post by bogonz on Mon Mar 15, 2010 9:43 am

spoket aku 16/48. ok jer....

bogonz
Crew

Join date : 16/01/2010
Age : 42

Back to top Go down

Re: SETTING YAMAHA TZM 150

Post by speeder23 on Mon Mar 15, 2010 9:59 am

lagi satu...tgk saiz tayar gak study

________________________________________________________________________________________________
9TH PLACE..BIKER IDOL 2010


speeder23
Moderator

Join date : 16/01/2010
Age : 35

http://www.facebook.com/ariff.speeder?ref=name#/ariff.speeder?re

Back to top Go down

Re: SETTING YAMAHA TZM 150

Post by Izat_TZM on Fri Mar 19, 2010 3:14 am

valentino joei99 wrote:setting carb ni bergantung,bergantung pada pomen,rider dan moto..lain moto lain setting,kena tengok moto tu pakai barang apa dan condition barang2 tersebut(dan juga bergantung pada permintaan rider)..kalo semua standard,bolehla pakai setting standard,main jet 190,pilot 32.5,atau main jet 210,pilot 37.5.. Smile study

berkenaan setting sprocket plak,pun bergantung atas beberapa faktor utama,eg:
1)permintaan/keperluan rider(nak pakai untuk hiway ke bukit ke atau 3-400 meter je ke..)
2)berat badan rider
3)dan lain2..
sprocket standard,belakang 49,depan 17..

err..aku bukan org lama tau,just nak bagi pendapat je,aku pun xpandai bab2 setting ni,mlenjan dan menjahanam tau la aku...hehe.. rabbit

samala la kita... jahanamkan no hal punyooo...
sproket aku pkai 16-46.. besh~!! melantun2 dia pegi.. card stndrd.. xpenah bukak.. blok usik sikittttt je.. ngeh2... Laughing Laughing

Izat_TZM

Join date : 01/02/2010
Age : 27

Back to top Go down

Re: SETTING YAMAHA TZM 150

Post by mw_bitara on Sat Mar 20, 2010 9:42 am

emm....
thanx 4 d info....
cuma aku nk tau skit....
klu nk d ikutkn ratio spoket,,,,
17-49=2.88
16-46=2.88
15-43=2.88
so.....
ape yg jd brbeza sbenarnya????
ape yg jd ble spoket dpn kecik?
ape plak yg jd ble spoket blkng yg kecik??
Question

mw_bitara

Join date : 24/01/2010
Age : 34

Back to top Go down

Re: SETTING YAMAHA TZM 150

Post by valentino joei99 on Sat Mar 20, 2010 10:40 am

lebih kurang je,yg penting ratio tu..kalo pakai depan kecik,blakang besar,sama je dengan pakai depan besar,blakang kecik.. study
jarang ada orang pakai setting cam yg ko tulis tu,15-43,depan blakang kecik tu.. study
setting sprocket ni subjektif,kena try n error,sebab lain moto lain power,lain rider lain skill..
contoh,cam moto aku dan berat badan aku,aku pakai 17-45,top mmang best,enjin xrasa meraung,tapi naik bukit kat hiway kena pandai main gear la..kalo aku pakai 16-47,top ada rasa meraung skittttt,cam xcukup gear,tapi naik bukit boleh pakai gear 6 je..
so,ko kena 'rasa' moto ko masa ko bawak,meraung ke,berat ke,pastu ko set sprocket ikut kesesuaian,keperluan dan kehendak ko..


dulu aku pernah pakai 17-42,top mmang cecah 200kmh++..tapi skarang dah xjumpa size tu,paling kecik yg aku tanya ada sampai 45 je..xtaula kalo kat tempat lain ada... rabbit

valentino joei99
Crew

Join date : 18/01/2010
Age : 33

Back to top Go down

Re: SETTING YAMAHA TZM 150

Post by mw_bitara on Sat Mar 20, 2010 11:14 pm

oo...
itu mcm ka...
aku pnah jgk pkai 15-45,,,
pikup ok,,,tp ble jln mendaki rsa cm berat je mto....
utk top,,,xde jln yg bes kt klate ni nk tes...
hehehe...
nk try n error bnyk la modal n msa nk kna kuar...
sbb tu la aku bk topik ni...
pling kecik yg aku pnah jmpa 43 je...
TQ 4 d info...

mw_bitara

Join date : 24/01/2010
Age : 34

Back to top Go down

Re: SETTING YAMAHA TZM 150

Post by Izat_TZM on Mon Mar 22, 2010 12:10 am

valentino joei99 wrote:lebih kurang je,yg penting ratio tu..kalo pakai depan kecik,blakang besar,sama je dengan pakai depan besar,blakang kecik.. study
jarang ada orang pakai setting cam yg ko tulis tu,15-43,depan blakang kecik tu.. study
setting sprocket ni subjektif,kena try n error,sebab lain moto lain power,lain rider lain skill..
contoh,cam moto aku dan berat badan aku,aku pakai 17-45,top mmang best,enjin xrasa meraung,tapi naik bukit kat hiway kena pandai main gear la..kalo aku pakai 16-47,top ada rasa meraung skittttt,cam xcukup gear,tapi naik bukit boleh pakai gear 6 je..
so,ko kena 'rasa' moto ko masa ko bawak,meraung ke,berat ke,pastu ko set sprocket ikut kesesuaian,keperluan dan kehendak ko..


dulu aku pernah pakai 17-42,top mmang cecah 200kmh++..tapi skarang dah xjumpa size tu,paling kecik yg aku tanya ada sampai 45 je..xtaula kalo kat tempat lain ada... rabbit

pehh.. 42 moto leh tarik ag??
aku paling risau nk pasang procket kecik2 sbb takut gear 6 enjin xlarat nk pusing tayar dh sbb berat sgt.. haha..
dulu kawan sorg penah pkai 15-43 kot.. boleh naik 200++ tpi tue motor nk wat lumba.. gearbox pon dpt yg racingnya.. haish2.. skang dh xder.. haha...
tumpang tanya.. ratio sprocket mcm ane nk kira eh?

Izat_TZM

Join date : 01/02/2010
Age : 27

Back to top Go down

Re: SETTING YAMAHA TZM 150

Post by valentino joei99 on Mon Mar 22, 2010 8:59 am

ratio??kalo xsalah,sprocket blakang bahagi sprocket depan,contoh:

47/16=2.937
49/17=2.88

lagi tinggi ratio tu lagi kuat pick up..tapi aku xpakai pun formula tu,aku lebih suka pakai 'rasa',berat ke ringan ke,pastu baru ejas ssedap rasa..ada org yg rajin,kalo nak main bukit dier tukar spoket lain,kalo nak main hiway long distance dier tukar spoket lain.. rabbit study

spoket 42 boleh tarik lagi,tapi pick up mmang agak lambat skittt la,bila dah >160kmh,kalao jalan tu rata@turun bukit mmang mendatang2 powernye..hehe.. drunken

valentino joei99
Crew

Join date : 18/01/2010
Age : 33

Back to top Go down

Re: SETTING YAMAHA TZM 150

Post by oranghalus on Mon Mar 22, 2010 11:03 am

mw_bitara wrote:oo...
itu mcm ka...
aku pnah jgk pkai 15-45,,,
pikup ok,,,tp ble jln mendaki rsa cm berat je mto....
utk top,,,xde jln yg bes kt klate ni nk tes...
hehehe...
nk try n error bnyk la modal n msa nk kna kuar...
sbb tu la aku bk topik ni...
pling kecik yg aku pnah jmpa 43 je...
TQ 4 d info...
biasa test jale mn boh?kawe kl kelik klate, merembat kat 'hi way' salor jah...loni byk gok kawe napok tzm kat kelate...hehe...
kawe pakai sproket 16/48...nati mo turun jd 47... Very Happy

oranghalus

Join date : 20/01/2010
Age : 34

http://aspidesellsharobooster.blogspot.com

Back to top Go down

Re: SETTING YAMAHA TZM 150

Post by Izat_TZM on Mon Mar 22, 2010 11:20 am

valentino joei99 wrote:ratio??kalo xsalah,sprocket blakang bahagi sprocket depan,contoh:

47/16=2.937
49/17=2.88

lagi tinggi ratio tu lagi kuat pick up..tapi aku xpakai pun formula tu,aku lebih suka pakai 'rasa',berat ke ringan ke,pastu baru ejas ssedap rasa..ada org yg rajin,kalo nak main bukit dier tukar spoket lain,kalo nak main hiway long distance dier tukar spoket lain.. rabbit study

spoket 42 boleh tarik lagi,tapi pick up mmang agak lambat skittt la,bila dah >160kmh,kalao jalan tu rata@turun bukit mmang mendatang2 powernye..hehe.. drunken

tue la pasal.. bese xguna pon formula men test ngan power motor je.. tgk boleh g ke x.. huhu..
spoket 42 bila naik bukit.. dh jd slow sgt pulak kan.. meraung enjin.. huhu..

Izat_TZM

Join date : 01/02/2010
Age : 27

Back to top Go down

Re: SETTING YAMAHA TZM 150

Post by speeder23 on Mon Mar 22, 2010 12:20 pm

aku sett spoket tuk keselesaan je...slow pun xmo.. laju2 lagi lar...takut woo..
so sederhana jek..moto dah seabad ni manje..kai 16/48 pun ok dah..

________________________________________________________________________________________________
9TH PLACE..BIKER IDOL 2010


speeder23
Moderator

Join date : 16/01/2010
Age : 35

http://www.facebook.com/ariff.speeder?ref=name#/ariff.speeder?re

Back to top Go down

Re: SETTING YAMAHA TZM 150

Post by valentino joei99 on Mon Mar 22, 2010 12:59 pm

speeder23 wrote:aku sett spoket tuk keselesaan je...slow pun xmo.. laju2 lagi lar...takut woo..
so sederhana jek..moto dah seabad ni manje..kai 16/48 pun ok dah..


takut??yg membesit smalam kat hiway elite tu bukan ko ke???huh.... Razz Twisted Evil
btol tu,moto berumur ni,kena make sure semua cun baru bleh confident nak membesit..bearing tayar xelok pun bleh kacau top speed gak! Laughing
ape yg penting,untuk mendapatkan setting spoket yg cun,tuan moto/rider kena tau ape kpeluan diri sendiri,dan jugak kena pandai 'rasa' enjin dan kedaan moto tu masa tengah bawak..aku tengah blajar lagi bab ni.. Smile study Smile

valentino joei99
Crew

Join date : 18/01/2010
Age : 33

Back to top Go down

Re: SETTING YAMAHA TZM 150

Post by speeder23 on Mon Mar 22, 2010 2:08 pm

tu la pasal...baru2 ni baru khatam bawak moto paling slow Razz

________________________________________________________________________________________________
9TH PLACE..BIKER IDOL 2010


speeder23
Moderator

Join date : 16/01/2010
Age : 35

http://www.facebook.com/ariff.speeder?ref=name#/ariff.speeder?re

Back to top Go down

Re: SETTING YAMAHA TZM 150

Post by valentino joei99 on Mon Mar 22, 2010 2:20 pm

haha,bab yg tu aku failed,mgkin setting spoket moto ganah xngam dgn cara pmanduan aku...hehe...Laughing
baru jalan 10m,dah trlepas klac,nak langgar kusi,terpaksa turun kaki,hampeh tul... Mad Razz





kalo bawak moto aku sendiri konfem letih korang nak tnggu aku,xsampai2 kat finishing..... Cool Laughing

valentino joei99
Crew

Join date : 18/01/2010
Age : 33

Back to top Go down

Re: SETTING YAMAHA TZM 150

Post by mw_bitara on Mon Mar 22, 2010 2:41 pm

hohoho...
itu mcm ka.....
bgus...bgus....
tp aku rsa la...
seting pling bes 16-(45-47) la....
cuma bgantung pd brat rider tu sndri
kn???

aku bru je operate mto yg bru smpai dr KL...
org KL pkai seting carb mainjet 260,pilotjet 22.5 ke?
jauhnya lari drp seting standard...
Rolling Eyes

mw_bitara

Join date : 24/01/2010
Age : 34

Back to top Go down

Re: SETTING YAMAHA TZM 150

Post by valentino joei99 on Mon Mar 22, 2010 2:54 pm

mainjet 260,pilot 22.5??btul2 main top tu,moto tu dah modi ke??xtentu jgak,kat kl ni pun macam2 setting ada,ikut rider,pomen dan moto tu sendiri... study study

valentino joei99
Crew

Join date : 18/01/2010
Age : 33

Back to top Go down

Re: SETTING YAMAHA TZM 150

Post by bogonz on Mon Mar 22, 2010 3:24 pm

mcm moto aku. full stended.....mainjet pilot carb smua ori....hehehehehehe......

bogonz
Crew

Join date : 16/01/2010
Age : 42

Back to top Go down

Re: SETTING YAMAHA TZM 150

Post by valentino joei99 on Mon Mar 22, 2010 3:52 pm

jarum carb pun ori ke?? rabbit

valentino joei99
Crew

Join date : 18/01/2010
Age : 33

Back to top Go down

Re: SETTING YAMAHA TZM 150

Post by mw_bitara on Mon Mar 22, 2010 10:41 pm

valentino joei99 wrote:mainjet 260,pilot 22.5??btul2 main top tu,moto tu dah modi ke??xtentu jgak,kat kl ni pun macam2 setting ada,ikut rider,pomen dan moto tu sendiri... study study

emm...
yg aku dh tgk,,,
blok mmg dh usik skit,,,
pstu ejos dh bikin,,,
siap ngn paip 1inci...
hehehe...
petrol save lor...
heran... confused

mw_bitara

Join date : 24/01/2010
Age : 34

Back to top Go down

Re: SETTING YAMAHA TZM 150

Post by mw_bitara on Tue Mar 23, 2010 12:23 am

bogonz wrote:mcm moto aku. full stended.....mainjet pilot carb smua ori....hehehehehehe......

seting standed cmtu brp bole dpt top speed??

mw_bitara

Join date : 24/01/2010
Age : 34

Back to top Go down

Re: SETTING YAMAHA TZM 150

Post by valentino joei99 on Tue Mar 23, 2010 8:49 am

mw_bitara wrote:
bogonz wrote:mcm moto aku. full stended.....mainjet pilot carb smua ori....hehehehehehe......

seting standed cmtu brp bole dpt top speed??

moto bogonz tu laju tu,jgnla ko tanye....... Twisted Evil Twisted Evil
tzm standard tiptop,+-200kmh.. rabbit

valentino joei99
Crew

Join date : 18/01/2010
Age : 33

Back to top Go down

Re: SETTING YAMAHA TZM 150

Post by speeder23 on Tue Mar 23, 2010 9:05 am

kene make sure brg ori tip top la camtu Very Happy

________________________________________________________________________________________________
9TH PLACE..BIKER IDOL 2010


speeder23
Moderator

Join date : 16/01/2010
Age : 35

http://www.facebook.com/ariff.speeder?ref=name#/ariff.speeder?re

Back to top Go down

Re: SETTING YAMAHA TZM 150

Post by Sponsored content Today at 4:10 pm


Sponsored content


Back to top Go down

Page 1 of 4 1, 2, 3, 4  Next

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum